Tjedna aktivnost Ureda EU Parlamenta u Zagrebu i partnera

Tjedna aktivnost Ureda EU Parlamenta u Zagrebu i partnera

Tjedna aktivnost Ureda EU Parlamenta u Zagrebu i partnera: U fokusu "Generatori nade" - inicijativa za pomoć Ukrajini
Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta i Dario Nardella, gradonačelnik Firence i predsjednik mreže Eurocities, koja okuplja više od 200 europskih gradova, među ostalim i Zagreb, pokrenuli su inicijativu „Generatori nade” za pomoć Ukrajini. Cilj je pozvati gradove da doniraju generatore i transformatore kako bi se pomoglo Ukrajincima da prežive nadolazeću zimu. Opskrbit će bolnice, škole, objekte za vodoopskrbu, centre za hitnu pomoć, skloništa i odašiljače električnom energijom i tako omogućiti da ključni objekti nastave s radom. Nakon početka rata u Ukrajini i kontinuiranih napada na civilnu infrastrukturu kojima se krši međunarodno i humanitarno pravo, oštećeno je ili uništeno više od polovine električne mreže u Ukrajini, a milijuni Ukrajinaca ostali su bez struje.

Predsjednica Metsola istaknula je kako su do sada Parlament i EU pokazali izuzetnu solidarnost s Ukrajinom u humanitarnom, vojnom i financijskom smislu. „No, sada joj trebamo pružiti i praktičku podršku, pomoći joj da prebrodi zimu. Stoga pozivam sve gradove i regije diljem Europe da se pridruže inicijativi Generatori nade. Zajedničkim snagama možemo dati svoj doprinos”, ustvrdila je Metsola. Gradonačelnik Firence Dario Nardella podsjetio je da je mreža Eurocities još u kolovozu u Kijevu potpisala memorandum o razumijevanju za podršku obnovi Ukrajine. „Zajedničkom pozivom da se europski gradovi udruže i pomognu Ukrajini donirajući generatore i transformatore, možemo doprinijeti tome da se svakodnevni život u Ukrajini nastavi odvijati sa što manje poteškoća. Moramo odmah djelovati. Zima je pred vratima, vlada nestašica električne struje i plina, ne smijemo gubiti vrijeme”, poručio je Nardella. Na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena inicijativa Generatori nade Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Zelenskog, zahvalio se na dosadašnjoj i budućoj podršci raznih EU aktera. „Ponosni smo što Europljani i njihove institucije poput Europskog parlamenta i mreže Eurocities stoje uz Ukrajinu i pomažu joj u borbi protiv ruskih terorističkih taktika usmjerenih na ukrajinske civile.” Videozapis konferencije za novinare dostupan je ovdje.

Ponedjeljak, 5. prosinca
Briefing: Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za medijske aktivnosti uoči europskih izbora
Ured Europsko parlamenta u Hrvatskoj organizira informativni sastanak s predstavnicima nacionalnih i regionalnih medija na temu dodjele bespovratnih sredstava za medijske projekte posvećene europskim izborima 2024. Natječaj za grantove raspisala je Glavna uprava za komunikacije Europskog parlamenta. Cilj je poduprijeti medijske aktivnosti koje jamče pluralističke i pouzdane informacije o izborima i radu Europskog parlamenta te promicati uključivanje građana i civilnog društva u raspravu o izborima organiziranjem tribina, anketa, online aktivacijom i slično. Sastanak će se održati u dva termina: uživo u 13 sati u Kući Europe u Zagrebu (A. Cesarca 4 - 6) te online u 15 sati. Sudjelovanje na briefingu moguće je isključivo uz prethodnu najavu poslanu na elektroničku poštu Ureda: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Četvrtak, 8. prosinca
Europski parlament pod povećalom
Kuća Europe (A. Cesarca 4 - 6, Zagreb), 14 sati
Skupina studenata koja u sklopu Erasmus programa u Zagrebu pohađa Fakultet političkih znanosti upoznat će se s radom jedine EU institucije čije predstavnike izravno biraju građani. O ulozi Europskog parlamenta, o tome kako njegove odluke utječu na svakodnevicu građana te programima namijenjenim mladima govorit će predstavnici Ureda EP-a u Zagrebu: Marko Boko, Maja Ljubić Kutnjak i Barbara Peranić.

