COVID-19: EP usvojio nove smjernice za buduće zdravstvene krize

COVID-19: EP usvojio nove smjernice za buduće zdravstvene krize

Zastupnici žele jaču europsku zdravstvenu uniju i otpornije nacionalne zdravstvene sustave za buduće izazove. Foto: Parlament je izglasao preporuke kako bi se EU bolje pripremio za buduće zdravstvene krize © AFP_AlbertoPizzoli 

fTijekom protekle godine Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI) Europskog parlamenta analizirao je učinak krize, ocijenio učinkovitost mjera na nacionalnoj i europskoj razini tedao posebne preporuke kako bi se riješile njihove manjkavosti. Parlament je raspravljao o izvješć u utorak i usvojio ga u srijedu sa 385 glasova za, 193  protiv i 63 suzdržana.

Zastupnici su dali jasne smjernice za buduće djelovanje u četiri glavna područja: zdravlju, demokraciji i temeljnim pravima, socijalnim i gospodarskim aspektima te globalnom odgovoru na pandemiju.

Glavni prijedlozi uključuju poboljšanje strateške autonomije po pitanju lijekova, transparentnost zajedničke nabave i snažniji parlamentarni nadzor na nacionalnoj i europskoj razini kod donošenja zakonodavstva u izvanrednim situacijama. Zastupnici su također zatražili od EU-a da maksimalno iskoristi fondove za oporavak kako bi se ojačalo jedinstveno tržište i da se poboljša globalna koordinacija povezana sa skorašnjim Međunarodnim ugovorom o pandemijama.

Detaljne preporuke dostupne su ovdje.

Izjave

Predsjednica Odbora COVI Kathleen Van Brempt (S&D, Belgija) izjavila je: „Naš odbor napravio je detaljnu analizu tijeka pandemije i njezina učinka na Europsku uniju. Zaključili smo da Europa ne treba samo alate za razvoj dugoročnih politika s jasnim ciljevima i smjernicama. Europa također treba biti spremna djelovati brzo i učinkovito jer je to u interesu svakog Europljanina. Uz to, EU mora temeljito ocijeniti svoju ulogu u globalnom odgovoru na pandemiju i obvezati se više nego ikad na međunarodnu koordinaciju i solidarnost, pogotovo s južnim partnerima. Sad je na redu Europska komisija koja treba uzeti u obzir naše preporuke i sastaviti prijedloge kako bi EU postao otporniji na krize i spremniji za buduće izazove.”

Izvjestiteljica Dolors Montserrat (EPP, Španjolska) dodala je: „Izvješće Odbora COVI rezultat je dijaloga, konsenzusa i predanosti. Odgovor EU-a na pandemiju služi kao primjer u pogledu osiguravanja cjepiva, sredstava u okviru instrumenta NEXTGenerationEU i pripreme za buduće zdravstvene krize. Moramo dodatno ojačati EU kako bi zaštitio naše zdravstvene radnike, osigurao da ne zanemarimo nijednu bolest i pomogao najranjivijima u društvu. Moramo povećati financiranje istraživanja, boriti se protiv lažnih vijesti i kibernapada te stvoriti konkurentni farmaceutski sektor koji će ojačati stratešku autonomiju EU-a u području zdravstva.”

Kontekst

U ožujku 2022. Parlament je osnovao „Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost” (COVI). Odbor je ocijenio ne samo učinak na zdravstvene sustave i kampanju cijepljenja, već i širi socijalno-gospodarski učinak, učinak na vladavinu prava i demokraciju te međunarodni odgovor na pandemiju. Organizirao je temeljiti postupak savjetovanja putem niza javnih saslušanjaradionica islužbenih putovanja razmjenjujući mišljenja sa stručnjacima, oblikovateljima politika iz europskih institucija i međunarodnih organizacija, epidemiolozima, ministrima zdravstva, farmaceutskim poduzećima, zdravstvenim radnicima i istraživačima.

Usvajanjem ovog izvješća Parlament odgovara na očekivanja građana u pogledu jačanja otpornosti naših zdravstvenih sustava i konkurentnosti EU-a te osiguravanja jednakog pristupa zdravstvenoj njezi za sve, kako je navedeno u prijedlogu 8. stavcima 3., 4., i 6, prijedlogu 10. stavku 2. i prijedlogu 12. stavku 12. zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

Poveznice

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.