EU traži od Erdogana da ukloni zapreke na putu obnove dijaloga

EU traži od Erdogana da ukloni zapreke na putu obnove dijaloga

Čelnici EU-a pozvali su u četvrtak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ukloni posljednje zapreke na putu obnove dijaloga nakon godina snažne napetosti.

- Vladavina prava i temeljna prava u Turskoj i dalje su predmet naše velike zabrinutosti, naveli su u zaključcima prihvaćenim u četvrtak navečer na posljednjem sastanku na vrhu prije ljetne stanke.

Europski čelnici su usto istaknuli svoju predanost "cjelovitom rješavanju ciparskog problema na temelju saveza dviju zajednica s jednakim političkim pravima sukladno rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti.

Cipar je podijeljen nakon 1974. kada je turska vojska zaposjela trećinu sjevera otoka kao odgovor na državni udar kojim se otok htjelo pripojiti Grčkoj. Turska Republika Sjeverni Cipar koju priznaje samo Ankara, želi priznanje dviju neovisnih i ravnopravnih država.

- EU je svjedok turske volje za smirivanje stanja, ali nisu ostvareni uvjeti za prihvaćanje pozitivnih mjera, rekao je europski diplomat.

Europski čelnici su ipak zatražili od Europske komisije da pripremi modernizaciju carinske unije u kojoj su EU i Turska.

Ujedno su pozvali predsjednicu bruxelleskog izvršnog tijela da bez odgađanja iznese službene prijedloge o nastavku financiranja sirijskih izbjeglica i zajednica koje su ih prihvatile u Turskoj, Jordanu, Libanonu i u drugim zemljama regije".

EK je predložio da se do 2024. za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Libanonu i u Jordanu izdvoji 5,7 milijarda eura.

Omotnica s 3,5 milijarda eura namijenjena je za pomoć 3,7 milijuna Sirijaca koji od 2011. bježe u Tursku pred ratom u svojoj zemlji.

- Prijedlog nije dobio potporu na sastanku na vrhu, ali je Komisija shvatila da novac treba doći iz zajedničkog proračuna, a ne iz zemalja članica i sad će početi razgovori o načinima tog financiranja, rekao je europski diplomat.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/eu-trazi-od-erdogana-da-ukloni-zapreke-na-putu-obnove-dijaloga-2182269

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.