Tjedna najava aktivnosti zagrebačkog Ureda EU parlamenta i partnera

Tjedna najava aktivnosti zagrebačkog Ureda EU parlamenta i partnera

Tjedna najava aktivnosti zagrebačkog Ureda EU parlamenta i partnera od 23. do 29. siječnja 2023.: 

U fokusu - 30 godina jedinstvenog tržišta: prednosti i izazovi

Kao jedan od temelja europskih integracija, jedinstveno tržište omogućuje slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi među državama članicama Europske unije. Uz EU članice, zajedničko tržite uključuje Island, Lihtenštajn i Norvešku (koje su s EU uspostavile Europski gospodarski prostor), dok Švicarska ima djelomičan pristup zahvaljujući nizu bilateralnih sporazuma.Usklađivanje i uzajamno prihvaćanje zajedničkih standarda omogućuje tvrtkama da posluju na tržištu s više od 450 milijuna ljudi. Uklanjanje prepreka je dovelo do značajnog povećanja trgovine unutar Europske unije: 1993. je izvoz robe među članicama iznosio 671 milijardi eura, a 2021. je porastao na više od 3,4 bilijuna eura.Jedinstveno tržište je pomoglo Europskoj uniji da postane jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova na svijetu, u rangu s globalnim trgovinskim silama kao što su SAD i Kina.

Punih trideset godina nakon pokretanja, jedinstveno europsko tržište se i dalje razvija. Europska unija nastoji riješiti sve preostale prepreke za slobodno kretanje te prilagoditi tržište novim okolnostima, kao što su digitalna transformacija i prijelaz na održivo gospodarstvo. Europski parlament je tijekom plenarne sjednice održane sredinom siječnja ove godine raspravljao o tome kako je jedinstveno tržište promijenilo Europu i što je još potrebno učiniti da bi se iskoristio njegov puni potencijal. Zastupnici su usvojili rezoluciju u kojoj navode da se dosadašnja postignuća ne mogu uzeti zdravo za gotovo i da će daljnji razvoj jedinstvenog tržišta zahtijevati predanost te političku volju svih država članica i EU institucija. Povodom 30. obljetnice, predsjednica parlamentarnog odbora za unutarnje tržište Anna Cavazzini (Zeleni/ESS, Njemačka) pozvala je na dodatne korake kako bi jedinstveno tržište postalo „alat za provedbu političkih ciljeva i vrijednosti EU-a, od borbe protiv klimatske krize do obrane naše demokracije na internetu“. Istaknula je da visoki potrošački, socijalni i ekološki standardi jedinstveno tržište čine privlačnim na globalnoj razini. „Poduzeća profitiraju od europskih standarda koji postaju globalno mjerilo”, poručila je Cavazzini.

Godišnjica predsjedanja Roberte Metsola

Zastupnici Europskog parlamenta izabrali su Roberta Metsolu (EPP, MT) u siječnju 2022. za predsjednika Europskog parlamenta do 2024.

Roberta Metsola pobijedila je na izborima u prvom krugu glasovanja, gdje je dobila apsolutnu većinu od 458 glasova od ukupno 690 koliko je glasovalo na daljinskom tajnom glasovanju, između tri kandidata. 

Predsjednik Metsola vodi Parlament u drugoj polovici sadašnjeg zakonodavnog mandata, dok se ne konstituira novi Parlament nakon europskih izbora 2024.

Rođena na Malti 1979., Roberta Metsola, koja je europarlamentarka od 2013., najmlađa je predsjednica EP-a ikad izabrana. Postala je prva potpredsjednica u studenom 2020. i bila je vršiteljica dužnosti predsjednika Parlamenta nakon što je predsjednik Sassoli preminuo 11. siječnja.

Ona je treća žena predsjednica Europskog parlamenta, nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.).
 

 

Srijeda, 25. siječnja, od 10:30 -  „Eurotribina – perspektive i izazovi“ Kuća Europe, A. Cesarca 4 - 6, Zagreb
Hrvatski radio organizira panel posvećen izazovima i prilikama koje donosi 2023. godina. „Eurotribina – perspektive i izazovi“ serijal je Hrvatskoga radija koji se, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Obuhvaća raspravu o europskim politikama i izazovima te o najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije.

 Bruxelles - IZDVOJENO

Plenarna sjednica: Isaac Herzog / Dan sjećanja na holokaust. Izraelski predsjednik Isaac Herzog obratit će se zastupnicima Europskog parlamenta tijekom plenarne sjednice u Bruxellesu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust (27. siječnja). Predsjednica EP-a Roberta Metsola nakon svečane sjednice s izraelskim kolegom Herzogom predstavit će spomenik holokaustu ispred parlamentarne vijećnice. (četvrtak u 10.30)

Odbori
Optužbe za korupciju i vanjsko upletanje. Poseban odbor za vanjsko upletanje u sve demokratske procese (INGE2), zajedno s Odborom za vanjske poslove i Pododborom za sigurnost i obranu te u suradnji s Izaslanstvom za odnose s Arapskim poluotokom i Izaslanstvom za odnose sa zemljama Magreba, raspravljat će o nedavnim slučajevima trgovanja utjecajem trećih zemalja. (četvrtak)

EU plan za poluvodiče. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku usvojit će amandmane na prijedlog EU akta o čipovima, osmišljenog u svrhu jačanja proizvodnje u EU-u. Prijedlog predviđa potpore inovacijama, mjere za privlačenje ulaganja i izgradnju jače domaće industrije poluvodiča, nakon nestašica i zastoja u opskrbi koji su došli do izražaja u panedmiji bolesti COVID-19. (utorak)

