Počela plenarna sjednice u Strasbourgu

Počela plenarna sjednice u Strasbourgu

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji s malteškim uredom EP-a organizira seminar za novinare iz svih država članica na temu zaštite novinara i branitelja ljudskih prava od neosnovanih pravnih postupaka usmjerenih na njihovo ušutkavanje. Na seminaru govore izvjestitelj Tiemo Wölken (S&D, Njemačka) i zastupnica Ramona Strugariu (Renew, Rumunjska). Dio seminara bit će posvećen institucionalnoj kampanji za europske izbore 2024.

Plenarna sjednica - Obnova prirode. S obzirom da nije bila osigurana većina u Odboru za okoliš za izmijenjeni prijedlog zakona o obnovi prirode, sada je na svim zastupnicima da rasprave o zakonu i glasaju hoće li se prijedlog Komisije odbaciti ili izmijeniti. Konferencija za medije s izvjestiteljem predviđena je u 14 sati, nakon glasanja. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Više streljiva za Ukrajinu. Očekuje se da će Parlament odobriti dogovor postignut s Vijećem o Zakonu o potpori proizvodnji streljiva čiji je cilj ubrzati isporuku streljiva i projektila Ukrajini i pomoći državama članicama da obnove svoje arsenale.

Spremni za 55 posto/Energetska učinkovitost. Zastupnici će raspravljati u ponedjeljak i održati konačno glasanje u utorak o novim pravilima za smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7% u EU-u do 2030. kroz mjere u različitim sektorima, kao što su javna uprava, zgrade, poduzeća i podatkovni centri.

Spremni za 55 posto/Postaje za punjenje/Zelenije brodsko gorivo. Zastupnici bi trebali odobriti nova pravila EU-a za postavljanje novih postaja za punjenje ili alternativnih postaja za gorivo za automobile i kamione, kako bi se smanjile emisije u prometnom sektoru i pomorska goriva postala čišća. Konferencija za medije s izvjestiteljima previđena je za utorak u 14:30. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak)

Zaštita novinara i aktivista. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o svojem stajalištu o pravilima za zaštitu novinara, aktivista, akademika, umjetnika i istraživača od pravnih postupaka usmjerenih na njihovo ušutkavanje putem neutemeljenih i zlouporabnih pravnih postupaka (tzv. strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti). Konferencija za medije s predsjednicom EP-a Metsolom i izvjestiteljem na rasporedu je u srijedu u 10 sati.

Zakon o čipovima. Zastupnici bi trebali odobriti Zakon o čipovima, čiji je cilj osigurati opskrbu čipovima poticanjem proizvodnje i inovacija te uvesti mehanizam odgovora na krizu u slučaju nestašica, čime se jača strateška autonomija i sigurnost EU-a. (rasprava i glasanje u utorak)

Traganje i spašavanje u Sredozemlju. U srijedu ujutro zastupnici će raspravljati o potrebi za djelovanjem EU-a u potrazi i spašavanju u Sredozemlju. O rezoluciji će se glasati u četvrtak.

Rasprava o rezultatima lipanjskog summita EU-a. U srijedu ujutro zastupnici će ocijeniti ishod sastanka Europskog vijeća od 29. i 30. lipnja, posebno vezano uz najnovija događanja u Ukrajini i Rusiji.

Zaštita demokratskih institucija i integriteta Parlamenta. Zastupnici će raspravljati i glasati o reformama koje je predložio Posebni odbor za vanjsko upletanje pozivajući na učinkovitije sustave praćenja i nadzora za otkrivanje vanjskog upletanja u rad Parlamenta, kao i na veću transparentnost, integritet i odgovornost. Konferencija za medije predsjednika i izvjestitelja održat će se u srijedu u 15.30 prije rasprave. (glasanje u četvrtak)

Stečena iskustva iz pandemije COVID-19. Parlament će raspravljati i glasati o preporukama Posebnog odbora o tome kako se bolje pripremiti za buduće krize. Očekuje se da će zastupnici zahtijevati jačanje Europske zdravstvene unije i otpornosti nacionalnih zdravstvenih sustava te povećanje parlamentarnog nadzora mjera, koordinacije i solidarnosti (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Kalendar predsjednice. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola održat će govor povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici u utorak u vijećnici, neposredno prije početka glasanja.  

