Velika Britanija: Prosvjed razočaranih

Brexit

Nakon što su britanski konzervativci ostvarili povijesnu pobjedu, čelnik stranke Boris Johnson ponovio je da će 31. siječnja izvesti Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije. No mnogi se ne mogu pomiriti s izbornim rezultatom. Sinoć su prosvjedovali u središtu Londona.

Oko 24 sata trajao je medeni mjesec Borisa Johnsona nakon uvjerljive pobjede pretprošle noći. Večer poslije drukčije scene - povratak u realnost duboko podijeljene zemlje.

- Mislim da se moramo suprotstaviti rasizmu, seksizmu, homofobiji Borisa Johnsona. Ne možemo dopustiti tom isključivom čovjeku da radi što hoće u ovoj zemlji, rekao je Paddy, prosvjednik iz Londona.

Steve Bray mjesecima je na ulici prosvjedovao protiv brexita. Poznat je i izvan Britanije kao Stop Brexit Man, hodajući transparent. Nije prošao u parlament kao liberalni demokrat, a jučer mu je premijer poručio da isključi megafon.

- Ja mu odgovaram: kada ti prestaneš lagati, kada postaneš iskren prema Britancima, onda ću i ja začepiti, poručio mu je, pak, Bray.

Prosvjedi i nezadovoljstvo u Londonu očito neće stati, no prava opasnost vreba sa sjevera Britanije. Škoti su premoćno protiv brexita, no sada je pitanje jesu li i za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva i može li biti novog referenduma o odcjepljenju. London ga u ovim okolnostima neće odobriti, a škotska liderica Nicola Sturgeon kaže kako ne želi da se ponovi katalonski scenarij.

- I zato je važna preksinoćnja pobjeda Škotske narodne stranke. Ona sada ima 48 od 59 škotskih mjesta u parlamentu. Sturgeon može otići Johnsonu i reći: "Mi smo najjači u Škotskoj i mi stojimo na poziciji novog referenduma o neovisnosti". To je njezin argument: volja naroda, ističe Mark Diffley, politički analitičar iz Edinburgha.

Mnogi Škoti razočarani su londonskom politikom.

- Odozdo ne dobivamo ono što očekujemo, oni varaju sve vrijeme. Tijekom cijelog procesa brexita svi torijevci bili su izrazito nepristojni prema nama Škotima. Nikada više neću glasovati ni za torijevce ni za laburiste. Samo SNP, bio je rezolutan Ian Parker, umirovljeni proizvođač viskija iz Edinburgha.

No neki su i u Škotskoj naučili lekciju iz procesa brexita pa sada govore: prije svake odluke o Škotskoj moramo biti 100 posto informirani o svim posljedicama.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/566281/velika-britanija-prosvjed-razocaranih

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.