Petak, 9. prosinca
Akademija Saharov: Budućnost Ukrajine i uloga EU-a
KIC - Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb, 11 sati
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u sklopu Human Rights Film Festivala, desetu godinu zaredom organizira Akademiju Saharov na kojoj će se raspravljati o radu Europske unije u području zaštite ljudskih prava u Ukrajini i rješavanju društveno-gospodarskih i humanitarnih posljedica rata u toj zemlji. Sudionici rasprave bit će: veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula, Karlo Ressler (online) i Tomislav Sokol, ukrajinska novinarka i protoganistica filmova Mariupolj 1 i 2 Albina Lvutina te Irina Pronenko, predstavnica udruge Svoja, koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj. Novinarka Lvutina u Zagreb stiže iz Hersona te će iz prve ruke govoriti o ratnoj svakodnevici Ukrajine. Ona je oslikana i u dokumentarnim filmovima Mariupolj i Mariupolj 2 redatelja Mantasa Kvedaravičiusa, koji su dio programa Human Rights Film Festivala. U znak potpore Ukrajini, Europski parlament je ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu mišljenja odlučio dodijeliti „hrabrom ukrajinskom narodu kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo“. Svečana dodjela priznanja održat će se 14. prosinca u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

BRUXELLES - IZDVOJENO

Baterije. Pregovarači Parlamenta i Vijeća pokušat će finalizirati dogovor o novim EU pravilima za dizajn, proizvodnju i odlaganje baterija. Novi zakon treba pomoći u prijelazu Unije na kružno i klimatski neutralno gospodarstvo, povećanju konkurentnosti te postizanju strateške autonomije. Nacrt zakona uključuje mjere za održivost baterija i njihovo lakše uklanjanje, kao i o gospodarenju otpadom. (petak)

Krčenje šuma. Zastupnici će nastojati postići dogovor s Vijećem o Uredbi o stavljanju na tržište robe i proizvoda koji nisu povezani s krčenjem ili uništavanjem šuma. Novi zakon bi obvezao poduzeća na postupanja s dužnom pažnjom (tzv. “due diligence”), odnosno na provjeru da dobra koja se prodaju u EU-u nisu proizvedena na iskrčenoj zemlji, bilo gdje u svijetu. Nove obveze trebaju smanjiti doprinos EU-a klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti te biti jamstvo potrošačima da proizvodi koje kupuju ne doprinose krčenju šuma. (ponedjeljak)

Društveno-gospodarski učinak pandemije bolesti COVID-19 na djecu. Očekuje se da će Posebni odbor za COVID-19 raspravljati o utjecaju pandemije na mentalno zdravlje djece i tinejdžera. Zastupnici će govoriti o zatvaranju škola i uvjetima učenja na daljinu, mladima u nepovoljnom položaju i zaštiti prava djece, kao i o politikama cijepljenja. (četvrtak)

Završni događaj Europske godine mladih. Povodom obilježavanja završetka Europske godine mladih 2022., u Parlamentu će se održati završna svečanost. Očekuje se oko 700 sudionika, a uz velik broj mladih, doprinos tematskim raspravama dat će i eurozastupnici, povjerenici Komisije te predstavnici civilnog društva. (utorak)

Nagrada publike LUX 2023. Na svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada u Reykyaviku na Islandu bit će odabrano pet filmova koji ulaze u krug finalista za europsku filmsku nagradu publike 2023. LUX. Nagrada promiče distribuciju kvalitetne europske kinematografije koja podiže svijest o aktualnim društvenim i političkim pitanjima te vrijednostima na kojima počiva EU, poput ljudskog dostojanstva, jednakosti, nediskriminacije, uključivosti, pravde, tolerancije i solidarnosti. (subota)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Europarlamentarci i klubovi zastupnika pripremat će se za posljednju plenarnu sjednicu u ovoj godini koja će se održati od 12. do 15. prosinca. Na zasjedanju će biti održana svečanost povodom dodjele nagrade Saharov za slobodu misli ovogodišnjem laureatu: hrabrom ukrajinskom narodu kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici te civilno društvo. Zastupnici će također iznijeti svoja očekivanja od predstojećeg summita EU-a, raspravljati i glasati o planovima za poticanje razvoja elektrana na obnovljive izvore energije te o izgledima za postizanje dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu. Na plenarnoj sjednici također će se raspravljati o strategijama za obranu demokracije od stranog uplitanja, procijeniti ishod konferencije o klimatskim promjenama COP27, a predviđeno je i obraćanje slovenskog premijera Roberta Goloba, u sklopu serije debata "Ovo je Europa".

