Parlament će raspravljati o optužbama za korupciju u koje su umiješani pojedini zastupnici, evo i izjave Predsjednice

Parlament će raspravljati o optužbama za korupciju u koje su umiješani pojedini zastupnici, evo i izjave Predsjednice

Predsjednica Metsola je na otvaranju zasjedanja u Strasbourgu izjavila da su Europski parlament i europska demokracija napadnuti. Zastupnici su se složili da će u utorak održati raspravu o sumnjama u korupciju iz Katara i široj potrebi za transparentnošću i odgovornošću u europskim institucijama, nakon čega će u četvrtak uslijediti glasovanje o rezoluciji. U svjetlu istraga, zastupnici Europskog parlamenta također su glasovali da se izvješće o izuzećima od viza za Katar, Kuvajt, Oman i Ekvador vrati Odboru za građanske slobode na daljnju raspravu, umjesto da počnu pregovori. Ovdje možete pročitati izjavu izvjestitelja.

Prema pisanju belgijskih medija ukupno je uhićeno pet osoba i zaplijenjeno oko 600 tisuća eura u šesnaest pretresa u Belgiji. Nitko od Hrvata nije obuhvaćen istragom. Uhićeni europarlamentarci su iz Grčke i Italije.Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola uvodno je dala sljedeću izjavu na otvaranju plenarne sjednice u Strasbourgu u ponedjeljak.

Dragi kolege,

Mislim da nije pretjerano reći kako su ovo možda najdulji dani u mojoj karijeri. Moram pažljivo birati riječi kako ne bih ugrozila istrage koje su u tijeku niti na bilo koji način potkopala pretpostavku nedužnosti. I učinit ću to. Dakle, ako moj bijes, moja ljutnja, moja tuga nisu vidljivi, molim vas, budite uvjereni da su vrlo prisutni. Zajedno s odlučnošću da ovaj Parlament postane snažniji.
Nemojte se zavaravati.
- Napadnut je, dragi kolege, Europski parlament.
- Napadnuta je europska demokracija.
- I napadnuta su naša otvorena, slobodna, demokratska društva.
Neprijatelji demokracije za koje je prijetnja i samo postojanje ovog parlamenta, neće se zaustaviti ni pred čim. Ti zlonamjerni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su kao oružje upotrijebili nevladine organizacije, sindikate, pojedince, asistente i zastupnike u Europskom parlamentu u nastojanju da potkopaju naše procese. Njihovi zlonamjerni planovi nisu uspjeli. Naše službe, na koje sam nevjerojatno ponosna, već neko vrijeme surađuju s relevantnim nacionalnim policijskim i pravosudnim tijelima kako bi razbile tu navodnu kriminalnu mrežu.Djelovali smo zajedno s nadležnim tijelima kako bismo osigurali da se poštuju svi pravni koraci, čuvaju sve informacije i da se, gdje je to potrebno, osigura informatička oprema, zapečate uredi i obave pretrage kuća. Bila sam prisutna uz belgijskog suca i policiju tijekom pretrage proteklog vikenda, kako je propisano belgijskim ustavom.

Kao mjeru opreza, ponovno uz potpuno poštovanje pretpostavke nedužnosti, oduzela sam spomenutoj potpredsjednici sve zadaće i odgovornosti povezane s njezinom dužnošću. Sazvala sam izvanrednu sjednicu Konferencije predsjednika kako bi se pokrenuo postupak iz članka 21. i okončao mandat potpredsjednice u nastojanju da se zaštiti integritet ovog Doma.

Danas sam trebala objaviti otvaranje pregovaračkog mandata za izvješće o ukidanju viza za Katar i Kuvajt. No, s obzirom na ove istrage, to se izvješće mora poslati ponovno u resorni odbor. Znam i da nismo na kraju puta i nastavit ćemo pomagati u istragama, zajedno s drugim institucijama EU-a, sve dok to bude potrebno. Korupcija ne može biti isplativa, a mi smo odigrali svoju ulogu u osiguravanju da se ti planovi ne mogu ostvariti.
I moram biti jasna, optužbe se ne odnose na ljevicu, desnicu, sjever ili jug. Riječ je o pitanju što je ispravno, a što pogrešno i pozvala bih na vas da se oduprete iskušenju i ne koristite ovaj trenutak za političke poene. Nemojte umanjiti prijetnju s kojom se suočavamo.
Ja sam u politici, kao i mnogi od vas ovdje, da se borim protiv korupcije. Da se zalažem za europska načela. Ovo je ispit za naše vrijednosti i naše sustave i, kolege, uvjeravam vas da ćemo se s tim ispitom izravno suočiti.
- Nema nekažnjivosti. Ni na kojoj razini. Oni koji su odgovorni naći će ovaj parlament na strani zakona. Ponosna sam na našu ulogu i pomoć u ovoj istrazi.- Nema guranja problema pod tepih. Pokrenut ćemo internu istragu kako bismo analizirali sve činjenice i razmotrili na koji način naši sustavi mogu postati još otporniji.
- Nema govora o tome da se nastavi po starom. Pokrenut ćemo proces reformi kako bismo vidjeli tko ima pristup našim prostorijama, kako se financiraju te organizacije, nevladine udruge i pojedinci, kakve veze imaju sa državama izvan EU-a; zatražit ćemo veću transparentnost u pogledu sastanaka sa stranim akterima i onima koji su s njima povezani. Protrest ćemo ovaj parlament i ovaj grad i za to trebam vašu pomoć. - Zaštitit ćemo one koji nam pomažu razotkriti kriminal i radit ću na tome da se analiziraju i ojačaju naše procedure za zviždače. 

- Ali moram također reći da - iako uvijek možemo pokušavati osnažiti mehanizme odvraćanja te transparentnost - uvijek će biti nekih za koje je vreća gotovine svakako vrijedna rizika. Ono što je bitno jest da ti ljudi shvate da će biti uhvaćeni. Da naše službe rade i da će se oni suočiti s punim snagom zakona. Kao što se dogodilo u ovom slučaju.
Ovo su izazovna vremena za sve nas, ali ja znam, uvjerena sam, da ako radimo zajedno, možemo iz ovoga izaći jači.Vama, svojim kolegama koji su ove dane proživjeli sa mnom, dopustite mi da ponovno kažem koliko sam duboko razočarana – znam da svi dijelite isti osjećaj. Onim zlonamjernim akterima, u državama izvan EU-a, koji misle da mogu kupiti svoj put naprijed. Koji misle da je Europa na prodaju. Koji misle da mogu preuzeti naše nevladine organizacije. Poručujem im da će im se ovaj Parlament čvrsto naći na putu.

Mi smo Europljani. Radije ćemo trpjeti hladnoću, nego se dati kupiti.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.