Zelene površine bečkog poduzeća za javni prijevoz postaju dom za dva milijuna pčela

Zelene površine bečkog poduzeća za javni prijevoz postaju dom za dva milijuna pčela

Do ljeta 2022. bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine. Time žele pridonijeti očuvanju bioraznolikosti.

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela, Ujedinjeni su narodi u čast začetnika modernog pčelarstva Antona Janše njegov rođendan – 20. svibnja – proglasili Svjetskim danom pčela. Njihove važnosti svjesno je i bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien koje je tim povodom najavilo stvaranje pogodnih staništa za ove marljive kukce. Tako u ovom poduzeću do ljeta 2022. namjeravaju naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine. Prve košnice već su smještene na livade u neposrednoj blizini stanice Leopoldau linije podzemne željeznice U1 koja se nalazi u 21. gradskom okrugu.  

Alexandra Reinagl, članica uprave Wiener Linien, kazala je da će neiskorištene zelene površine pretvarati u staništa za pčele gdje god to bude moguće. Istaknula je da uz tračnice postoje brojne livade na kojima se nalazi razno cvijeće, što predstavlja idealan izvor hrane za ove životinjice jer ne sadrži pesticide.

U suradnji s bečkim Sveučilištem za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU poduzeće Wiener Linien već godinama istražuje biološku raznolikost na zelenim površinama uz tračnice. Najavljuju da će uskoro biti predstavljene daljnje mjere kojima se nastoje stvoriti bolji uvjeti za divlje pčele, leptire i skakavce u austrijskoj prijestolnici. 

Prema istraživanju iz 2015. godine u Beču postoji ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela, što je jedinstveno za jedan velegrad i nenadmašeno diljem Europe. U austrijskoj metropoli živi čak 200 milijuna pčela u oko 5.000 košnica, a u gradu je aktivno više od 700 pčelara. Svojim novim projektom bečko poduzeće za javni prijevoz pridonijet će očuvanju pčela i biološke raznolikosti.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.