Ursula von der Leyen: "Zelena tranzicija ključna je za buduću konkurentnost Europe"

Ursula von der Leyen: "Zelena tranzicija ključna je za buduću konkurentnost Europe"
Ursula von der Leyen -  Iz govora o stanju nacije 

Dakle, vrijeme je da Europa ponovno razmišlja veliko i sama piše svoju sudbinu!

Ovdje se Europa danas nalazi.

U vrijeme i na mjestu gdje se piše povijest.

Budućnost našeg kontinenta ovisi o izborima koje donosimo danas.

O koracima koje poduzimamo da dovršimo našu Uniju.

Ako je važno Europljanima, važno je Europi.

Kontinent pomiren s prirodom i predvodnik novih tehnologija.

Kontinent koji je ujedinjen u slobodi i miru.

Još jednom – ovo je trenutak da Europa odgovori na poziv povijesti.

Živjela Europa. 

Proveli smo više od 90 posto političkih pravaca koje smo predstavili 2019. godine. Zajedno smo pokazali da kada je Europa hrabra i ujedinjena, i ona nešto postiže, rekla je. Također je najavio antisubvencionu istragu kineskih električnih vozila."Za 300 dana Europljani će glasovati u našoj jedinstvenoj demokraciji, a to će biti prilika za ljude da razmisle o stanju EU i poslu koji obavljamo za njih. To će također biti trenutak da se odluči kakva je budućnost želimo“, rekla je predsjednica Europske komisije u uvodu svog godišnjeg obraćanja u Strasbourgu, istaknuvši da će među glasačima na izborima sljedeće godine biti i mladi birači koji su rođeni 2008. godine i koji će prvi put glasovati.
"Razmišljat će o budućnosti, o ratu u Ukrajini, o učincima klimatskih promjena, o tome kako će umjetna inteligencija utjecati na njihove živote. Današnja EU odraz je vizije onih koji su nakon Drugog svjetskog rata sanjali o boljoj budućnosti, ali i na način na koji će živjeti u budućnosti", kazao je. budućnosti u kojoj su nacije, demokracije, ljudi radili zajedno u Uniji kako bi živjeli zajedno u miru i blagostanju. Osjećali su da je za njih Europa pravi odgovor na pozive povijesti. Kad razgovaram s mladim ljudima, ista je vizija pojavljuje se bolja budućnost, isto uvjerenje da u svijetu prožetom neizvjesnošću Europa mora ponovno odgovoriti na poziv povijesti, moramo odgovoriti zajedno.
ž
"Kako je naglasila, potrebno je pridobiti povjerenje Europljana, a oni u sljedećih 300 dana moraju završiti posao koji su im birači već povjerili na prethodnim izborima. "Kada sam stajala ovdje 2019. godine, predstavila sam vam program za zelenu, digitalnu i geopolitičku Europu, neki su sumnjali. To je bilo prije nego što su pandemija i rat u Ukrajini okrenuli svijet naglavačke", rekla je, a zatim progovorila o postignućima u posljednje četiri godine, među kojima je spomenula napredak za veću energetsku neovisnost, bolju brigu o okolišu te ravnopravnost spolova. Ne postoji niti jedan argument da bi žena trebala biti manje plaćena za isti posao kao muškarac. 
Zahvalila je Europskom parlamentu na potpori u borbi protiv nasilja nad ženama te istaknula potrebu nastavka rada na tom području."Ne znaci ne."Kako je naglasila, potrebno je pridobiti povjerenje Europljana, a oni u sljedećih 300 dana moraju završiti posao koji su im birači već povjerili na prethodnim izborima. "Kada sam stajala ovdje 2019. godine, predstavila sam vam program za zelenu, digitalnu i geopolitičku Europu, neki su sumnjali. To je bilo prije nego što su pandemija i rat u Ukrajini okrenuli svijet naglavačke", rekla je, a zatim progovorila o postignućima u posljednje četiri godine, među kojima je spomenula napredak za veću energetsku neovisnost, bolju brigu o okolišu te ravnopravnost spolova. Ne postoji niti jedan argument da bi žena trebala biti manje plaćena za isti posao kao muškarac.
 Zahvalila je Europskom parlamentu na potpori u borbi protiv nasilja nad ženama te istaknula potrebu nastavka rada na tom području."Ne znaci ne."Proveli smo više od 90 posto smjernica politike koje smo predstavili 2019. Zajedno smo pokazali da kada je Europa hrabra i ujedinjena, i ona nešto postiže. Ostanimo zajedno i pripremimo se za budućnost.Naglasila je da je ovogodišnje ljeto, koje je bilo najtoplije ikad, snažan podsjetnik zašto je Europski zeleni plan toliko važan. Spomenula je Grčku i Italiju koje su najprije bile pogođene požarima, zatim razornim poplavama. "Ekstremni vremenski uvjeti stvorili su kaos i golemu štetu, od Slovenije do Bugarske, diljem Unije. Našli smo se u stvarnosti uzavrelog planeta."74 posto malih i srednjih poduzeća nema dovoljno zaposlenih. Dvije trećine europskih tvrtki traži IT stručnjake. Istodobno, milijuni roditelja, uglavnom majki, teško usklađuju posao i privatni život jer ne mogu dobiti skrb.
Ursula von der Leyen najavila je da ćr se  sastati s danskom premijerkom Mette Frederiksen . 
"Porinut ćemo prvi kontejnerski brod na čisti metanol proizveden solarnom energijom. Tolika je snaga europskog odgovora na klimatske promjene."
Prema njezinim riječima, European Green Deal predstavlja okvir za ulaganja, ali stvarna rješenja razvijaju ljudi, inženjeri. "Kako ulazimo u sljedeće razdoblje europskog sporazuma, vrijedi isto: nastavit ćemo podržavati europsku industriju tijekom ovog prijelaznog razdoblja. Oni mogu računati na to."Najavila je da će od ovog mjeseca organizirati niz dijaloga s industrijom o čistoj tranziciji, čiji je glavni cilj podržati sve sektore u razvoju vlastitih poslovnih modela za dekarbonizaciju industrije . "Uvjereni smo da je ova tranzicija ključna za buduću konkurentnost Europe. Isto se odnosi i na ljude i njihova radna mjesta danas." Također je najavio europski paket o industriji vjetra." Budućnost naše industrije mora se pisati u Europi, to je naša zadaća", istaknula je.

