Plenarna sjednica: Rasprava o rezultatima sastanka na vrhu EU-a 15. prosinca

Plenarna sjednica: Rasprava o rezultatima sastanka na vrhu EU-a 15. prosinca

Zastupnici će s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen raspravljati u srijedu ujutro.Šefovi država ili vlada na summitu su se usredotočili na najnovija zbivanja u ruskom ratu protiv Ukrajine i kako pomoći Ukrajini s obzirom na to da je Rusija tijekom zime nastavila napadati ključnu ukrajinsku infrastrukturu. Raspravljali su i o koordiniranom odgovoru EU-a na visoke cijene energije, sigurnosnim i obrambenim pitanjima, odnosima s južnim susjedstvom EU-a i transatlantskim odnosima. 
Tijekom plenarne rasprave s Vijećem i Komisijom u prosincu, uoči summita, zastupnici su zatražili mnogo odlučnije mjere kako bi se zaustavio pretjeran rast cijena energije koje nerazmjerno utječu na najugroženija europska kućanstva i mala poduzeća.

Poveznice
Govor predsjednice Roberte Metsole tijekom summita
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20221215IPR64805/ep-president-metsola-at-the-euco-rebuilding-trust-leading-the-union-forward
Zaključci Europskog vijeća
https://www.consilium.europa.eu/media/60872/2022-12-15-euco-conclusions-en.pdf

Zastupnici će s Josepom Borrellom raspravljati o represiji nad prosvjednicima u Iranu

U utorak poslijepodne zastupnici će raspravljati o odgovoru EU-a na prosvjede i pogubljenja u Iranu sa šefom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom.

O rezoluciji će se glasati u četvrtak.

Unatoč međunarodnim kritikama Iran je osudio mnoge prosvjednike na smrt i nastavlja s pogubljenjima uhićenih tijekom zadnjih prosvjeda.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava nazvao je te smrtne kazne „ubojstvom koje je naložila država” i rekao da iranska vlada koristi pogubljenja kako bi zastrašila stanovništvo i slomila otpor.

Dok EU raspravlja o četvrtom krugu sankcija zbog represije režima i iranske vojne potpore Rusiji, neke su države članice zatražile da se Islamsku revolucionarnu gardu klasificira kao terorističku organizaciju.

Kontekst

Prosvjedi su započeli sredinom rujna nakon što je mlada žena, Mahsa Amini, umrla u pritvoru „moralne policije”, zbog toga što je, kako tvrde vlasti, kršila stroga pravila o nošenju hidžaba. Stotine ljudi ubijeno je u prosvjedima koji su uslijedili, a tisuće su uhićene zbog okrutne vladine represije.

Poveznice
Video zapis plenarne rasprave o Iranu, 22.11. 2022
https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&playerStartTime=20221122-18:50:06&playerEndTime=20221122-19:44:13#
Rezolucija Europskog parlamenta o Mahsi Amini i represiji nad prosvjednicima koji se zalažu za ženska prava 6.10. 2022.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0352_HR.html


Rat u Ukrajini: Parlament raspravlja o kaznenom progonu ruskih ratnih zločinaca

U utorak poslijepodne zastupnici će ispitivati predstavnike Komisije o izgledima za osnivanje suda za zločin agresije na Ukrajinu. 

Rasprava na plenarnoj sjednici trebala bi odražavati zahtjeve iz rezolucije Parlamenta donesene u svibnju 2022. u kojoj su zastupnici pozvali EU da poduzme sve potrebne mjere u međunarodnim postupcima i sudovima kako bi se podržao progon ruskog i bjelaruskog režima zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, genocida i agresije nakon invazije na Ukrajinu 2022. Svi pripadnici ruskih oružanih snaga i vladini dužnosnici uključeni u ratne zločine trebali bi biti predmet istrage i kaznenog progona, navodi se u tekstu. Više pročitajte ovdje.
 
rezoluciji usvojenoj 23. studenog 2022. Parlament je također proglasio Rusiju državnim sponzorom terorizma i državom koja „koristi sredstva terorizma”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.