Ministar Banožić u službenom posjetu Mađarskoj

Ministar Banožić u službenom posjetu Mađarskoj

Bilateralna suradnja dviju država može biti odličan primjer drugima jer gotovo da nema područja u kojem naše oružane snage ne surađuju, poručuje Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine boravi u službenom posjetu Mađarskoj..Tom prigodom, ministar Banožić u „Stefanija palači“ u Budimpešti u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja s izaslanstvom, održao je prvi bilateralni sastanak s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm.

Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja dviju susjednih zemalja u području obrane, a višegodišnja dobra suradnja redovno se odvija u okviru EU-a i NATO-a, multilateralno kroz regionalnu inicijativu CEDC i RACVIAC te kroz projekte Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C), zatim Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) te Regionalnog zapovjedništva komponente specijalnih snaga (R-SOCC). Na bilateralnoj razini, suradnja se odvija kroz zajedničke obuke i vježbe.

Na samom početku, ministar Banožić zahvalio je mađarskoj Vladi, kolegi Benku i Mađarskoj nadbiskupiji na potpori koja je pružena Hrvatskoj nakon snažnog potresa u Zagrebu u ožujku i Sisačko-moslavačkoj županiji krajem 2020. godine.„Pred nama je težak i dug proces obnove tih područja, ali ohrabrenje nam daje potpora naših saveznika i partnera. Situacija s potresom, ali i pandemijom koronavirusa uistinu je pokazala važnost kontinuiranog ulaganja u sposobnosti oružanih snaga, budući da to nije samo puko ulaganje u nekakvu opremu, nego u sigurnost i dobrobit svih naših građana“, naglasio je ministar obrane..Uz izraženo zadovoljstvo uspješnim zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u misijama i operacijama te pozdravljanje mađarskog popunjavanja pozicije mjesta zapovjednika misije KFOR tijekom 2021. godine, kao trenutno najvažniji projekt obrambene suradnje, ministri su istaknuli Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo u Szekesfehervaru.

„Vjerujemo da multinacionalna suradnja, uključujući onu s EU i ostalim partnerima, pruža mogućnosti za povećanje ukupnih sposobnosti odvraćanja i obrane“, kazao je ministar obrane Banožić...Ministri su također izrazili zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u Središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne operacije smještenog u Zadru, kao i članstvu Hrvatske i Mađarske u Regionalnoj komponenti snaga za specijalno djelovanje.

„Drago mi je da i na ovaj način naše snage surađuju budući da kroz nju ne jačamo samo naše nacionalne sposobnosti, nego i lakše ispunjavamo NATO ciljeve sposobnosti“, ističe ministar Banožić..Također, pohvaljena je i suradnja u području školovanja, te po pitanju EU tematike gdje Hrvatska i Mađarska surađuju kroz tri PESCO projekta, a potencijal postoji i unutar budućeg Europskog obrambenog fonda.„Bilateralna suradnja Mađarske i Hrvatske može biti odličan primjer drugim zemljama, jer gotovo da nema područja u kojem naše oružane snage ne surađuju“, zaključio je ministar Banožić.

Ministar Benkő iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom, kazavši kako Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska vojska obavljaju sjajan posao kada je u pitanju nošenje s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i posljedicama potresa u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Značajnu ulogu u borbi s pandemijom koronavirusa ima i mađarska vojska u našoj državi čime se, kao i u slučaju Hrvatske, dokazao široki spektar zadaća koje su naši vojnici sposobni obavljati“, rekao je ministar Benkő i zaključio kako vjeruje u daljnji nastavak izvrsne obrambene suradnje između dviju država.

Foto: MORH/F. Klen.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.