Tri ključna izazova: nedostatak radne snage, inflacija i jednostavnost poslovanja

U nadolazećoj godini, prema riječima von der Leyen, europska industrija će se suočiti s tri glavna izazova: nedostatkom radne snage, inflacijom i lakoćom poslovanja za europske tvrtke.Europa se približava punoj zaposlenosti. "74 posto malih i srednjih tvrtki nema dovoljno osoblja. Dvije trećine europskih tvrtki traži informatičare. Istodobno, milijuni roditelja, uglavnom majki, teško usklađuju posao i privatni život jer ih ne mogu dobiti briga." Naglasila je da nedostatak radne snage značajno koči konkurentnost. " Zato moramo poboljšati pristup tržištu rada, što se najviše odnosi na mlade ljude, na žene. U isto vrijeme trebamo kvalificiranu migrantsku radnu snagu jer moramo odgovoriti na duboko ukorijenjene promjene u tehnologiji, društvu i struktura stanovništva. A za sve to trebamo se osloniti na tvrtke i sindikate koji su naši partneri u pregovorima."Za drugu godinu najavila je sazivanje novog summita socijalnih partnera u Val Duchesseu, gdje je prije gotovo 40 godina započeo europski socijalni dijalog.Pozvala je i na donošenje pakta o migraciji i azilu.

"Nismo zaboravili kinesku nepoštenu trgovinsku praksu"

Dotaknula se i konkurentnosti. "Naše industrijske i tehnološke tvrtke uživaju u konkurenciji, ona donosi dobrobiti. Ali konkurencija je prava samo ako je poštena. Naše tvrtke često su isključene sa stranih tržišta ili žrtve predatorskih praksi. Njihove cijene često nepravedno spuštaju konkurenti koji dobivaju ogromne državne subvencije . Nismo zaboravili kako je kineska nepoštena trgovinska praksa naštetila našoj solarnoj industriji. Mnoge su mlade tvrtke izbačene, inovativne tvrtke morale su proglasiti bankrot, a talentirani pojedinci potražili su bolje prilike u inozemstvu. Poštenje je također vrlo važno u globalnom gospodarstvu budući da utječe na ljudske živote, cijele zajednice ovise o njemu."Bivši talijanski premijer i predsjednik Europske banke Mario Draghi ovlašten je pripremiti izvješće o budućnosti europske konkurentnosti. Prvi sastanak kluba za kritične sirovine održat će se tijekom ove godine. "Mnogi previše ovise o jednom jedinom dobavljaču kritičnih sirovina, dok drugi, od Latinske Amerike do Afrike, s pravom žele razviti lokalnu industriju prerade i rafiniranja, umjesto da samo otpremaju svoje resurse u inozemstvo."Najavila je daljnje promicanje otvorene i poštene trgovine. Do sada smo sklopili sporazum o slobodnoj trgovini s Čileom, Novim Zelandom, Kenijom, a do kraja godine trebali bismo završiti pregovore s Meksikom, Australijom i Mercosurom, a zatim s Indijom i Indonezijom.

