Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - Tjedna najava od 18. do 24. ožujka

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - Tjedna najava od 18. do 24. ožujka

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - Tjedna najava od 18. do 24. ožujka 2024.

Srijeda, 20. ožujka, 13 sati
Eeuropski izbori: “Iskoristzi svoj gIas”
Vinkovci, Gradska knjižnica i čitaonica
Predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj upoznat će dionike iz civilnog društva, javne uprave i akademske zajednice u Vinkovcima s institucionalnom kampanjom „Iskoristi svoj glas“. Riječ je o aktivnostima usmjerenim na informiranje i mobilizaciju birača uoči europskih izbora koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja.

Četvrtak, 21. ožujka, 10 sati
EU izbori: Gdje sam tu ja?
Osijek, DKolektiv
Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) u suradnji s Uredom Europskom parlamenta u Hrvatskoj organizira radionicu o europskim izborima i mogućnostima uključivanja za mlade glasače. Bit će riječi o o institucijama EU-a, europskim javnim politikama i načinima uključivanja u procese donošenja odluka na europskoj razini. Radionica se odvija u sklopu projekta “Know your EU, build your EU” sufinanciranim od strane Europskog parlamenta.
Četvrtak, 21. ožujka
Leapin OSIJEK
Osijek, Ekonomski fakultet
Predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj upoznat će sudionike konferencije LEAPin Osijek s institucionalnom kampanjom „Iskoristi svoj glas“. LEAPin su jednodnevne besplatne konferencije namijenjene mladima u dobi od 20 do 35 godina koje za cilj imaju promicanje poduzetništva, razvoj mladih talenata, poticanje njihovog inovativnog i kreativnog razmišljanja te stvaranje mladih lidera koji će se aktivno uključiti u društvo te rješavati aktualne izazove u svojim zajednicama. Organizator konferencije je Hrvatski ured za kreativnost i inovacije - HUKI.

Petak, 22. ožujka, 11 sati
Europskoi izbori: “Iskoristi glas”
Đakovo, Gradska knjižnica i čitaonica
Predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj upoznat će dionike iz civilnog društva, javne uprave i akademske zajednice u Vinkovcima s institucionalnom kampanjom „Iskoristi svoj glas“. Riječ je o aktivnostima usmjerenim na mobilizaciju birača, uoči europskih izbora u lipnju. U nestranačku kampanju uključeni su partneri iz javnog i privatnog sektora te poznate osobe, kako bi poziv o važnosti izlaska na birališta došao do što većeg broja građana.

Izdvojeno

Farmaceutska pravila EU-a. Odbor za okoliš i javno zdravlje usvojit će stajalište o predloženoj reformi EU zakonodavstva o odobrenju i nadzoru lijekova za humanu primjenu te aktivnostima vezanim uz otkrivanje, procjenu, prevenciju i postupanje u slučaju nuspojava (farmakovigilanciju). Ažuriranje uključuje i pojednostavljenje strukture i postupaka unutar Europske agencije za lijekove te rješavanje pitanja nestašica lijekova. Također, jača kapacitete za sigurnost opskrbe, pristupačne cijene, promicanje inovacija i jačanje ekološke održivosti. (utorak)

Proširenje EU-a.Odbor za vanjske poslove raspravljat će o proširenju Unije s resornim ministrima nekoliko država članica, uoči sastanka Europskog vijeća 21. i 22. ožujka u Bruxellesu. Sudjelovanje u raspravi potvrdili su ministri iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Grčke, Latvije, Litve te Slovenije. (utorak)

EU poljoprivrednici. Odbor za poljoprivredu ispitat će resornog povjerenika Janusza Wojciechowskog o predloženim mjerama potpore poljoprivrednicima uključenim u takozvani paket za smanjenje administrativnog opterećenja. Nakon toga, Odbor će raspravljati o doprinosu poljoprivrednog sektora klimatskim ciljevima EU-a s povjerenikom Komisije za klimu Wopkeom Hoekstraom. (utorak).

EU sankcije Rusiji. Odbori za vanjske poslove Europskog parlamenta i ukrajinske Vrhovne Rade raspravljat će o tome kako maksimalno povećati učinkovitost sankcija EU-a protiv Rusije te omogućiti usmjeravanje prihoda od zamrznute ruske imovine prema Ukrajini. (srijeda)

Strategija obrambene industrije EU-a. Zastupnici u Pododboru za sigurnost i obranu raspravljat će s povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom o novoj industrijskoj strategiji za europsku obranu (EDIS) te o europskom programu za obrambenu industriju (EDIP). (utorak)

Kalendar predsjednice. U ponedjeljak predsjednica Roberta Metsola uvodno će se videoporukom obratiti sudionicima europskog sastanka na vrhu regija i gradova te će putovati na Maltu gdje će se sastati s predsjednikom zastupničkog doma Anglom Faruggiaom. U utorak putuje u službeni posjet Austriji u sklopu kojeg je predviđena i tribina s mladima. U srijedu će se sastati austrijskom federalnom ministricom za EU i ustav, Karoline Edstadler, predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom te kancelarom Karlom Nehammerom. U četvrtak, Metsola će susresti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, a nakon toga uvodno će se obratiti šefovima država i vlada na sastanku Europskoga vijeća.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:
Summit Europskog vijeća 21. i 22. ožujka: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/topic/european-council-21-and-22-march-2024_27803
Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/roberta-metsola-president-of-the-european-parliament_21203

