MVEP: Hrvatska pozdravlja napredak kandidatkinja za EU i podržava daljnje reforme

MVEP: Hrvatska pozdravlja napredak kandidatkinja za EU i podržava daljnje reforme

Nastavno na objavljeni Izvještaj Europske komisije o politici proširenja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava snažnu potporu nastavku procesa proširenja Europske unije na sve zemlje u jugoistočnoj Europi.  
Republika Hrvatska je tijekom predsjedanja Vijećem EU-a među svojim prioritetima zacrtala upravo vjerodostojnu politiku proširenja, vođenu načelima vlastitih postignuća i pravedne uvjetovanosti, jer smatramo da ona djelotvorno potiče reformske procese te je jamac boljitka i stabilnosti jugoistoka Europe.  
Republika Hrvatska uspjela je stoga, unatoč izazovima s kojima se EU suočavala zbog pandemije COVID-19, vratiti i održati pitanje proširenja u fokusu Europske unije te je u ulozi predsjedavajuće Vijećem EU-a obnovila konsenzus i reafirmirala vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja.  
Uz Zagrebački sastanak na vrhu država članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji je poslao je vrlo snažnu političku potporu zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu prema Europskoj uniji, usvajanje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom velika su postignuća hrvatskog predsjedništva. 
Vjerodostojnost procesa proširenja temelji se na nedvosmislenim rezultatima u ključnim područjima vladavine prava i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforme javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti.  
Smislena regionalna suradnja te razvijanje i održavanje dobrosusjedskih odnosa, također, ostaju ključna sastavnica u cijelom procesu. U tom smislu važno je u Izvješćima ukazivati na potrebu ulaganja većih napora i nužnost napretka u vrlo osjetljivim pitanjima, uključujući procesuiranje ratnih zločina i rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba, ali i na potrebu stvaranja konstruktivne atmosfere za prevladavanje nasljeđa prošlosti i pomirbu. Bilateralna pitanja se pak moraju riješiti prije članstva.
 
Hrvatska smatra poželjnim unaprijediti dinamiku procesa. To se posebno odnosi na nalaze Izvješća vezano za Bosnu i Hercegovinu gdje se uočava nužnost rješavanja političkih pitanja kako bi zemlja otkočila sav svoj potencijal na reformskom i eurointegracijskom putu. Stoga je nužno u dobroj vjeri pristupiti ispunjavanju političkog sporazuma dvojice čelnika političkih stranaka u BiH iz lipnja ove godine, s ciljem da se sustavno uklone svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.
 
Izvještaj predstavlja detaljan pregled trenutnog stanja reformskih procesa u svakoj od država i svojevrsnu mapu puta za iduće razdoblje te ukazuje kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU na područja reformi u kojima je nužno konsolidirati napredak i usmjeriti napore. Pozdravljamo ostvareni napredak od objave prošlog izvješća te sve kandidate i potencijalne kandidate pozivamo i ohrabrujemo da nastave s reformama. Republika Hrvatska će im u tome i dalje nastaviti pružati pomoć i potporu.
 
Posebno pozdravljamo napredak koji su ostvarile Albanija i Sjeverna Makedonija prema svom strateškom cilju otvaranja pristupnih pregovora. 
Republika Hrvatska podržava održavanje prve Međuvladine konferencije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom do kraja njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a. 
Pozdravljamo i objavu Gospodarsko-investicijskog paketa za Zapadni Balkan koji je bio najavljen na Zagrebačkom summitu u svibnju. Ovaj paket bi trebao potaknuti gospodarski rast u regiji i ubrzati njezinu ekonomsku konvergenciju s EU.

MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.