Europski zastupnici potvrdili politiku EU prema bjeloruskim vlastima

Europski zastupnici potvrdili politiku EU prema bjeloruskim vlastima

Europski parlament suglasio se s politikom Europske komisije prema bjeloruskom režimu i uvedenim sankcijama koje su posljedica kršenja građanskih sloboda i ljudskih prava. 

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson predstavila je izvješće o stanju u Bjelorusiji godinu dana nakon namještenih predsjedničkih izbora i nasilnih suzbijanja masovnih prodemokratskih prosvjeda.

Rekla je da se stanje u toj zemlji ne popravlja i da se režim Aleksandra Lukašenka nastavlja obračun s neistomišljenicima.

EU je nametnula i sankcije Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora na što je Lukašenko odgovorio propuštanjem migranata iz trećih zemalja preko Bjelorusije prema granicama EU-a.

- Instrumentalizacija migranata još je jedan zabrinjavajući primjer Lukašenkovog zanemarivanja međunarodnih normi, navela je Johansson.

Za usvajanje njezina izvješća glasalo je 506 zastupnika, protiv je bilo 29, a suzdržanih 139.

- Jedini izlaz iz ove krize su novi, slobodni i pošteni izbori u Bjelorusiji, kojih se ne samo bjeloruski predsjednik Lukašenko, već i ruski predsjednik Putin toliko plaše, kazao je litavski zastupnik Andrius Kubilius iz grupacije Europski pučana (EPP).

Socijaldemokratski portugalski zastupnik Pedro Marques (S&D) utvrdio je kako bjeloruski narod zaslužuje i očekuje slobodu, demokraciju i prosperitet.

- Lukašenkov režim ne oklijeva isporučiti suprotno samo kako bi se zadržao na vlasti. Sada je potpuno prešao granice krijumčareći migrante iz Bjelorusije u EU. To je apsolutno neprihvatljivo, dodao je. 

U ime liberalne grupacije govorio je Litavac Petras Auštrevičius (Renew Europe) koji je naveo kako ne postoji niti jedan članak u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima koji Lukašenkov režim nije prekršio.

- Lukašenkov režim je u potpunom poricanju i samozadovoljavanju, ali mu se udvara susjed na istoku. Nakon što je odbio suradnju s Europskom unijom, Lukašenko je na putu da ispuni sljedeće prijetnje: preplaviti EU migrantima, drogama, pa čak i nuklearnim otpadom, kazao je.

- Jedinstvo između Rusije i Kine održava uzurpatora Lukašenka na vlasti. U slučaju Rusije vidimo čak i elemenata hibridnog rata protiv susjeda, Poljske, Litve i Latvije, istaknula je u ime Konzervativaca (ECR) poljska zastupnica Anna Fotyga.

Osim osude Bjelorusije, dio zastupnika kritizirao je način na koji su Poljska, Latvija i Litva zatvorile migrantsku rutu.

Sergey Lagodinsky u ime zelene grupacije (Verts/ALE) zatražio je da se Lukašenka optuži za mučenje vlastitih građana.

- Imamo tri države članice Europske unije koje flagrantno krše međunarodno pravo i de facto suspendiraju pravo na azil. Rasporedili su svoje vojske na granice i vraćaju u Bjelorusiju tražitelja azila, što ih je koštalo opomene Europskog suda za ljudska prava, rekao je Manu Pineda u ime Ljevice.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/europski-zastupnici-potvrdili-politiku-eu-prema-bjeloruskim-vlastima-3131244

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.