Zasjedanje EU parlamenta započelo minutom šutnje za žrtve potresa u Turskoj i Siriji

Zasjedanje EU parlamenta započelo minutom šutnje za žrtve potresa u Turskoj i Siriji

Predsjednica Roberta Metsola predvodila je europarlamentarce minutom šutnje u spomen na žrtve potresa u Turskoj i Siriji, na otvaranju zasjedanja u Strasbourgu. - Europa stoji uz narod Turske i Sirije, rekla je predsjednica Metsola, dodajući da je mehanizam civilne zaštite EU-a aktiviran i pomoć se šalje. “Naše su misli s obiteljima poginulih, zarobljenih, ozlijeđenih i sa svim spasiocima koji se bore noć i dan kako bi spasili živote”, dodala je.

Osvrćući se na izvanrednu plenarnu sjednicu 9. veljače kada je predsjednik Zelenskyy govorio u Europskom parlamentu, predsjednica Metsola je rekla da su njegove riječi podsjetile članove Europskog parlamenta da rat u Ukrajini nije samo bitka za teritorij, već i borba za obranu zajedničkih vrijednosti. Europski parlament i dalje se u potpunosti solidarizira s Ukrajinom i njezinim narodom, zaključila je.

Izmjene dnevnog reda

Predsjednica je primila zahtjev za hitnim postupkom od odbora za okoliš (ENVI), u skladu s člankom 163. Poslovnika, o sljedećem zakonodavnom predmetu:

Prijelazne odredbe za određene medicinske proizvode i in vitro dijagnostičke medicinske proizvode. Glasovanje o ovom zahtjevu održat će se u utorak. Bude li usvojen, nacrt izvješća bit će stavljen na glasovanje u četvrtak.

ponedjeljak

Izjava Komisije o „Praćenju mjera koje je zatražio Parlament za jačanje integriteta europskih institucija” dodaje se kao peta točka poslijepodne. Zbog toga je sjednica produžena do 23 sata. Rasprava će biti zaključena rezolucijom o kojoj će se glasati u četvrtak.

utorak

Rasprava o izjavama Vijeća i Komisije o "Uspostavi neovisnog etičkog tijela EU-a" završit će rezolucijom o kojoj će se glasati u četvrtak.

srijeda

Izjave Vijeća i Komisije o " Zaključcima EUCO-a: potreba za brzim finaliziranjem Mape puta " dodane su kao druga točka poslijepodne.

Izjava Komisije o " Daljnjoj represiji protiv naroda Bjelorusije, posebno o slučajevima Andrzeja Poczobuta i Alesa Bialiatskog" dodaje se kao peta točka poslijepodneva prije usmenog pitanja o "Odgovarajućem minimalnom dohotku koji osigurava aktivnu uključenost". Rasprava će biti zaključena rezolucijom o kojoj će se glasovati 1. ožujka.

Informacije o raspodjeli glasova dostupne su u odjeljku “ Prioritetne informacije ”.

Zahtjev nekoliko odbora za početak pregovora s Vijećem i Komisijom

Odluke odbora o započinjanju međuinstitucionalnih pregovora ( Poslovilo 71. ) objavljuju se na plenarnoj web stranici .

Ako do utorka u 12 sati ne stigne zahtjev za glasovanje u Saboru o odluci o početku pregovora, odbori mogu započeti pregovore.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.