Izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe najveći je diplomatski uspjeh u 30 godina

Izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe najveći je diplomatski uspjeh u 30 godina

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na ključne aktivnosti u proteklih nekoliko dana te još jednom čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni. 

"Ovo je, bez ikakve dileme, najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika Republike Hrvatske u posljednjih 30-ak godina", poručio je predsjednik Vlade.

"Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo", rekao je premijer.

Dodao je da je pobjeda Marije Pejčinović Burić i svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je ona prva glavna tajnica Vijeća Europe iz tog dijela kontinenta. 

„To je enormno postignuće na koje zaista, svi skupa, možemo biti ponosni“, kazao je.

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci poprilično u tišini radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu.

Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontinuitetu rada u Vijeću Europe od hrvatskog članstva 1996. godine. 

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 
 
Hrvatska – prijestolnica šaha 

Od ostalih tema, izdvojio je obilježavanje Dana državnosti 25. lipnja, ključnih odluka koje je Hrvatski sabor donio 1991. godine, što je ostvarilo put neovisnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.
 
Obilježen je i Dan antifašističke borbe 22. lipnja, a ministar Bošnjaković, koji je bio izaslanik Vlade, potvrdio je tom prigodom, kazao je premijer, da Vlada dijeli vrijednosti antifašizma, borbe protiv nacizma i borbe za hrvatsku slobodu.
 
Veliki šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour, koji ovih dana traje u Hrvatskoj, premijer Plenković nazvao je fantastičnim događajem na kojem sudjeluju najbolji svjetski šahisti.
 
„Hrvatska je trenutno prijestolnica šaha, a bilo je fantastično vidjeti koliko su naši mladi zainteresirani za šah. Ovakav događaj, bez presedana u našoj povijesti, animirat će mnoge da se bave ovom sjajnom igrom“, smatra predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na sastanak Europskoga vijeća, održan krajem prošloga tjedna, s kojeg je izdvojio 3 važne točke rasprave.
  
Pripreme za članstvo u Schengenu i eurozoni 
 
Prva je da je na hrvatsko inzistiranje u Strateški program Europske unije u razdoblju 2019. – 2024., uvršteno pitanje demografskih izazova i demografske revitalizacije.
 
Drugi važan element bio je sastanak eurosummita, a premijer Plenković kazao je da je za Hrvatsku najvažnija priprema za slanje pisma za prijem u Europski tečajni mehanizam 2 (ERM 2).
 
Na marginama summita u Bruxellesu premijer Plenković o toj je temi razgovarao s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, predsjednikom Eurogrupe Mariom Centenom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za eura Dombrovskisom te s predsjednikom radne skupine za euro Vijlbriefom.
 
„Izložili smo naše ambicije i stavove, sve ono što smo pripremili, kao i pismo namjere, a ujedno i akcijski plan određenog paketa reformskih mjera u šest područja kojeg smo koordinirali proteklih mjeseci“, kazao je premijer Plenković.
 
Na idućoj sjednici, najavio je, Vlada će ovlastiti ministra financija i guvernera Hrvatske narodne banke da formalno upute pismo i očekuje da će ono biti prihvaćeno 8. siječnja.
 
Treći važan element su pripreme za ulazak u Schengenski prostor.
 
„Prema svim indicijama koje imamo sada, možemo očekivati, kao što je predsjednik Europske komisije Juncker prigodom svog posjeta Zagrebu rekao, da će ova Komisija predložiti da Hrvatska uđe u Schengenski prostor“, istaknuo je premijer.
 
Ponovio je da još uvijek nema dogovora o budućim čelnicima europskih institucija, a idući sastanak o toj temi održat će se u nedjelju.
 
Na kraju je kazao da će se danas, zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac i ministrom Zdravkom Marićem, sastati s glavnim direktorom Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelmom Moltererom.
 
Razgovarat će o potpori Europskoga fonda nizu projekata za razvoj hrvatskoga gospodarstva i poticanje investicija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.