Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o starenju Europe, Schengenu i jačanju uloge Europske agencije za lijekove

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o starenju Europe, Schengenu i jačanju uloge Europske agencije za lijekove

Od ponedjeljka, 5. srpnja, do četvrtka, 8. srpnja, u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Na dnevnom redu sjednice brojne su teme, od kojih se izdvajaju rasprave o starenju europskog stanovništva, vanjskom uplitanju u demokratske procese u Uniji, funkcioniranje schengenskoga područja, osnaživanje Europske agencije za lijekove te program djelovanja EU-a za okoliš do 2030. godine.

Zaustavljanje diskriminacije starijih osoba

U ponedjeljak će se raspravljati o mogućnostima i izazovima povezanima s politikom starenja poslije 2020. godine. Očekuje se da će zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevati promicanje pozitivnije percepcije starosti, pravednije mirovine i konkretne mjere za rješavanje razlika u mirovinama muškaraca i žena.

U nacrtu izvješća, o kojem će se glasovati u srijedu, navodi se da je vrednovanje starijih osoba i borba protiv njihove diskriminacije moguća samo politikama koje se temelje na međugeneracijskoj solidarnosti. Naglašava se i važna uloga europskih strukturnih i investicijskih fondova, zajedno s drugim fondovima EU-a, u rješavanju demografskih izazova u ruralnim područjima, osobito promicanjem gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti.

Slovenija na čelu EU-a do kraja 2021.

U utorak će premijer Republike Slovenije Janez Janša zastupnicima u Europskom parlamentu predstaviti program slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će se odvijati do kraja 2021. godine.

Vanjsko uplitanje u demokratske procese

Posebni odbor za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE) uputio je pitanje potpredsjedniku Komisije, Visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu o jačanju strateške usmjerenosti u borbi protiv vanjskog uplitanja. Posebni odbor INGE, čija je članica zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, iskazao je zanimanje i za načine kojima se planira poboljšati paket instrumenata za sankcije protiv stranih aktera.

Schengensko područje – proširenje na zemlje kandidatkinje ostaje ključno za daljnju integraciju

Zastupnici će u utorak raspravljati i o godišnjem izvješću o funkcioniranju schengenskog područja, u kojem je kritički sagledano funkcioniranje Schengena u kontekstu pandemije COVID-19. Potpuno funkcioniranje schengenskog područja i njegovo buduće proširenje na zemlje kandidatkinje ostaju ključni za daljnju političku, ekonomsku i socijalnu integraciju, poticanje kohezije i premošćivanje jazova između zemalja i regija te preduvjet za zaštitu načela slobode kretanja.

Jačanje uloge Europske agencije za lijekove

S 1. srpnja počela je primjena digitalne EU COVID-19 potvrde koja građanima omogućava sigurno i lakše kretanje unutar EU-a. Zastupnici će zato u srijedu raspravljati o aktualnom stanju provedbe propisa o COVID potvrdi.

Pandemija COVID-19 odrazila se i na ulogu Europske agencije za lijekove, o kojoj će se raspravljati i glasovati u srijedu. U izvješću kojim se razmatra jačanje uloge Agencije u pripravnosti za krizne situacije i upravljanju njima u području lijekova i medicinskih proizvoda, navodi se potreba za snažnijom primjenom pristupa “Jednog zdravlja” u Uniji radi postizanja boljih javnozdravstvenih ishoda.

Očekuje se da će zastupnici pozvati da Europa razvije strukturu za prevenciju i reagiranje u izvanrednim situacijama te, prvi put ikad, zajedničku definiciju nestašice lijekova. U izvješću se navodi da da su koordinacija i razmjena znanja između država članica, institucija i industrije ključ prema boljem odgovoru na hitne situacije.

Opći program djelovanja Unije za okoliš do 2030.

Zastupnici će u srijedu raspravljati i glasovati o programu djelovanja EU-a za okoliš za sljedeće desetljeće. Neuspjeh u provedbi zakonodavstva o okolišu Uniju godišnje stoji oko 55 milijardi eura. Prepoznajući povezanost ljudskog zdravlja sa zdravljem životinja i okoliša poznatom kao pristup “Jedno zdravlje”, u programu se poziva da mjere za suzbijanje prijetnji zdravlju uzmu u obzir sve tri dimenzije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.