Transparentnost političkog oglašavanja. Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište glasat će o nacrtu zakona za modernizaciju i jačanje pravila o pružanju plaćenih usluga političkog oglašavanja. Prema prijedlogu, online i offline političko oglašavanje treba biti jasno označeno, uz dostupne informacije o sponzoru, troškovima, načinu ciljanja publike te izborima na koje se oglašavanje odnosi. Uključena su i dodatna pravila za razdoblja koja prethode izborima i referendumima. (utorak)

Zakon o slobodi medija. Zastupnici u Odboru za kulturu i obrazovanje raspravljat će s Komisijom o Europskom zakonu o slobodi medija, prijedlogu čiji je cilj zaštita medijskog pluralizma i neovisnosti u EU-u. (ponedjeljak)

Spasimo pčele i poljoprivrednike. Nakon uspješne Europske građanske inicijative (ECI) „Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i  za zdrav okoliš“, odbori za poljoprivredu i za okoliš organiziraju javnu raspravu s inicijatorima. Tema su njihovi prijedlozi za postupno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035., obnovu bioraznolikosti i potporu poljoprivrednicima u ovoj tranziciji. (utorak)

Prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem EU-a. Švedski ministri predstavit će prioritete šestomjesečnog predsjedanja na nizu sastanaka s parlamentarnim odborima. Švedska predsjedava Vijećem do kraja lipnja 2023. (od ponedjeljka do četvrtka)

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u utorak se sastaje sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a i predsjednicom UN-ove skupine za održivi razvoj Aminom J. Mohammed. Metsola će također biti na audijenciji i novogodišnjem prijemu kod belgijskog kralja Filipa, te će se susresti s talijanskim ministrom za europske poslove Raffaeleom Fittom. U srijedu predsjednica govori na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog socijalnog odbora, a u četvrtak će održati sastanak s izraelskom kolegom Isaacom Herzogom. Poslijepodne putuje za Madrid gdje će se susresti sa španjolskim premijerom Pedrom Sahcnezom te održati uvodni govor i primiti nagradu „Žena godine“ na konferenciji posvećenoj ženama u pravnom svijetu. U petak u Madridu Metsolu će primiti španjolski kralj Filip VI, predsjednik Senata Ander Gil, predsjednica zastupničkog doma Meritxelll Batet Lamaña te gradonačelnik Madrida José Luis Martínez-Almeida.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 Hrvatski zastupnici  i njihove aktivnosti              
SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica će u ponedjeljak i utorak sudjelovati na sastanku Odbora za javno zdravlje na kojem će se s predstavnicima Komisije raspravljati o pandemiji koronavirusa i o nestašici lijekova u Europi. Na sastanku Odbora za vanjske poslove razmijenit će gledišta s Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za BIH. U srijedu će sudjelovati na zajedničkoj sjednici Odbora za razvoj i Odbora za okoliš, na tehničkom briefingu Odbora AFET o Investicijskom okviru za zapadni Balkan te na prezentaciji o provedbi Strategije EU-a za bioraznolikost. U četvrtak će biti na plenarnoj sjednici u Bruxellesu povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, uz službeno obraćanje predsjednika Izraela. Sudjelovat će i na sjednici Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u EU-u na kojoj je predviđeno saslušanje o nedavnim optužbama za korupciju.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Ovaj tjedan zastupnik Ilčić prisustvovat će na sastanku koordinatora u sklopu PECH odbora gdje će u ulozi glavnog izvjestitelja predstaviti novosti vezane uz GFCM Izvješće (Opća komisija za ribarstvo u Sredozemnom moru), koji do kraja mjeseca kreće u postupak institucionalnih sastanka prije upućivanja na plenarnu sjednicu. U utorak, zastupnik će sudjelovati na izglasavanju kompromisnih amandmana unutar odbora ITRE za izvješće o fluoriranim plinovima (F-Gases Regulation), a također, isti dan zastupnik će imati radni sastanak s ITRE političkim savjetnikom iz ECR grupe vezano za EPBD. U srijedu, zastupnik će biti uvodničar na 38. tematskoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, na kojoj će se će govoriti o aktualnoj problematici međunarodnog posvojenja. Ostatak tjedna zastupnik će sudjelovati na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta predstaviti kompromisne amandmane za izvješće o digitalizaciji javnih usluga. Očekuje se da će se o izvješću glasovati na sjednici Odbora IMCO početkom ožujka. U ponedjeljak i utorak zastupnik Sokol će ujedno sudjelovati i na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će se sastati s nekolicinom dionika u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za europski prostor za zdravstvene podatke.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će u ponedjeljak na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje sudjelovati na raspravi o novom prijedlogu Europskog zakona o slobodi medija i razmjeni mišljenja o borbi protiv trgovine kulturnim dobrima. U utorak će na sjednici Odbora za vanjske poslove kao potpredsjednica odbora i Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom razmijeniti mišljenje s visokim predstavnikom u BiH Schmidtom, a također će kao stalna izvjestiteljica EPP-a za odnose sa SAD-om razmijeniti mišljenje o stanju odnosa između EU-a i SAD-a s veleposlanikom SAD-a pri EU, Markom Gitensteinom. U drugoj polovici tjedna, Zovko će na sjednici Pododbora za sigurnost i obranu sudjelovati na raspravi o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i rezultatima nadzorne misije EU-a u Armeniji te će na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu obilježiti Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.