Pozadina ostavke: je li austrijski vunderkind otišao da bi - ostao?

Pozadina ostavke: je li austrijski vunderkind otišao da bi - ostao?

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, osumnjičen za umiješanost u korupcijsku aferu, sinoć je dao ostavku, a u obraćanju naciji rekao je da bi bilo neodgovorno da Austrija upadne u višemjesečni kaos i da se povlači radi stabilnosti zemlje. Opovrgnuo je, kako ih je nazvao, lažne optužbe.

Sebastian Kurz tek je napunio 35, a već je dva puta prijevremeno odstupio s dužnosti. Ovaj put paralelne istrage ciljaju njega, a ne koalicijskog partnera. Politički vunderkind iz alpske države, najmlađi državnik na svijetu, u samo 24 sata promijenio je ploču i podnio ostavku.

- Možete pretpostaviti kako bih i ja volio da se na mene odnosi presumpcija nevinosti, kao i na sve ostale ljude. Optužbe su upotpunjene SMS-ovima koje bih ja danas malo drugačije sročio. Ali i ja sam samo čovjek, sa svojim osjećajima i manama, rekao je Kurz.

Tako je Kurz djelomično priznao da je nešto radio krivo prije 5 godina, u žaru mladenačke ambicije da sa samo 30 godina zagospodari strankom konzervativaca. Sve to bilo je previše za sadašnjeg koalicijskog partnera, Zelene.

- Ovo omogućava nastavak našeg rada na zajedničkom programu koji sadržava niz važnih projekata za stanovnike Austrije, kao prvo, sada možemo donijeti državni proračun, rekao je austrijski vicekancelar Werner Kogler (Stranka zelenih).

Oporba slavi. Ispred ureda kancelara sinoć - prigodna zabava. No mnogi misle kako je ovo manevar Sebastiana Kurza, pokušaj da se ostankom na čelu stranke, promakne u "kancelara iz sjene", dok bi njegov nasljednik, ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, trebao omogućiti opstanak koalicije.

Pravnici objašnjavaju da bi se ostavkom i povratkom u parlament, barem na neko vrijeme, spasio od kaznenog progona.

- Bilo je premetačine i zapljena dokaza. Čim se Kurz vrati u parlament, to se prekida, dakle, materijali se ne smiju ni procjenjivati, a postupanje protiv njega se obustavlja, može se postupati samo protiv ostalih osoba. Postupak protiv njega zbog lažnog svjedočenja pred istražnim odborom također se mora prekinuti, objašnjava ustavni stručnjak Heinz Mayer.

Je li Kurz, prije nekoliko godina slavljen kao zvijezda europske politike, sada otišao, da bi - ostao?

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/drzavni-inspektori-zapoceli-nadzor-trznica-3142326

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.