Aktivnosti Hvatskih zastupnika*
Tomislav Sokol (HDZ - EPP)
Kao potpredsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) i izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javnih usluga, doc. dr. sc. Tomislav Sokol u utorak će sudjelovati na konferenciji o digitalnim uslugama koju organizira Europska komisija. Isti dan, zastupnik Sokol će sudjelovati na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojoj će se glasovati o reformi EU zakonodavstva o lijekovima. U srijedu, Sokol će sudjelovati na sjednicama Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za zdravstvo (SANT). Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će održati sastanke s raznim dionicima na istu temu.

Željana Zovko (HDZ - EPP)
Željana Zovko će u Zagrebu sudjelovati na okruglom stolu o položaju žena u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Također, održat će se drugi trijalog o uspostavi Instrumenta za reforme i rast zapadnog Balkana, na kojem je Zovko pregovarala u ime Kluba zastupnika EPP-a ispred Odbora za vanjske poslove. Tijekom tjedna, boravit će u Sacramentu na Transatlantskoj tehnološkoj razmjeni, gdje će održati niz sastanaka s članovima Kongresa, inovatorima u tehnologiji i civilnim društvom. U San Pedru i Los Angelesu će se susresti s hrvatskom zajednicom. Krajem tjedna, započet će sudjelovanje na studijskom putovanju Kluba zastupnika EPP-a u Houstonu i Washington D.C.-u, s ciljem razmjene mišljenja s think-tankovima i predstavnicima sveučilišta o budućim odnosima, globalnoj geopolitici te jačanju veza s američkim partnerima.

Europski izbori:

Posljednja plenarna sjednica trenutačnog saziva EU parlamenta održat će se u Strasbourgu od 22. do 25. travnja. Iako će Parlament pokušati dovršiti čim više zakonodavnih tekstova prije kraja trenutačnog saziva, neki će predmeti ipak ostati otvoreni. „Nedovršeni poslovi” obuhvaćaju sve zakonodavne prijedloge za koje su suzakonodavci (Parlament i Vijeće) pokrenuli postupak, ali nisu ga završili do kraja mandata. Razloga za to može biti nekoliko, npr. nije postignut dogovor u međuinstitucijskim pregovorima (tzv. trijalozima) ili vlade država članica nisu usuglasile zajedničko stajalište. Zakoni koje je Parlament donio na plenarnoj sjednici u prvom ili drugom čitanju ili u okviru postupka savjetovanja ostaju pravno valjani za sljedeći saziv. Na zakonskim prijedlozima o kojima se nije glasalo, prestaje se raditi. U prvih nekoliko mjeseci novog saziva Parlamenta (najvjerojatnije u listopadu), Konferencija predsjednika odlučit će, na temelju informacija primljenih od parlamentarnih odbora, hoće li nastaviti raditi na „nedovršenim poslovima“ (članak 240. Poslovnika EP-a). Uobičajeno je da se donese odluka o nastavku, no moguće su i iznimke, primjerice u slučaju da je predmet zastario ili se očekuje novi prijedlog Komisije ili novo savjetovanje s Vijećem.
Europski prostor zdravstvenih podataka za potporu pacijentima i istraživanju
Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća suglasili su se o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka (EHDS) kako bi se olakšao pristup osobnim podacima i potaknulo njihovo sigurno dijeljenje. Građani će digitalnim putem moći pristupiti osobnim zdravstvenim podacima i podijeliti ih sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama te tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti. Pacijenti će također moći besplatno preuzeti svoje zdravstvene zapise. Njima će biti obuhvaćeni sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, rezultati laboratorijskih pretraga, i sl. Svaka država članica uspostavit će nacionalno tijelo za pristup zdravstvenim podacima koje će sudjelovati u prekograničnog digitalnoj infrastrukturi (MyHealth@EU). Zakon također predviđa zajednički europski format te pravila o kvaliteti, sigurnosti i interoperabilnosti zdravstvenih podataka. Europskim prostorom za zdravstvene podatke uspostavlja se čvrst pravni okvir za uporabu anonimiziranih zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika i u regulatorne svrhe (tzv. sekundarna uporaba). Dijeljenje podataka u svrhu oglašavanja ili procjene zahtjeva za osiguranjem bit će zabranjeno. Tijekom pregovora, eurozastupnici su osigurali da sekundarna uporaba ne bude dopuštena kod odluka koje obuhvaćaju tržište rada (uključujući ponude poslova), uvjete kreditiranja te u drugim situacijama mogućeg profiliranja građana. Građani će imati kontrolu nad svojim podacima te utjecati na to kako im se pristupa i na koji se način koriste.
_

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.