Sunčana Glavak: Želi li Srbija Europsku uniju kao bankomat ili vlastitu transformaciju kroz zajedničke europske vrijednosti?

Sunčana Glavak: Želi li Srbija Europsku uniju kao bankomat ili vlastitu transformaciju kroz zajedničke europske vrijednosti?

U Europskom parlamentu danas se raspravljalo o izvješću o Srbiji za 2022. godinu. Eurozastupnica Sunčana Glavak na početku svog obraćanja izrazila je sućut zbog žrtava nedavnih šokantnih ubojstava u Srbiji.Osvrnuvši se na izvještaj, kazala je da su gotovo svi amandmani koje je uložila i prihvaćeni, no da su ključni problemi još uvijek prisutni. Eurozastupnica Glavak stoga je upitala čuju li doista vlasti u Srbiji poruke iz Europskog parlamenta koje se ponavljaju iz godine u godinu.

„Niska usklađenost s vanjskom politikom Europske unije o kojoj smo svi govorili, a koja ne postoji, posebice kada je riječ o sankcijama prema Rusiji i u odnosima prema Kosovu. Visoka razina korupcije, stanje ljudskih prava, a da ne govorim posebno o stanju slobode medija; organizirani kriminal i procesuiranje ratnih zločina. Što se tiče moje zemlje Hrvatske, koja je bila pod paljbom agresora iz Srbije, mi još uvijek tragamo za 1812 nestalih osoba iz Domovinskog rata. Uz to, za nas su i dalje od iznimne važnosti pitanja obeštećenja logoraša srpskih koncentracijskih logora i povlačenje iz procedure tzv. Zakona o regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji“, rekla je eurozastupnica Glavak.

„Želi li Srbija Europsku uniju kao bankomat ili želi vlastitu transformaciju kroz zajedničke europske vrijednosti“, zaključno je poručila Sunčana Glavak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.