Digitalni radnici: Zastupnici spremni za pregovore o novom zakonu za bolje radne uvjete

Digitalni radnici: Zastupnici spremni za pregovore o novom zakonu za bolje radne uvjete

Parlament je u četvrtak odobrio odluku o početku pregovora o novim mjerama za poboljšanje uvjeta za radnike na digitalnim radnim platformama.

376 zastupnika glasalo je za mandat o pregovorima s državama članicama, 212 bilo je protiv, a 15 suzdržanih. Pregovori o novom zakonu mogu započeti nakon što države članice budu usvojile svoja stajališta.
Novim pravilima reguliralo bi se kako ispravno odrediti radni status radnika na digitalnim platformama i kako bi platforme za digitalni rad trebale koristiti algoritme i umjetnu inteligenciju za praćenje i ocjenjivanje radnika.

Mandat za pregovore najavila je u ponedjeljak, 16. siječnja na plenarnoj sjednici predsjednica Metsola. Jedna desetina zastupnika u Europskom parlamentu (sastavljena od jednog ili više klubova zastupnika ili pojedinačnih zastupnika, ili kombinacije) podnijela je zahtjev da se o odluci o stupanju u pregovore glasa u Parlamentu, u skladu s člankom 71. Poslovnika.

Odbor za zapošljavanje usvojio je u ponedjeljak nacrt pregovaračkog mandata o novim pravilima za poboljšanje radnih uvjeta u radu platforme. Njima bi se reguliralo kako ispravno odrediti radni status radnika na platformi i kako bi platforme za digitalni rad trebale koristiti algoritme i umjetnu inteligenciju za praćenje i ocjenjivanje radnika.

Status zaposlenosti

 Osoba koja obavlja rad na platformi može biti ili zaposleni radnik i uživati ​​povezana radna prava ili biti istinski samozaposlena i moći odrediti kako će izvršiti uslugu. Usvojena pravila imaju za cilj suzbijanje lažnog samozapošljavanja jer ono može dovesti do nesigurnih uvjeta rada i nedostatka socijalne zaštite, ali i do nepoštenog tržišnog natjecanja, posebno za mala i srednja poduzeća. U tu svrhu, europarlamentarci su se složili da radni status definiran platformom može osporiti radnik, sindikat ili nacionalna vlast, u kojem slučaju se prema zakonu radnik smatra zaposlenim. U slučaju spora između platforme i radnika, platforma - a ne radnik - bila bi dužna dokazati da oni ne zapošljavaju radnika.

Zastupnici Europskog parlamenta također su predstavili popis neobvezujućih kriterija za određivanje statusa zaposlenja radnika, kao što su određena plaća, definirani raspored i radno vrijeme, sustavi ocjenjivanja, praćenje ili nadzor radnika, pravila u vezi s izgledom ili ponašanjem, ograničene mogućnosti rada za bilo koju treću stranu ili ograničenu slobodu izbora osiguranja od nezgode ili mirovinskog programa.

Algoritamsko upravljanje

Dok digitalne radne platforme prate i ocjenjuju njihov učinak, radnici nemaju pristup informacijama o tome kako algoritmi rade, koji se osobni podaci koriste i kako njihovo ponašanje utječe na odluke koje donose automatizirani sustavi.

Zastupnici žele zabraniti automatiziranim sustavima donošenje važnih odluka i žele da države članice osiguraju ljudski nadzor nad svim odlukama koje značajno utječu na radne uvjete.Učinili su algoritamsko upravljanje transparentnijim obvezujući platforme da daju informacije radnicima o tome kako se praćenje koristi i kako ono utječe na njihov radni odnos, zdravlje, sigurnost i radne uvjete, kao i o ukidanju računa, napredovanju ili raspodjeli zadataka. Platforme će također biti obvezne procijeniti utjecaj odluka donesenih ili podržanih automatiziranim sustavima za praćenje i donošenje odluka na radne uvjete, zdravlje i sigurnost te temeljna prava.

Kako bi ojačali položaj radnika, zastupnici Europskog parlamenta također su uveli odredbe za pojačanu razmjenu informacija između nadležnih tijela za rad, socijalnu zaštitu i poreznih tijela u prekograničnim slučajevima i odvraćajućih kazni.

 Digitalna radna platforma

Zastupnici u Europskom parlamentu podupiru prijedlog Komisije da bi se pravila trebala primjenjivati ​​na sve digitalne platforme za rad, bez obzira na njihovo mjesto osnivanja i pod uvjetom da se posao obavlja u EU-u. Pojasnili su definiciju digitalne radne platforme kako bi uključile platforme koje pružaju outsourcing ili dodjelu zadataka za veliki skup kupaca na mreži (crowd-work ili micro-work-platforme). Zastupnici Europskog parlamenta također su razlikovali digitalne radne platforme za vožnju, koje su obuhvaćene novim pravilima, i taksi službe za otpremu, regulirane nacionalnim zakonima.

Elisabetta Gualmini (S&D, IT), vodeća zastupnica u Europskom parlamentu, rekla je: "Danas je previše radnika na platformi lažno samozaposleno, zaglavljeno u neizvjesnosti bez radnih prava i socijalne zaštite. Ovim izvješćem osiguravamo da budu prepoznati kao zaposlenici ili samozaposleni, ovisno o njihovim stvarnim uvjetima rada. Štoviše, ovo je prvi ključni korak prema zaštiti svih radnika od zlouporabe algoritama. Automatizirani sustavi donošenja odluka ne mogu biti crne kutije; socijalni partneri moći će pregovarati kako algoritmi donose odluke o radnim uvjetima."

Tekst usvojen s 41 glasom za i 12 protiv predstavljat će pregovarački mandat za predstojeće razgovore s vladama EU.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.