Europski parlament odobrio zabranu prodaje automobila na dizel i benzin od 2035. godine

Europski parlament odobrio zabranu prodaje automobila na dizel i benzin od 2035. godine
Zastupnici Europske unije i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak okvirni dogovor prema kojem novi automobili i kombiji neće smjeti proizvoditi ugljične emisije nakon 2035. godine, što znači prestanak proizvodnje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.  Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su zabranu prodaje automobila i lakih gospodarskih vozila s benzinskim ili dizelskim motorima od 2035. godine, uklanjajući tako posljednju prepreku u zakonodavnom procesu. U AMZS-u upozoravaju na brojne nepoznanice. 
Uredbu još čeka potvrda država članica u Vijeću EU
Uredba koju su europarlamentarci odobrili s 340 glasova za i 279 protiv, među ostalim, uključuje metodologiju za procjenu i izvješćivanje o emisijama ugljičnog dioksida tijekom životnog ciklusa automobila i lakih gospodarskih vozila koja se prodaju na tržištu Europske unije. 
Komisija će ga pripremiti najkasnije do 2025., zajedno sa zakonskim prijedlozima ako bude potrebno.
Do prosinca 2026. Komisija će također pratiti jaz između graničnih vrijednosti emisija i podataka o stvarnoj potrošnji goriva i energije, izvješćivati ​​o metodologiji za prilagodbu specifičnih emisija ugljičnog dioksida i predlagati odgovarajuće daljnje mjere.
Uredba predviđa i Ferrarijev dodatak, mogućnost iznimke za manje proizvođače, ali samo u prijelaznom razdoblju do 2035. Kriterij je najviše 10.000 automobila ili najviše 22.000 lakih gospodarskih vozila u kalendarskoj godini. Od kraja 2025. godine i Europska komisija će svake dvije godine objavljivati ​​izvješće o napretku prema cestovnoj mobilnosti bez štetnih emisija.
 
 
FOTO: Parlament je donio ambiciozne standardne vrijednosti emisija CO2 za nove automobile i kombije @Michael Flippo / Adobe Stock

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.