Zastupnici odobrili poboljšana pravila EU-a o sigurnosti proizvoda

Zastupnici odobrili poboljšana pravila EU-a o sigurnosti proizvoda

Nova pravila kao odgovor na sigurnosne rizike povezane s novim tehnologijama i rastom prodaje na internetu: Ranjive skupine potrošača, poput djece i osoba s invaliditetom, bit će bolje zaštićene;
Brzo uklanjanje opasnih proizvoda i učinkovitiji opozivi proizvoda; Godišnji trošak nesreća povezanih s nesigurnim proizvodima koje su se mogle spriječiti procijenjen na 11,5 milijardi eura. Ažurirani zakon osigurat će da proizvodi u EU-u, bilo da se prodaju online ili u tradicionalnim trgovinama, budu u skladu s najvišim sigurnosnim zahtjevima.

U četvrtak su zastupnici Europskog parlamenta prihvatili revidirana pravila o sigurnosti neprehrambenih potrošačkih proizvoda s 569 glasova za, 13 protiv i nijednim suzdržanim. Nova uredba usklađuje postojeću Direktivu o općoj sigurnosti proizvoda s najnovijim razvojem digitalizacije i porastom internetske kupovine.

Poboljšanje sigurnosnih procjena

Kako bi se zajamčilo da su svi proizvodi stavljeni na tržište sigurni za potrošače, Uredba o općoj sigurnosti proizvoda uključuje mjere kojima se jamči da se rizici za najranjivije potrošače (npr. djecu), rodni aspekti i rizici kibernetičke sigurnosti također uzimaju u obzir tijekom procjena sigurnosti.

Nadzor nad tržištem i online trgovine

Nova uredba proširuje obveze gospodarskih subjekata (poput proizvođača, uvoznika, distributera), povećava ovlasti tijela za nadzor nad tržištem i uvodi jasne obveze za pružatelje internetskih tržnica. Mrežna tržišta surađuju s tijelima za nadzor tržišta radi smanjenja rizika, koja zauzvrat mogu narediti internetskim tržištima da uklone ili onemoguće pristup ponudama opasnih proizvoda bez nepotrebnog odgađanja, a u svakom slučaju u roku od dva radna dana.

Proizvodi koji dolaze izvan EU mogu se staviti na tržište samo ako postoji gospodarski subjekt sa sjedištem u Europskoj uniji, koji je odgovoran za njihovu sigurnost.

Učinkoviti postupci opoziva

Izmijenjeno zakonodavstvo unapređuje postupak povlačenja proizvoda, budući da su trenutačne stope povrata i dalje niske, a procjenjuje se da trećina potrošača u EU- u nastavlja koristiti povučene proizvode.

Ako se proizvod mora povući, potrošače se mora izravno obavijestiti i ponuditi im popravak, zamjenu ili povrat novca. Potrošači će također imati pravo prigovora ili pokretanja kolektivnih tužbi . Informacije o sigurnosti proizvoda i mogućnostima pravnog lijeka moraju biti dostupne na jasnom i lako razumljivom jeziku. Sustav brzog uzbunjivanja opasnih proizvoda (portal “ Safety Gate ”) modernizirat će se kako bi se opasni proizvodi mogli učinkovitije detektirati te biti pristupačniji osobama s invaliditetom.

Citat

 Izvjestiteljica Dita Charanzová (Renew, CZ) rekla je: „Zahvaljujući ovom zakonu štitimo naše najranjivije potrošače, posebno djecu. U 2020. godini 50% proizvoda koji su navedeni kao opasni dolazilo je iz Kine. Ovim zakonom poduzeli smo ključni korak protiv onih koji ne prodaju sigurne proizvode u Europi.


Svaki prodani proizvod mora imati nekoga tko za njega preuzima odgovornost unutar EU. Nesigurni proizvodi bit će uklonjeni s web stranica za dva dana. Potrošači će biti obaviješteni izravno putem e-pošte ako su kupili nesiguran proizvod. Osim toga, imat će pravo na popravak, zamjenu ili povrat novca ako proizvod bude povučen. Kad ovaj zakon stupi na snagu, u Europi će biti manje opasnih proizvoda”.


Sljedeći koraci


Vijeće će također morati službeno odobriti tekst prije njegove objave u Službenom listu EU-a i stupanja na snagu. Uredba će se primjenjivati ​​18 mjeseci nakon stupanja na snagu.


Pozadina


Godine 2021. 73% potrošača kupovalo je proizvode putem interneta (u usporedbi s 50% u 2014.), a 2020. 21% naručilo je nešto izvan EU-a (8% u 2014.). Prema godišnjem izvješću Safety Gatea za 2020., 26% obavijesti o opasnim proizvodima odnosilo se na proizvode koji se prodaju online, dok se najmanje 62% odnosilo na proizvode koji dolaze izvan EU-a i EGP-a.


Predviđa se da će nova pravila uštedjeti potrošačima u EU-u oko 1 milijardu eura u prvoj godini i približno 5,5 milijardi u sljedećem desetljeću. Smanjenjem broja nesigurnih proizvoda na tržištu, nove mjere trebale bi smanjiti štetu potrošačima u EU-u zbog nesreća povezanih s proizvodima koje se mogu spriječiti (danas se procjenjuje na 11,5 milijardi eura godišnje) i troškove zdravstvene zaštite (procjenjuje se na 6,7 ​​milijardi eura godišnje).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.