Petak, 30. lipnja od 19 sati „Deset godina zajedno": Proslava 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU-u Europski trg, Zagreb

Petak, 30. lipnja od 19 sati „Deset godina zajedno": Proslava 10.  obljetnice članstva Hrvatske u EU-u Europski trg, Zagreb

Petak, 30. lipnja od 19 sati
„Deset godina zajedno": Proslava 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU-u
Europski trg, Zagreb
U povodu obilježavanja desete godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u suradnji s partnerima organiziraju prigodnu proslavu na zagrebačkom Europskom trgu. Od 19 sati pa sve do iza ponoći za posjetitelje je predviđen bogat filmski i glazbeni program, a govori visokih dužnosnika na rasporedu su u 21 sat. Program događanja dostupan je ovdje.

Sastanci Odbora, Bruxelles

Zeleni plan/Obnova prirode. Odbor za okoliš dovršit će glasanje o nacrtu uredbe za uvođenje pravno obvezujućih ciljeva EU-a za obnovu oštećenih ekosustava Europe - od šuma i poljoprivrednih zemljišta, do urbanih područja, rijeka i morskih staništa - do 2050. godine. Izvjestitelj će održati konferenciju za medije nakon glasanja u 13 sati (utorak).

Zeleni plan/Zagađenje zraka. Odbor za okoliš glasat će i o zakonodavnom prijedlogu čiji je cilj smanjenje smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem zraka za više od 75 % u roku od deset godina, te uvođenje cilja nulte stope onečišćenja za kvalitetu zraka do 2050. Godišnje gotovo tristo tisuća Europljana prerano umre zbog onečišćenja zraka (utorak).

Zeleni plan/Zagađivači vode. Nacrt prijedloga zakona o zaštiti građana i prirodnih ekosustava od rizika koje predstavljaju zagađivači i njihove mješavine bit će predmet glasanja u Odboru za okoliš. Zakonom bi se postavila nova ograničenja za niz kemijskih tvari, kako bi se riješilo pitanje kemijskog onečišćenja vode (utorak).

Sloboda medija/Anti-SLAPP. Zastupnici u Odboru za pravna pitanja glasat će o zakonskom prijedlogu za zaštitu novinara i branitelja ljudskih prava od neutemeljenih tužbi čiji je cilj ušutkavanje (utorak). Brifing za novinare s izvjestiteljem održat će se prije glasanja, u ponedjeljak u 10 sati.

Nasilje nad ženama. Odbori za građanske slobode i prava žena glasat će o zakonodavstvu EU-a za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Zastupnici žele jedinstvenu definiciju kaznenog djela silovanja temeljenu na izostanku pristanka, potom da kibernetičko nasilje predstavlja kazneno djelo prema zakonu EU-a (uključujući dijeljenje intimnog materijala bez pristanka), te sigurnije i rodno osjetljive postupke za prijavu incidenata (srijeda).

Prostitucija u EU-u. Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost usvojit će svoje prijedloge za EU pristup reguliranju prostitucije i prevladavanju nejednakosti uzrokovanih različitim nacionalnim pravilima (utorak).

