Vodeći zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju EU da "konačno uvede" sankcije Miloradu Dodiku

R.Metsola
 “Ne možemo više dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici... sustavno potkopavaju Bosnu i Hercegovinu”, kažu zastupnici Europskog parlamenta u zajedničkoj izjavi od 5. srpnja.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister (EPP, Njemačka), stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel (EPP, Portugal) i predsjednik Izaslanstva Parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo 5. srpnja 2023. Franz (Zeleni, Njemačka) izdao je sljedeću izjavu:

“Najoštrije osuđujemo donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjenama i dopunama Zakona Republike Srpske o objavljivanju zakona i drugih propisa, čime je izravan udar na bh. ustavnog poretka i eklatantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Stoga pozdravljamo odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 1. srpnja da opozove ove zakone, kao i izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje relevantnim tijelima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima daju alate za pravilno djelovanje u slučaju pokušaja potkopati ustavni poredak zemlje.

Međutim, u svjetlu krajnje provokativnih reakcija predsjednika Dodika i drugih vodećih dužnosnika Republike Srpske na ove odluke, hitno je potrebna dodatna akcija Europske unije. Europski parlament je u više navrata pozvao Vijeće da odstupi dalje od verbalnih izjava i poduzme konkretne, ciljane mjere protiv onih koji nastavljaju namjerno i sustavno potkopavati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima. Krajnje je vrijeme da EU i njezine države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku – koji je već pod sankcijama SAD-a i UK-a – i njegovim saveznicima, ako je potrebno i na bilateralnoj razini.

Vjerodostojnost EU je u pitanju. S obzirom na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, Europska unija se ne može samo verbalno složiti s odlukama visokog predstavnika. Treba ga podržati konkretnim vlastitim inicijativama.

Dana 16. prosinca 2022. pozdravili smo odluku Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata kao značajan jednokratni poticaj na koji bi vlasti trebale brzo djelovati. Od tada smo vidjeli razvoj novog i pozitivnog zamaha. Nakon posljednjih izbora, sve je spremno da vlasti zemlje nastave graditi na ovom zamahu, da hitno rade na 14 ključnih prioriteta i da istinski napreduju na svom putu integracije u EU. Ne možemo više dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici, uključujući i entitetski parlament, sustavno potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Europi i dovode u pitanje mir i stabilnost. Dugujemo to Bosni i Hercegovini, njenim građanima, regiji i sebi.”

Na novoj plenarnoj sjednici i rasprava Proširenje EU-a: Zastupnici u Europskom parlamentu procjenjuju napredak Albanije i Bosne i Hercegovine

Očekuje se da će zastupnici pozdraviti pristupne pregovore s Albanijom i upozoriti Bosnu i Hercegovinu da ne gubi zamah dobiven statusom zemlje kandidatkinje. nacrtu izvješća o Albaniji za 2022. o kojem će se raspravljati u utorak i o kojem će se glasati u srijedu, zastupnici pozdravljaju predanost te zemlje integraciji u EU i opisuju je kao pouzdanog vanjskopolitičkog partnera i važnog geopolitičkog saveznika. Pristupni pregovori s Albanijom službeno su otvoreni u srpnju 2022. U drugom izvješću o Bosni i Hercegovini zastupnici pozivaju EU na ubrzanje procesa pristupanja zemlje, ali upozoravaju na provokativne retorike i secesionističke akcije vodstva Republike Srpske. To destabilizira BiH, proturječi njezinoj perspektivi u EU-u i ugrožava pristup EU-financiranju, navodi se u izvješću.

U utorak 11. srpnja, u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola prigodnim govorom odat će počast žrtvama. Nakon obraćanja koje se očekuje u 11:50 predviđeni su kratki govori predstavnika klubova zastupnika.

Fotograf : Denis LOMMEAutorska prava : © Europska unija 2023. - Izvor: EP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.