Komisija će provesti antisubvencionu istragu kineskih električnih vozila

Izdvojila je industriju električnih vozila, za koju je rekla da je ključna industrija za čisto gospodarstvo s velikim potencijalom za Europu. "Svjetska su tržišta preplavljena jeftinijim kineskim automobilima, njihova cijena je umjetno niska, što je omogućeno ogromnim državnim subvencijama. To narušava naše tržište."Kao što je i najavljeno, Europska komisija pokreće antisubvencionu istragu za električna vozila koja dolaze iz Kine. "Europa je otvorena natjecanju, ali ne natjecanju nižim standardima. Moramo se obraniti od nepoštenih praksi. Istovremeno, moramo održavati otvoreni dijalog s Kinom."Dotaknula se i važnosti poljoprivrednog sektora. " Danas želim odati počast našim poljoprivrednicima. Zahvaljujemo im što nas svakodnevno opskrbljuju zdravom hranom. Neovisnost u opskrbi hranom je od najveće važnosti. Ono što naši poljoprivrednici rade nije samo po sebi razumljivo, jer rat u Ukrajini, klimatske promjene, sve to oblikuje rad poljoprivrednika i njihov prihod. Sve to moramo uzeti u obzir." Prema njezinim riječima, moguće je da poljoprivreda i zaštita okoliša idu ruku pod ruku jer je oboje važno.

Poziv na odgovorno usmjeravanje umjetne inteligencije

Jedna od tema govora bila je i digitalna tehnologija koja grabi velikim koracima naprijed. Podsjetila je da je internet, koji je prvenstveno bio namijenjen razmjeni informacija, sada i polje za širenje lažnih informacija, što smanjuje povjerenje u tehnologiju. S tim u vezi, Unija je postala svjetski lider u području zaštite građanskih prava u digitalnom svijetu. Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima osiguravaju sigurniji digitalni prostor i pravdu, ali i nameću odgovornost velikim tehnološkim tvrtkama, što je veliko postignuće, podsjetio je predsjednik Europske komisije. "Isto bi se trebalo odnositi na umjetnu inteligenciju. Sigurno će poboljšati zdravstvenu skrb, povećati produktivnost, riješiti klimatske promjene, ali ne smijemo podcijeniti ozbiljne prijetnje koje dolaze od umjetne inteligencije. Stotine programera, akademika nedavno su nas upozorili, "da smanjenje rizik od umjetne inteligencije trebao bi biti globalni prioritet uz druge društvene rizike kao što su pandemije i nuklearni rat."U svom govoru također je izrazila suosjećanje s Marokom i Libijom koje su proteklih dana doživjele teške prirodne katastrofe, te govorila o široj geopolitičkoj slici Afrike.Veliku pozornost u svom govoru posvetila je i ratu u Ukrajini, odajući posebnu počast ubijenoj književnici Viktoriji Amelini. “Stajat ćemo uz rame Ukrajine na svakom koraku dokle god to bude potrebno”, uvjerila je. Prijedlog Europske komisije je da se Ukrajini u sljedeće četiri godine dodijeli dodatnih 50 milijardi za provedbu reformi i ulaganja.Govorila je i o ugovorima EU, jer smatra da ih ne treba mijenjati prije proširenja EU. "Ne možemo i ne trebamo čekati da se ugovor promijeni da bismo nastavili proširenje. Unija se može brže pripremiti za proširenje, što znači da se mora praktično odgovoriti na pitanje kako će Unija funkcionirati u praksi s više od 30 država članica ." Kako je rekla, sa svakim proširenjem pogriješili su oni koji su predviđali da će proširenje smanjiti učinkovitost. U svom je govoru također uvjerila da je budućnost Ukrajine, Moldavije i zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji. 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.