Europska filmska nagrada publike LUX. Svečanost dodjele Europske filmske nagrade LUX održat će se u utorak u 18 sati u vijećnici Parlamenta u Bruxellesu, a otvorit će je predsjednica EP-a Roberta Metsola. Prije svečanosti održat će se seminar za medije, a neposredno nakon svečanosti i konferencija za novinare s dobitnikom nagrade. Parlament i Europska filmska akademija dodjeljuju nagradu kako bi podržali distribuciju europskih filmova sa značajnim umjetničkim vrijednostima koji odražavaju kulturnu raznolikost u Europi i šire.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola održat će uvodni govor na svečanosti dodjele Nagrade za dobru upravu Europskog ombudsmana za 2023. i sudjelovati u prijemu koji će u srijedu organizirati Nj. V. belgijski kralj Philippe povodom 70. godišnjice Europskog parlamenta. U četvrtak će predsjednica Metsola održati govor na sastanku Europskog vijeća i nakon toga održati konferenciju za novinare. U subotu će boraviti u Helsinkiju kako bi održala uvodni govor na temu „Što je sljedeće za Europu? Uloga Europe u novom svjetskom poretku” na konvenciji Europskih poslovnih lidera Northern Light Summit 2023.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNICA I ZASTUPNIKA*
LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ilčić će tijekom tjedna sudjelovati na redovitim sjednicama Odbora za ribarstvo (utorak), zatim, Odbora za poljoprivredu (srijeda, četvrtak) te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (srijeda, četvrtak). Također, u srijedu će sudjelovati na svečanom obilježavanju desete godišnjice od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Od ostalih aktivnosti, u srijedu će održati konzultacije kao izvjestitelj iz sjene ECR grupe glede „SIOFA“ izvješća (Odbor za ribarstvo), a u četvrtak će sudjelovati na konferenciji „10th anniversary of the EU Guidelines on the promotion and protection of freedom of religion or belief“, koja se održava u Europskom parlamentu.
TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Sokol sudjeluje u Zadru na konferenciji u povodu 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU-u. U utorak zastupnik sudjeluje na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao i na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). U utorak i četvrtak, Sokol organizira dvije konferencije u Europskom parlamentu na temu raka. U četvrtak na sjednici Odbora za zdravstvo (SANT) Sokol će također sudjelovati u raspravi na temu mentalnog zdravlja s povjerenicom Komisije Kyriakides. Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će održati sastanke s raznim dionicima na istu temu.
ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će u ponedjeljak u Splitu organizirati kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za koordinaciju s grupama EPP-a u parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe konferenciju na temu "Snažnija Europa: Sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana". U utorak će na Odboru za vanjske poslove glasati o izvješću o napretku BiH te predsjedati saslušanjem o preventivnoj diplomaciji koje organizira kao izvjestiteljica za istoimeno izvješće. U srijedu će sudjelovati na Odboru za kulturu i obrazovanje gdje će biti predstavljeno mišljenje o provedbi Sporazuma o trgovini i suradnji EU-UK za koje je izvjestiteljica iz sjene. U četvrtak će kao potpredsjednica EPP-a sudjelovati na godišnjem samitu OSCE-a u Vancouveru u Kanadi, a tijekom tjedna će ugostiti u Europskom parlamentu učenike Srednje škole Drniš te mladež HDZ BiH.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 U FOKUSU
Veća zaštita putnika u željezničkom prometu
Pravila kojima se poboljšavaju prava putnika u željezničkom prometu u EU-u, uključujući bolju podršku kod odgode putovanja i za osobe s invaliditetom, stupila su na snagu u lipnju 2023.
Veća prava za osobe s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću
Sve željezničke kompanije koje djeluju na području EU-a moraju garantirati besplatnu pomoć osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću. Takve osobe trebaju se javiti željezničkim kompanijama 24 sata prije puta, umjesto dosadašnjih 48. Ako trebaju pratnju, ta osoba putuje besplatno. Terapijskim psima koji dolaze s osobama sa smanjenom pokretljivošću mora biti zajamčen pristup.
Pomoć u slučaju odgođenih ili otkazanih putovanja
U slučaju kašnjenja dužeg od 60 minuta, putnici mogu birati između potpune naknade troškova karte, nastavka putovanja ili preusmjeravanja pod sličnim uvjetima, bez dodatnih troškova. Ako je potrebno, operateri moraju osigurati obroke i osvježenje te nadoknaditi troškove smještaja. Ako nakon 100 minuta od predviđenog polaska putnici nisu obaviješteni o mogućnostima preusmjeravanja, mogu sami organizirati putovanje javnim prijevozom, za što će im biti nadoknađeni troškovi.
Jeste li znali?
• Ako je vlak otkazan, putnici imaju pravo na povrat novca u stopostotnom iznosu
• Ako vlak zapne u prometu, željeznička kompanija dužna je dovesti putnike do stanice, alternativne polazne točke ili krajnjeg odredišta
Željezničke kompanije putnicima moraju pružiti više informacija o postojećim pravilima, primjerice navodeći na voznim kartama detaljne informacije o pravima putnika. Također se traži transparentnost u vezi rokova i procedura rješavanja pritužbi.
Mjesta za bicikle u vlakovima trenutno su neadekvatna. Sukladno novim pravilima, novi i obnovljeni vlakovi trebaju imati prostor namijenjen za bicikle kako bi se potaknulo njihovo korištenje.
Nova pravila, koja je Parlament odobrio u travnju 2021., primjenjuju se od 7. lipnja 2023. Pravila o mjestima za bicikle stupit će na snagu 7. lipnja 2025.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.