Eurozastupnici traže nastavak pružanja vojne pomoći Ukrajini dok god to bude potrebno

Eurozastupnici traže nastavak pružanja vojne pomoći Ukrajini dok god to bude potrebno

Države članice EU-a moraju ozbiljno razmotriti slanje zapadnih borbenih zrakoplova u Ukrajinu; Ruska imovina koju je zamrznula Europska unija trebala bi se upotrijebiti za obnovu Ukrajine; Sankcije EU-a protiv Moskve i njezinih saveznika moraju se znatno proširiti;- Ukrajina, Komisija i Vijeće trebali bi raditi na tome da pregovori o pristupanju započnu ove godine

Zastupnici pozivaju na ozbiljno razmatranje isporuke borbenih zrakoplova, helikoptera, odgovarajućih raketnih sustava i znatnog povećanja streljiva Ukrajini.

U rezoluciji kojom se obilježava godina dana od ruskog napada na Ukrajinu, zastupnici snažno osuđuju agresiju Moskve i ponavljaju svoju nepokolebljivu solidarnost s narodom i vodstvom Ukrajine.
Ponovno potvrđuju svoju potporu pružanju vojne pomoći Ukrajini dok god je to potrebno i pozivaju da se ozbiljno razmotri isporuka zapadnih borbenih zrakoplova i helikoptera, te odgovarajućih raketnih sustava kao i da se znatno povećaju isporuke streljiva Kijevu. Ukrajina ne samo da mora biti u stanju braniti se, već i povratiti potpunu kontrolu nad cijelim svojim međunarodno priznatim teritorijem.

Dodatne sankcije i oduzimanje ruske imovine za obnovu Ukrajine

Rezolucija poziva države članice EU-a da do kraja veljače usvoje deseti paket sankcija protiv Rusije i njezinih saveznika te da znatno prošire njegovo područje primjene. Također poziva EU, države članice i njihove saveznike da već uvedene sankcije učine učinkovitijima te da poduzmu hitne korake kako bi se spriječio svaki pokušaj zaobilaženja tih restriktivnih mjera.

Zastupnici traže da se dovrši pravni okvir koji će omogućiti zapljenu ruske imovine koju je EU zamrznuo. Ta bi se imovina zatim trebala upotrijebiti za obnovu Ukrajine i naknadu žrtvama rata. Također naglašavaju da će Rusija, nakon završetka rata, morati platiti znatnu odštetu kako bi ozbiljno pridonijela obnovi Ukrajine.

Potrebno je raditi na otvaranju pregovora o pristupanju EU-u

Parlament nadalje naglašava da je ruska ratna agresija iz temelja promijenila geopolitičku situaciju u Europi, „što zahtijeva odvažne, hrabre i sveobuhvatne političke, sigurnosne i financijske odluke EU-a”. U tom kontekstu zastupnici ponovno izražavaju potporu odluci Europskog vijeća od prošlog ljeta da Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u. Također pozivaju Ukrajinu, Komisiju i Vijeće da rade na tome da pristupni pregovori započnu ove godine, naglašavajući pritom da je pristupanje EU-u i dalje proces koji se temelji na zaslugama, uz poštovanje relevantnih postupaka i uvjetovanih kriterija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.