Ministar Ćorić potpisao ugovor o dodjeli 322,5 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju Lećevice

Ministar Ćorić potpisao ugovor o dodjeli 322,5 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju Lećevice

Ugovor o dodjeli oko 322,5 milijuna kuna nepovratno iz fondova Europske unije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice potpisan je u petak u Splitu. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić očekuje  da bi centar trebao biti završen u sljedećih 31 mjesec.
 
Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Lećevice omogućit će se sanacija i zatvaranje svih 15 postojećih i neusklađenih odlagališta otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić.
  "Ovim ugovorom počinjemo novu fazu realizacije projekta Centra za gospodarenjem otpadom Lećevice, koji će, kako očekujemo, biti završen u sljedećih 31 mjesec", rekao je ministar Ćorić.
Najavio je skoro potpisivanje ugovora i za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Babine gore u Karlovačkoj županiji, a u sljedećem razdoblju i početak radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljana Donjih u Zadarskoj županiji te Centra za gospodarenje otpadom Bikarca u Šibensko-kninskoj županiji.
 
Po njegovim riječima, u poodmakloj fazi je priprema dokumentacije za realizaciju projekta Centra za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sljedećih mjeseci može očekivati potpisivanje ugovora kao danas u Splitu.
 
Istaknuo je kako su centri za gospodarenje otpadom integralni dio cjelokupnog sustava za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj te da će se u sklopu toga sustava u sljedećih desetak dana raspisati i javni natječaj za nabavu spremnika na područjima lokalne samouprave u Hrvatskoj.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Ćorić je rekao da će izgradnja Centra za gospodarenje otpadom imati pozitivan učinak i na razvoj hrvatskog turizma.
"Dugi niz godina nismo obraćali pozornost na važnost zaštite okoliša i očuvanja prirodnih ljepota koje imamo, a koje su pretpostavka daljnjeg razvoja turizma. Preveniranje onečišćenja naš je prioritet koji nema alternativu", rekao je Ćorić.
 
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objasnio je kako je cjelokupna vrijednost Centra za gospodarenje otpadom oko 440 milijuna kuna. Danas potpisanim ugovorom dodjeljuje se nepovratno 322,5 milijuna kuna iz EU fondova, a oko 75,5 milijuna kuna namaknut će Fond za zaštitu okoliša i energetiku učinkovitost te oko 42 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija.
 
Potpisanim ugovorom, novcem iz Europske unije sufinancirat će se 85% cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom Lećevice. Kapacitet centra je 110.000 tona na godinu, a predviđena je izgradnja šest pretovarnih stanica do kojih će lokalne komunalne tvrtke dovoziti otpad.
 
Izovr: (HINA, Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.