Sunčana Glavak izabrana za delegata Europske pučke stranke na Konferenciji o budućnosti Europe

Sunčana Glavak izabrana za delegata Europske pučke stranke na Konferenciji o budućnosti Europe

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, izabrana je između 705 zastupnika za delegata na plenarnim sjednicama Konferencije o budućnosti Europe.

„Biti izabrana za rad na ovako važnom projektu kao što je Konferencija o budućnosti Europe velika je čast i prigoda za doprinos Hrvatske u dokumentu koji će definirati prioritete europske budućnosti“, izjavila je zastupnica Sunčana Glavak, ujedno i članica Radne skupine Europske pučke stranke o Konferenciji o budućnosti Europe.

Ključne ideje i preporuke s višejezične digitalne platforme futureu.europa.eu koristit će se kao input za europska građanska vijeća i plenarne sjednice, gdje će se o njima raspravljati kako bi se donijeli zaključci Konferencije.

Sveobuhvatna rasprava o budućnosti Europe

Na plenarnim sjednicama Konferencije o budućnosti Europe sudjelovat će 108 zastupnika u Europskom parlamentu, 54 predstavnika Vijeća Europske unije, 3 predstavnika iz Europske komisije, 108 predstavnika iz nacionalnih parlamenata država članica, 108 građana, 18 predstavnika iz Odbora regija, 18 predstavnika iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, 8 predstavnika socijalnih partnera te 8 uime civilnog društva.

Njihove će razmjene biti tematski strukturirane oko preporuka iz panela građana i podataka prikupljenih s višejezične digitalne platforme. Platforma je jedinstveno mjesto na kojem će se prikupljati, analizirati i objavljivati ​​doprinosi sa svih događaja povezanih s konferencijama. Teme su raznolike, od gospodarstva, socijalnih prilika, budućnosti mladih, ispravljanja nejednakosti, jačanja Europske unije u globalnom okruženju, zdravstva, malog i srednjeg poduzetništva, obrazovanja i brojnih drugih. S vremenom će Plenarno vijeće podnijeti svoje prijedloge Izvršnom odboru koji će izraditi izvješće u punoj suradnji i potpunoj transparentnosti s Plenarnom sjednicom Konferencije, a koje će biti objavljeno na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Konačni ishod Konferencije predstavit će se u izvješću Zajedničkog predsjedništva. Tri će institucije brzo ispitati kako učinkovito slijediti ovo izvješće, svaka u svojoj sferi nadležnosti i u skladu s ugovorima.

„Pozivam još jednom sve hrvatske građanke i građane da se uključe u Konferenciju o budućnosti Europe kako bismo dokazali da, iako smo najmlađa država članica, ozbiljno razmišljamo o budućnosti i imamo viziju još bolje Europske unije koja je još više u službi svojih građana“, poručila je zastupnica Glavak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.