Macron nudi Johnsonu "resetiranje" odnosa ako održi riječ o brexitu

Macron nudi Johnsonu "resetiranje" odnosa ako održi riječ o brexitu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je obnovu odnosa s Velikom Britanijom ako premijer Boris Johnson ostane vjeran sporazumu o razdruživanju s Europskom unijom, a sličnu poruku uputila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Otkad je Britanija potkraj prošle godine dovršila postupak izlaska iz EU-a, odnosi s europskim blokom, a posebice s Francuskom, zahladnjeli su. Macron je postao najglasniji kritičar jer London odbija poštovati dijelove sporazuma o brexitu.

Prema Reutersovu izvoru, na summitu G7 u jugozapadnoj Engleskoj Macron je rekao Johnsonu da dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali da bi se odnosi mogli poboljšati samo ako Johnson održi riječ o brexitu.

- Predsjednik Macron rekao je Borisu Johnsonu da je potrebno 'resetirati' francusko-britanske odnose, otkrio je izvor koji je želio ostati anoniman.

- Do toga može doći jedino pod uvjetom da Johnson održi riječ danu Europljanima, dodaje isti izvor.

Elizejska palača smatra da Francuska i Britanija dijele zajedničku viziju i interese glede brojnih globalnih pitanja te "zajednički pristup transatlantskoj politici".

Na summitu G7 u Carbis Bayu sudjeluje i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen koja je rekla da Johnson mora održati svoju riječ o provedbi sporazuma o brexitu koji je potpisao, te je dodala da je 27 zemalja članica jedinstveno vezano za to pitanje.

- Sporazum na Veliki petak i mir na irskom otoku ključni su. Obje strane moraju provesti dogovoreno. Postoji potpuno jedinstvo u EU-u o tome, rekla je Ursula von der Leyen.

Tijekom dana Johnson se sastaje s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i očekuje se da će ona potaknuti pitanje spora oko dijela sporazuma o brexitu koji se odnosi na Sjevernoirski protokol.

Britanski premijer, domaćin summita G7, želi da se skup fokusira na globalna pitanja. Žestoko brani svoju poziciju o trgovini sa Sjevernom Irskom i poziva EU da bude fleksibilniji kada je riječ o olakšavanju trgovine između Britanije i njezine pokrajine.

Protokol predviđa da ta pokrajina, koja graniči s europskom članicom Irskom, ostane u carinskom području Ujedinjene Kraljevine i na jedinstvenom tržištu EU-a. London, međutim, ističe da je to neodrživo u sadašnjem obliku zbog poremećaja u opskrbi Sjeverne Irske svakodnevnom robom i potrepštinama.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/macron-nudi-johnsonu-resetiranje-odnosa-ako-odrzi-rijec-o-brexitu-2066301

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.