Tjedna najava - Plenarna sjednica Strasbourg

Tjedna najava - Plenarna sjednica Strasbourg

PLENARNA SJEDNICA, STRASBOURG - IZDVOJENO „Spremni za 55 %“ - Standardi emisija CO2 za automobile i kombije. Očekuje se da će Parlament u utorak dati zeleno svjetlo uvođenju pravila o nultoj stopi emisija CO2 za nove osobne automobile i laka komercijalna vozila u 2035. godini, što je dio paketa „Spremni za 55 %“. Novi zakon također uključuje novu metodologiju za procjenu emisija CO2 tijekom cijelog životnog ciklusa vozila.

REPowerEU/nacionalni planovi oporavka. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o dogovoru postignutom s Vijećem prema kojem će energetske mjere iz plana REPowerEU morati biti uključene u revidirane nacionalne planove oporavka. Cilj je poduprijeti neovisnost o ruskim fosilnim gorivima, ubrzati zelenu tranziciju i uhvatiti se u koštac s energetskim siromaštvom.

Ruski rat protiv Ukrajine. 
U srijedu ujutro zastupnici će se osvrnuti na godinu koju je obilježio ruski napad na Ukrajinu te utvrditi što EU treba učiniti za potporu Kijevu. O rezoluciji će se glasati u četvrtak. U četvrtak ujutro Služba za medije organizira online seminar za novinare na kojem će biti riječi o odgovoru EU-a na rat u Ukrajini i mjerama potpore kako bi se smanjio njegov utjecaj na gospodarstvo EU-a. Na seminaru sudjeluju predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister (EPP, Njemačka), predsjednica Pododbora za sigurnost i obranu Nathalie Loiseau (Renew, Francuska), predsjednik Odbora za energetiku Cristian Silviu Bușoi (EPP, Rumunjska) i drugi.

Inflacija/predsjednica ECB-a. 
Zastupnici će u srijedu poslijepodne s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde raspravljati o visokim stopama inflacije i naporima ECB-a da ih obuzda. Glasanje o radu ECB-a za 2022. na rasporedu je u četvrtak.


Istambulska konvencija/borba protiv nasilja nad ženama. Parlament će u utorak raspravljati, a u srijedu glasati o rezoluciji kojom poziva EU da ratificira Istambulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama. Šest godina nakon što je Europska unija potpisala Konvenciju, još uvijek je nije ratificirala zbog odbijanja nekoliko država članica.

Zeleni industrijski plan/Nova industrijska strategija EU-a. 
U srijedu će zastupnici u raspravi s predsjednicom Komisije von der Leyen komentirati novi prijedlog Zelenog industrijskog plana za postizanje nulte neto emisije stakleničkih plinova kako bi se potaknuo razvoj čiste tehnologije u EU-u i osigurala strateška autonomija EU-a. Zastupnici će u četvrtak glasati o rezoluciji o strategiji EU-a za poticanje industrijske konkurentnosti, trgovine i kvalitetnih radnih mjesta.

Neovisno tijelo EU-a za etička pitanja. 
U raspravi u utorak s Vijećem i Komisijom, zastupnici će ponoviti svoj zahtjev za uspostavom neovisnog etičkog tijela za institucije EU-a. Cilj bi bio jamčiti da se odluke donose za 
„opće dobro i povjerenje građana". Tijelo bi imalo istražne i savjetodavne ovlasti.

Svečana sjednica/Predsjednik Latvije. 
Egīls Levits, predsjednik Latvije, obratit će se zastupnicima na svečanoj sjednici u utorak u 11.30. Prije njegova govora, predsjednici Metsola i Levits održat će bilateralni sastanak nakon kojeg će uslijediti obraćanje medijima.


