Parlament je u utorak usvojio planove za osiguranje opskrbe EU-a čipovima poticanjem proizvodnje i inovacija

ČIPOVI

Parlament je u utorak usvojio planove za osiguranje opskrbe EU-a čipovima poticanjem proizvodnje i inovacija te uspostavljanjem hitnih mjera protiv nestašica.

Novi zakon, koji su već dogovorili Parlament i Vijeće, ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za ulaganja u čipove u Europi, brzim praćenjem postupaka izdavanja dozvola i prepoznavanjem njihove kritične važnosti putem takozvanog "statuta od najvećeg nacionalnog značaja". Mala i srednja poduzeća također će imati koristi od povećane potpore, posebno u području dizajna čipova, kako bi se potaknula inovacija.

Zakonodavstvo će poduprijeti projekte koji jačaju sigurnost opskrbe EU-a privlačenjem ulaganja i izgradnjom proizvodnih kapaciteta. Tijekom razgovora s predstavnicima Vijeća europarlamentarci su osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije vezane uz čipove. Stvorit će se mreža centara kompetencija kako bi se riješio nedostatak vještina u EU-u i privukli novi talenti za istraživanje, dizajn i proizvodnju.

Mehanizam odgovora na krizu za rješavanje problema opskrbe

Uspostavit će se mehanizam za odgovor na krizu, putem kojeg će Komisija procijeniti rizike za opskrbu EU-a poluvodičima. Indikatori ranog upozorenja u državama članicama koristit će se za pokretanje upozorenja o nestašici u cijeloj EU.

Ovaj mehanizam omogućit će Komisiji provedbu hitnih mjera kao što je davanje prioriteta opskrbi proizvodima koji su posebno pogođeni nestašicom ili provođenje zajedničke nabave za države članice. Zastupnici Europskog parlamenta dodatno su poboljšali shemu uvođenjem alata za mapiranje koji će pomoći u prepoznavanju mogućih uskih grla u opskrbi. Te će mjere biti posljednje sredstvo u slučaju krize u sektoru poluvodiča.

Parlament je također podržao odredbe za jačanje međunarodne suradnje sa strateškim partnerima i o pravima intelektualnog vlasništva, kako bi se zajamčila konkurentska prednost i zaštita sektora EU-a.

Izvjestitelj Dan Nica (S&D, RO) rekao je: "Uz Zakon o europskim čipovima, cilj nam je ojačati poziciju EU-a u globalnom krajoliku poluvodiča i pozabaviti se ranjivostima u opskrbnim lancima izloženim pandemijom. Želimo imati više utjecaja i biti lideri, stoga smo osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije. Cilj nam je povećati tehnološke kapacitete i provodimo mjere za borbu protiv potencijalnih nedostataka. Europa je spremna suočiti se s budućim izazovima u industriji poluvodiča, dajući prioritet strateškoj autonomiji, sigurnosti, i povoljno poslovno okruženje.”

Sljedeći koraci

Zakon je usvojen s 587 glasova za, 10 protiv i 38 suzdržanih. Sada će ga morati potvrditi Vijeće ministara kako bi postao zakon.

Studija Parlamenta naglašava da je europski udio u globalnom proizvodnom kapacitetu poluvodiča ispod 10%. Cilj zakonskog prijedloga je dovesti ga do 20%. Još jedan dio analize parlamenta iz 2022. istaknuo je da je pandemija otkrila dugotrajne ranjivosti u globalnim lancima opskrbe, a neviđena nestašica poluvodiča odličan je primjer. Pokazuje što bi se moglo dogoditi u godinama koje dolaze. Te su nestašice dovele, između ostalog, do povećanja troškova za industriju i viših cijena za potrošače te usporavaju tempo oporavka u Europi.

Konferencija o budućnosti Europe

Zakonom o europskom čipsu europarlamentarci odgovaraju na prijedloge građana iz zaključaka Konferencije o budućnosti Europe . Ovaj se zakon bavi prijedlogom 11. stavkom 5. promičući širenje europske tehnologije kao snažne alternative stranim kolegama. Također odgovara na potrebu za sigurnošću opskrbe i poboljšanjem proizvodnje u Europi, kako je navedeno u prijedlogu 12(12). Zakon odražava osjećaje prijedloga 17(3) i 17(7), zagovarajući ojačane lance opskrbe u EU-u kroz strateška ulaganja i poboljšanu suradnju među državama članicama za upravljanje rizicima lanca opskrbe. S više od 43 milijarde eura mobiliziranih javnih i privatnih ulaganja, Zakon utvrđuje mjere za proaktivno upravljanje i brz odgovor na buduće poremećaje u opskrbnom lancu.


 

 


 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.