Na plenarnom zasjedanju eurozastupnici su usvojili proračun Europskog parlamenta za 2024.

Na plenarnom zasjedanju eurozastupnici su usvojili proračun Europskog parlamenta za 2024.

Na plenarnom zasjedanju eurozastupnici su usvojili proračun Europskog parlamenta za 2024. koji predviđa veća izdvajanja za mlade, istraživanja ali i rješavanje posljedica globalnih izazova i rata u Ukrajini. U dogovoru s Vijećem EU-a, Europski je parlament dobio dodatnih 666,5 milijuna eura za svoje prioritete uz ono što je Komisija prvobitno predložila u nacrtu proračuna. Eurozastupnici su povećali sredstva za programe i politike koji su ključni za rješavanje posljedica rata u Ukrajini i globalnih izazova te potporu mladim ljudima, uključujući mlade poljoprivrednike, izvijestio je Europski parlament.. Također se povećava financiranje programa koji doprinose oporavku nakon pandemije, borbi protiv antisemitizma i jačanju napora prema zelenoj tranziciji, u skladu s prioritetima Parlamenta.

Povećanja koja su postigli europski zastupnici uključuju 250 milijuna eura za humanitarnu pomoć, 150 milijuna eura za instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju - program Globalna Europa, 85 milijuna eura za Horizon Europe, 30 milijuna eura za prometnu infrastrukturu (Instrument za povezivanje Europe), 60 eura milijuna za Erasmus+, 20 milijuna eura za LIFE, 20 milijuna eura za mlade poljoprivrednike, 10 milijuna eura za mehanizam civilne zaštite EU-a i 10 milijuna eura za vojnu mobilnost, navodi se u priopćenju.

Proračun za 2024. usvojen je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 519 glasova za, 79 protiv i 30 suzdržanih. Vijeće je već odobrilo dogovor 20. studenog.

Nakon što su postigli konsenzus o proračunu za 2024., zastupnici u Europskom parlamentu predviđaju da će do kraja godine u Vijeću biti postignut dogovor o srednjoročnoj reviziji dugoročnog proračuna EU-a (VFO - Višegodišnji financijski okvir). To će utrti put znatnim dodatnim izdvajanjima početkom 2024. kroz izmjenu proračuna koju će predložiti Komisija.

FOTO:EP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.