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola sastat će se u ponedjeljak s čelnicima Venecijanske komisije (predsjednicom i potpredsjednikom Claire Bazy Malaurie i Michaelom Frendom te glavnom tajnicom Simonom Granatom-Menghini) te će održati sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgangom Sobotkom. U srijedu će Metsola boraviti u Helsinkiju gdje će održati uvodno obraćanje poslovnim čelnicima na temu “Europa, gospodarstvo, geopolitika”. Predsjednica u petak odlazi na Maltu gdje će posjetiti St. Aloysius College.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. Služba za medije EP-a i glasnogovornici klubova zastupnika održat će konferenciju za novinare u petak u 11 sati u Bruxellesu.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.
SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U utorak će sudjelovati na radnim skupinama EPP-a te na sastanku kluba zastupnika EPP-a. U utorak će također sudjelovati i na svečanosti dodjele nagrada ACES Europe te na trijalogu o izvještaju o ETS-u u zrakoplovstvu, kao izvjestiteljica u ime Europskog parlamenta. U srijedu će sudjelovati na 8. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, za koji je zastupnica imenovana ambasadoricom za Hrvatsku. U četvrtak i petak, sudjelovat će na sastanku proširenog predsjedništva kluba zastupnika EPP-a u Beču.
LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Ovaj tjedan zastupnik Ilčić sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina povodom Dana grada i na 25. Europskom molitvenom doručku u EP-u. Nakon molitvenog doručka, zastupnik će biti domaćin zanimljive panel diskusije na temu Korijeni i budućnost europskih vrijednosti, na kojoj će govoriti o aktualnim društveno-političkim pitanjima, s posebnim naglaskom na razvoj kršćanskog leadershipa. Ostatak tjedna, boravit će u Parizu, gdje će održati seriju sastanka s različitim političkim strankama i prezentirati svoj rad u EP-u. U subotu, zastupnik organizira međunarodnu konferenciju u Zagrebu pod naslovom Život u Europi 2050. - Kako sigurnosna politika, migracije i kulturne promjene utječu na naše živote. Na konferenciji će sudjelovati zastupnici u EP-u i predstavnik političkog života u Francuskoj.
TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U pripremi plenarne sjednice, zastupnik će u utorak sudjelovati na sastancima radnih grupa Kluba EPP-a. Također u utorak, u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za europski prostor za zdravstvene podatke, sudjelovat će na prvom sastanku s izvjestiteljima u sjeni ostalih političkih grupacija na kojem će predstaviti svoje prioritete rada. Tijekom tjedna, sastat će se s nekolicinom dionika na temu zdravstva, a u srijedu je domaćin konferencije u Parlamentu na temu raka prostate i mokraćnog mjehura. U četvrtak će Sokol sudjelovati na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI) na kojoj će govoriti na temu utjecaja korone na djecu. Radni tjedan Sokol završava sudjelovanjem na okruglom stolu o borbi ukrajinskog naroda za slobodu, koji će se održati u Zagrebu.
ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za odnose s američkim Kongresom, u prvoj polovici tjedna nastavlja svoj posjet SAD-u, a u cilju osnaživanja transatlantskih odnosa. Pri povratku u Europu, Zovko će od srijede do subote u Beču sudjelovati na sastancima Predsjedništva i Kluba zastupnika EPP-a o aktualnim izazovima s kojima se Europa susreće te na 24. godišnjem međukulturnom dijalogu Kluba zastupnika EPP- a s crkvama i vjerskim institucijama na temu vjere i budućnosti Europe.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.