Ministri su razgovarali o budućnosti vizne politike u okviru Schengenskog vijeća, koje uključuje i članice schengenskog prostora koje nisu u EU, rekao je Malmer Stenergard . Pritom su se, kazala je, usredotočili na kriterije za uvođenje bezviznog režima za treće zemlje te procedure za privremenu suspenziju takvog režima ako dođe do zloporabe.

"Mogu sažeti iz rasprave da je među ministrima postojala puna potpora obnavljanju mehanizma za uskraćivanje izuzeća od obveze izdavanja viza, kako bi EU mogla odgovoriti na zlouporabe", rekao je švedski ministar, čija zemlja trenutno predsjeda . Vijeća EU.

Pozdravila je najavu europske povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson da će pripremiti zakonski prijedlog za obnovu ovog mehanizma.

Johansson je na konferenciji za novinare nakon sjednice naglasila da će to potrajati, ali da je spremna krenuti u izradu zakona.

Prema njezinim riječima, krajnje je vrijeme da se o tome počne razgovarati, budući da su prošle godine 20 posto od milijun zahtjeva za azilom u članicama EU-a podnijele osobe kojima za dolazak nije bila potrebna viza. “Ovo je zlouporaba sustava”, jasan je bio povjerenik.

Slovenski stalni predstavnik pri EU- u Iztok Jarc založio se na sastanku za jasnije kriterije, a prije svega za mogućnost brzog uskraćivanja izuzeća od obveze viza kada dođe do zlouporaba, priopćeno je iz MUP-a.

„Dobro funkcionirajuća vizna politika Europske unije i njezina dosljedna provedba temeljni je uvjet za dobro funkcioniranje schengenskog prostora“, rekao je veleposlanik Jarc, koji je na sastanku zamijenio ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara .

Prema riječima švedske ministrice, članice su suglasne da se s izazovima u području migracija mora nositi sveobuhvatno. Potrebno je ojačati operativne mjere u vanjskoj dimenziji migracija, a nastaviti s donošenjem Pakta o migracijama i azilu.

Povjerenik Johansson je u tom smislu rekao da su gotovo svi ministri izrazili svoju predanost potrebi da se postigne dovoljan napredak za usvajanje cijelog pakta prije kraja mandata sljedeće godine.

Veleposlanik Jarc je na današnjem sastanku još jednom skrenuo pozornost na kontrolu koju Austrija provodi na granici sa Slovenijom.

"Ta kontrola ne ostvaruje svoju svrhu, kao što vidimo u praksi, a posebno su pogođeni pogranično stanovništvo, dnevni migranti i turisti. Dakle, ponajviše naši građani", rekao je. Pozvao je Europsku komisiju, kao čuvara ugovora EU-a, da odmah poduzme mjere, također u ime drugih pogođenih zemalja.https://www.rtvslo.si/evropska-unija/clanice-eu-ja-odobrile-odpravo-vizumov-za-drzavljane-kosova/660649https://www.rtvslo.si/evropska-unija/clanice-eu-ja-odobrile-odpravo-vizumov-za-drzavljane-kosova/660649