Izbori za EU parlament, liste pristižu u DIP

izbori

Izbori za EU parlament počinju  kampanjama od utorka, liste pristižu u DIP. Najviše ih se očekuje posljednjih dana, a DIP će nakon isteka roka od 48 sati kada pregleda kandidacijske liste, objavom lista obznaniti da počinje i službena izborna promidžba, koja traje sve do 24. svibnja kada u ponoć nastupa izborna šutnja uoči izbora.

Političke stranke Pametno i Unija Kvarnera potpisale su u Rijeci sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament, a potpisnici su bili predsjednica Pametnog Marijana Puljak i predsjednik Unije Kvarnera Davor Willheim.Marijana Puljak kazala je da se oni zauzimaju za ujedinjenu, snažnu, demokratsku, poduzetnu i održivu Europu, u kojoj Hrvatska, kao ravnopravna članica može pridonijeti ovim vrijednostima.
Davor Willheim istaknuo je da Unija Kvarnera zagovara stvarnu decentralizaciju i jačanje važnosti regija unutar EU-a, kako bi imali više prilika za povlačenje europskog novca i za razvoj. 

Stranka Start u subotu je predstavila svoju listu za euroizbore, čija je nositeljica Dalija Orešković istaknula kako očekuju osvajanje jednog mjesta u Europskom parlamentu te je pozvala građane da izađu na izbore i glasuju za civilizacijske vrijednosti suprotne - toksičnom djelovanju HDZ-a. Predsjednica Starta Dalija Orešković predstavljajući listu od dvanaest kandidata nazvala ju je "pobjedničkom opcijom" koja želi okupiti lijevi centar. Kandidati Startove liste, poručila je, zauzimat će se za vrijednosti antikorupcije, antifašizma i okrenutost Europe budućnosti.   


Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) predstavila je u subotu listu kandidata za izbore za Europski parlament, a njezin predvodnik i dopredsjednik stranke Zoran Jukić rekao je da su realna očekivanja da HDS na njima dobije jednog zastupnika u EP-u.U kampanji za europarlamentarne izbore HDS će govoriti o krizi demokracije, populizmu, pojavi ksenofobije, antimigracijskim pokretima u Europskoj uniji te njezinoj depopulaciji, o odnosu eurozone i Hrvatske, šengenskom graničnom protokolu te o kohezijskim procesima u Uniji i nacionalnom identitetu njezinih članica.

Liste su predali predsjednici stranaka Amsterdamske koalicije Krešo Beljak (HSS), Anka Mrak - Taritaš (GLAS), Boris Miletić (IDS), Silvano Hrelja (HSU), Darijo Vasilić (PGS), David Bregovac (Laburisti) i Mirando Mrsić (Demokrati) te nositelj liste istarski župan Valter Flego.

HDZ je u petak odredio kojih će 12 kandidata biti na njihovoj listi za izbore članova za Europski parlament, a nositelj liste bit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore. Na drugom mjestu je aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica.Na trećem mjestu je saborski zastupnik Tomislav Sokol, na četvrtom Željana Zovko, a na petom je mjestu zastupnica Sunčana Glavak.
Slijede Plenkovićeva asistentica iz Bruxellesa Marijana Balić, župan šibensko-kninski Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, šef regionalne Razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan brodsko-posavski Danijel Marušić te na posljednjem mjestu stožerni brigadir Stjepan Adanić. 
- Mi smo usvojili program HDZ-a za izbore za Europski parlament koji se zove "Hrvatska za generacije. Naš program ima pet poglavlja. Prvi je "Uspješna europska Hrvatska", drugi je "Europa rasta i poduzetništva", treći je "Demokršćanski solidarna Europa", četvrto je "Europa nove generacije", a peto "Sigurna i globalno snažna Europa",  istaknuo je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka tijela stranke.

https://vijesti.hrt.hr/502448/sjednica-predsjednistva-hdz-a-i-objava-liste-za-izbore

 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.