Konferencija za medije prije plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za novinare, uoči plenarnog zasjedanja koje počinje u 17 sati. Klubovi zastupnika s medijima će se sastati u utorak ujutro.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNICA I ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici, na kojoj će se održati obilježavanje 28. godišnjice Srebrenice te će se raspravljati o izvještajima o Bosni i Hercegovini te Albaniji, o stečenim iskustvima i preporukama za budućnost u pogledu pandemije bolesti COVID-19, stanju unije MSP-ova, ostvarivanju zelenog plana te opasnosti od kompromitiranja puta EU-a prema zelenoj tranziciji i njegovih međunarodnih obveza i o preporukama za reformu pravila Europskog parlamenta o transparentnosti, integritetu, odgovornosti i borbi protiv korupcije. U ponedjeljak će zastupnica sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru za vanjske poslove. U srijedu će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru za okoliš, a u četvrtak na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna sudjeluje na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ilčić će tijekom sljedećeg tjedna sudjelovati na redovnom plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Na plenarnom rasporedu glasačkog dijela sesije se nalazi i Izvješće o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o određenim odredbama za ribolov na području Sporazuma o GFCM-u (Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja), gdje je zastupnik Ilčić glavni izvjestitelj. Također, zastupnik je zatražio obraćanje na izvješćima Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o obnovi prirode; Izvješće o pandemiji bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost; Izvješće o Bosni i Hercegovini u 2022. i Indija - situacija u Manipuru. Od ostalih aktivnosti, zastupnik Ilčić će sudjelovati na redovnom zasjedanju ITRE odbora u ponedjeljak te sastancima ECR grupe i predsjedništva u utorak.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)
Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol radni tjedan će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. U srijedu zastupnik Sokol organizira u Europskom parlamentu konferenciju na temu borbe protiv raka. U četvrtak, Sokol kao koordinator EPP-a sudjeluje na sjednici Odbora za zdravstvo (SANT) na kojoj će se raspravljati o nestašici lijekova. Tijekom tjedna, Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima Kluba zastupnika EPP-a, kao i na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu odbora ENVI i IMCO. Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu, Sokol nastavlja pregovore s ostalim političkim grupacijama o ovom zakonodavnom aktu.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će govoriti i glasati o izvješću Europskog parlamenta o napretku za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu na koje je uložila amandmane koji su uključeni u konačni tekst. Isto tako će sudjelovati na aktualnom satu o strategiji EU-Afrika te raspravama o obnovi prirode i zaštiti novinara i branitelja ljudskih prava od neutemeljenih ili zlouporabnih sudskih postupaka. Pored toga će glasovati o Aktu o čipovima, Aktu za potporu proizvodnji streljiva i nizu izvješća koja su u sklopu paketa „Spremni za 55“. Kao koordinatorica Kluba zastupnika EPP-a za hitne rezolucije, Zovko će koordinirati rad na rezolucijama o političkoj diskvalifikaciji u Venezueli i slabljenju medija i slobodi izražavanja u Kirgistanu te pregovarati na rezoluciji o situaciji u Manipuru u Indiji.

U FOKUSU
Nova pravila ekološkog dizajna za održive proizvode na tržištu EU-a
EU želi uvesti minimalne standarde kako bi gotovo svi proizvodi na tržištu bili održivi, izdržljivi i ekološki prihvatljivi. Dugotrajni, sigurni proizvodi koji se mogu reciklirati i koji manje štete okolišu trebali bi postati norma u EU-u. Ali kako to postići? Rješenje bi mogla biti nova pravila za ekološki dizajn.
Što je ekološki dizajn?
Ekološki dizajn uključuje integraciju ekoloških aspekata u proces razvoja proizvoda kako bi se postigao minimalni utjecaj na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda.
Proizvođači u EU-u već su obvezni pridržavati se pravila ekološkog dizajna za energetske proizvode poput grijalica, hladnjaka, usisavača i računala kako bi se smanjila potrošnja energije i negativni učinci na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. EU želi otići korak dalje i uvesti nova pravila ekološkog dizajna za gotovo svaki proizvod na svom tržištu.
Nova pravila za ekološke proizvode
Europska komisija predložila je u ožujku 2022. novu Uredbu o ekološkom dizajnu kojom bi značajno proširila opseg proizvoda na koje se primjenjuje. Osim toga, postavila bi dodatne zahtjeve i minimalne standarde za trajnost, mogućnost popravka, energetsku učinkovitost i recikliranje proizvoda.
Digitalna putovnica za praćenje proizvoda pružila bi potrošačima sve relevantne informacije potrebne za donošenje informiranih odluka:
•    pruža sveobuhvatne informacije o životnom ciklusu proizvoda, uključujući tehničku dokumentaciju, informacije o štetnom kemijskom sadržaju i priručnik za korisnike,
•    pruža informacije o utjecaju kupnje na okoliš,
•    olakšava popravak i recikliranje proizvoda. 
Osim toga, novim pravilima spriječit će se uništavanje neprodanih proizvoda, potaknuti zelena javna nabava te pružiti financijski poticaji poput ekoloških kupona i zelenog oporezivanja kako bi se potaknula kupovina ekološki prihvatljivih proizvoda.
Parlament je podržao prijedlog za pravila ekološkog dizajna, ali također želi:
•    zabraniti proizvođačima da ograničavaju trajnost proizvoda i čine ih prerano zastarjelima,
•    dati prioritet zahtjevima ekološkog dizajna za proizvode poput željeza, čelika, aluminija, tekstila, namještaja, guma, deterdženata, boja i kemikalija,
•    zabraniti uništavanje neprodanog tekstila i obuće te električne i elektroničke opreme,
•    uspostaviti javnu internetsku platformu za usporedbu informacija iz putovnice proizvoda.
Sljedeći koraci
Zastupnici iz Odbora za zaštitu okoliša (ENVI) usvojili su u lipnju ove godine izvješće koje predstavlja stajalište Parlamenta za pregovore o zakonodavstvu s državama članicama EU-a. Očekuje se da će Parlament usvojiti svoje stajalište na ovotjednoj plenarnoj sjednici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.