Kalendar predsjednice. Predsjednica Roberta Metsola sastat će se u srijedu s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde. U petak će boraviti u Rimu gdje će se sastati s predsjednicima Senata i Zastupničkog doma - Ignaziom La Russom i Lorenzom Fontanom te Giorgiom Meloni, predsjednicom Vijeća ministara, kao i predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom. Metsola će također otvoriti centar za posjetitelje „Europa Experience“, nazvan u čast pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju, te će održati raspravu sa studentima.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici na kojoj će se raspravljati o ojačanoj politici proširenja EU na zapadni Balkan, godini dana ruske invazije na Ukrajinu, Zelenom industrijskom planu, novim standardima CO2 emisija za automobile i kombije, prioritetima EU-a za 67. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena, uspostavi neovisnog etičkog tijela EU-a, pristupu strateškim kritičnim sirovinama te odgovarajućim minimalnim dohocima koji osiguravaju aktivnu uključenost. U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru za vanjske poslove (AFET). U utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U četvrtak će sudjelovati na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ladislav Ilčić ovaj će tjedan sudjelovati na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, gdje će raspravljati o boljoj međunarodnoj suradnji i potrebi za većom transparentnošću kod međudržavnog posvojenja djece, temi koja je na inicijativu zastupnika Ilčića uvrštena na dnevni red ove plenarne sjednice, a o kojoj se očekuje i službeno očitovanje Komisije. Ostale teme o kojima će zastupnik raspravljati na sjednici su sredstva dodijeljena nevladinim organizacijama inkriminiranim u nedavnim otkrićima korupcije te pristupanje EU-a konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ostatak tjedna, zastupnik će biti govornik na mini-konferenciji pod nazivom „Mirovni rad u Jugoistočnoj Europi“ organiziranoj povodom obilježavanja Dana slobode govora, a sudjelovat će i na sastancima ECR grupe i biroa.

 


KARLO RESSLER (HDZ - EPP)

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovat će na nadolazećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, uz poseban fokus na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, nastavku politike proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu, raspravu o međunarodnom posvojenju te europski odgovor na humanitarnu krizu izazvanu razornim potresom u Turskoj i Siriji. Zastupnik Ressler sudjelovat će na pripremnim sastancima ususret plenarne sjednice, kao i na sastancima voditelja nacionalnih delegacija Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

 

 

 

 

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol provest će na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Zastupnik Sokol sudjelovat će u utorak na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Odbora za regionalni razvoj i Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Isti dan, Sokol će se sastati sa šefom kabineta povjerenice za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides na temu EU digitalne zdravstvene putovnice. U srijedu će se Sokol također susresti s nekolicinom dionika na temu zdravstva. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

 

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će govoriti na raspravi o osnaživanju politike proširenja EU-a na zapadnom Balkanu. Pored toga, Zovko će biti uključena u plenarne rasprave o bitnim vanjskopolitičkim temama, uključujući rasprave o godišnjici rata u Ukrajini, razornom potresu u Turskoj i Siriji, situaciji u Tunisu te napetostima između Ruande i DR Konga. Tijekom tjedna, Zovko će sudjelovati na pripremnim sastancima Predsjedništva i Kluba zastupnika EPP-a te na sjednici Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Državama. Krajem tjedna, Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje u sklopu izaslanstva Europskog parlamenta sudjelovati na međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

Europski skup mladih 2023. (EYE): poziv na sudjelovanje
Otvorene su prijave za Europski skup mladih koji se održava 9. i 10. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Oko 10 tisuća mladih iz cijele Europske unije i šire okupit će se kako bi raspravljali i razmjenjivali ideje sa stručnjacima, aktivistima, influencerima i donositeljima odluka te oblikovali ideje o budućnosti Europe. Europski parlament u suradnji s organizacijama mladih, drugim institucijama EU-a, civilnim društvom i samim sudionicima organizira gotovo 200 aktivnosti na licu mjesta i online, uključujući rasprave, umrežavanja i druženja, umjetničke izvedbe, sportske i interaktivne radionice. Više doznajte u nacrtu programa.
Ove godine poseban fokus događaja bit će na europskim izborima 2024. - ulozi demokracije i participacije mladih. Ideje, očekivanja i brige mladih iznijet će se na završnoj plenarnoj sjednici događaja, te će u obliku EYE izvješća biti uručeni svim zastupnicima u Europskom parlamentu. Prijaviti se mogu mladi u dobi od 16 do 30 godina, a rok za prijavu je 24. veljače do 23:59 sati. Prijave se prihvaćaju po redoslijedu zaprimanja. Sudjelovanje je besplatno, a sudionici snose troškove puta i smještaja.
Više informacija dostupno je na https://eye2023.eu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.