Plastični oceani: europarlamentarci traže zabranu jednokratne plastike od 2021.

PLASTIKA U MORU

Jednokratni proizvodi od plastike poput tanjura, pribora za jelo, slamki, držača za balone ili štapića za uši bit će zabranjeni u EU, prema planovima prihvaćenim u srijedu. Ti proizvodi, koji čine više od 70 % morskog otpada, bit će zabranjeni na tržištu EU-a od 2021. godine, u skladu s nacrtima planova koje je odobrio Europski parlament.
Zastupnici u EP-u su na popis plastičnih proizvoda zabranjenih na tržištu EU-a od 2021. dodali i proizvode od okso-razgradivih plastičnih masa, kao što su ambalaža i spremnici brze hrane od proširenog polistirena.

Nacionalni ciljevi smanjenja za ostale vrste plastike
Potrošnju za nekoliko drugih proizvoda, za koje nema alternative, države članice trebaju smanjiti za barem 25% do 2025. godine. Ovo uključuje kutije za hamburgere za jednokratnu uporabu, kutije za sendviče ili posude za hranu za voće, povrće, deserte ili sladolede. Zemlje članice će izraditi nacionalne planove za poticanje korištenja proizvoda koji se mogu višestruko koristiti, kao i za promicanje učestale uporabe predmeta i recikliranja.Ostala plastika, poput boce, morat će se prikupljati odvojeno i reciklirati po stopi od 90 % do 2025. godine.

Opušci cigareta i izgubljena oprema za ribolov

Parlamentarni zastupnici složili su se da mjere smanjenja trebaju pokriti i otpad duhanskih proizvoda, posebno filtere od cigareta koji sadrže plastiku. To bi trebalo biti smanjeno za 50 % do 2025. i 80 % do 2030. godine.
Jedan opušak cigarete može zagaditi između 500 i 1000 litara vode, kada je bačen na kolnik, može potrajati i do dvanaest godina da se razgradi. Opušci od cigareta su u ukupnoj količini jednokratnog plastičnog otpada druga najbrojnija skupina proizovda.Zemlje članice također trebaju osigurati da se godišnje prikuplja najmanje 50 % izgubljene ili napuštene ribolovne opreme koja sadrži plastiku, s ciljem recikliranja od najmanje 15% do 2025. godine. Ribarska oprema predstavlja 27% otpada na europskim plažama.

Povećati odgovornost proizvođača

Zemlje članice morale bi osigurati da duhanske tvrtke pokrivaju troškove prikupljanja otpada za te proizvode, uključujući prijevoz, obradu i sakupljanje smeća. Isto vrijedi i za proizvođače opreme za ribolov koja sadrži plastiku. Oni će morati pridonijeti dosezanju dogovorenih kvota recikliranog materijala.
O tom prijedlogu Frédérique Ries (ALDE, Belgija), kao izvjestiteljica kaže:

- Prihvatili smo najambiciozniju legislativu o plastici za jednokratnu uporabu. Na nama je da u predstojećim pregovorima s Vijećem, koji bi trebali početi već u studenom, ostanemo pri našim stajalištima. Današnje glasovanje otvara put prema budućoj ambicioznoj direktivi. Ona je od ključne važnosti ako želimo zaštiti morski okoliš i smanjila ekološka šteta povezana s plastičnim otpadom u Europi, koja se procjenjuje da će do 2030. iznositi 22 milijarde eura.“

Idući koraci

Izvješće, koje je pripremila Frédérique Ries (ALDE, BE), prihvaćeno je s 571 glasova za, 53 protiv i 34 suzdržana. Parlament će ući u pregovore s Vijećem kada se EU-ministri izjasne o svom stajalištu dokumenta.

Prema Europskoj komisiji, više od 80 % morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim ograničenjima čine 70 % svih otpadnih predmeta u moru. Zbog svoje spore razgradivosti, plastika se akumulira u morima, oceanima i na plažama u EU-u i širom svijeta. Plastični ostatci nalaze se u morskim vrstama - kao što su morske kornjače, tuljani, kitovi i ptice, kao i ribama i školjkama. Slijedom navedenog otpad se može pronaći i u lancu ljudske prehrane.

Dok je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je s njom bolje baratati, reciklirati je i ponovno koristiti. Kada se nalazi u otpadu, ekonomski utjecaj plastičnih masa ne obuhvaća samo izgubljenu ekonomsku vrijednost materijala nego i troškove čišćenja i gubitak za turizam i ribarstvo.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.