Film „Blizu” osvojio Nagradu publike LUX 2023.

Film „Blizu” osvojio Nagradu publike LUX 2023.

Film „Blizu” belgijskog redatelja Lukasa Dhonta osvojio je u utorak Nagradu publike LUX 2023. na svečanosti održanoj u vijećnici Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Film, u koprodukciji Belgije, Francuske i Nizozemske, priča je o intenzivnom prijateljstvu dvojice trinaestogodišnjih dječaka Lea i Remija. Kada se njihovo prijateljstvo iznenada poremeti, pokušavajući shvatiti što se dogodilo, Leo se zbliži sa Remijevom majkom Sophie. „Blizu” je film o prijateljstvu i odgovornosti.

Ostala četiri filma koja su ušla u uži izbor za nagradu su: „Alcarràs” španjolske redateljice Carle Simón, „Burning Days” turskog redatelja Emina Alpera, „Will-o'-the-Wisp” portugalskog redatelja Joãa Pedra Rodriguesa i „Triangle of Sadness” švedskog redatelja Rubena Östlunda.Pobjednički film odabran je kombiniranjem javnog glasanja i glasanja zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaki dio donio 50 % glasova. Platforma za dodjelu nagrada dobila je oko 45 tisuća ocjena (recenzije na ljestvici od jedne do pet zvjezdica) od europskih gledatelja i 360 od zastupnika u Europskom parlamentu.

Konferencija za medije i povezana događanja

Na EbS -u i EP Live možete pogledati konferenciju za medije s pobjednikom, potpredsjednicom EP-a Evelyn Regner (S&D, Austrija) i počasnim predsjednikom Europske filmske nagrade LUX te predsjednikom Europske filmske akademije Mikeom Downeyem nakon svečanosti.Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima.

Fotograf : Jan VAN DE VELAutorska prava : © Europska unija 2023. - Izvor: EP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.