Predsjednica Metsola pokrenula hitan postupak za ukidanje imuniteta dvama zastupnicima u Europskom parlamentu

Predsjednica Metsola pokrenula hitan postupak za ukidanje imuniteta dvama zastupnicima u Europskom parlamentu

Već su poduzeti prvi postupovni koraci, a predsjednica će zahtjev najaviti prvom prilikom odnosno na plenarnoj sjednici 16. siječnja. Zahtjev će se zatim uputiti Odboru za pravna pitanja (JURI) radi donošenja prijedloga odluke.„Europski parlament od prvog trenutka čini sve što je u njegovoj moći kako bi doprinio istragama te jamči za to da nitko neće proći nekažnjeno. Odgovorne osobe uvjerit će se da je ovaj Parlament na strani zakona. Korupcija se ne može isplatiti i učinit ćemo sve kako bismo je suzbili”, rekla je predsjednica Metsola. Predsjednica Metsola također će u nadolazećim tjednima definirati svoje namjere u pogledu reformi, uključujući reformu postojećih pravila i poboljšanje unutarnjih sustava, među ostalim u pogledu provedbe.

Postupak ukidanja imuniteta

Kako je predviđeno Poslovnikom Europskog parlamenta (članak 6. i članak 9. Poslovnika), zahtjeve za ukidanje imuniteta objavljuje predsjednik na plenarnoj sjednici, a oni se zatim upućuju nadležnom odboru (Odbor za pravna pitanja (JURI)).Odbor za pravna pitanja (JURI) imenuje izvjestitelja, predmet se izlaže na sjednici odbora te se može održati saslušanje.O nacrtu izvješća raspravljat će se i glasovati u odboru JURI. Odbor donosi preporuku o odobravanju ili odbacivanju zahtjeva koja se odnosi na cijeli Parlament. Svi slučajevi povezani s ukidanjem imuniteta razmatraju se iza zatvorenih vrata. 

Preporuka se zatim podnosi na plenarnoj sjednici. Ako se preporuka usvoji na plenarnoj sjednici (obična većina), predsjednik o odluci Parlamenta odmah obavješćuje dotičnog zastupnika ili više njih i nadležno nacionalno tijelo.Predsjednica je od svih službi i odbora zatražila da se taj postupak obradi prioritetno kako bi se mogao zaključiti do 13. veljače 2023.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.