Ministar Fuchs na Vijeću EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) istaknuo hrvatski primjer dobre prakse

Ministar Fuchs na Vijeću EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) istaknuo hrvatski primjer dobre prakse

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je u ponedjeljak 29. studenoga u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS). 

Na sastanku je usvojena Preporuka Vijeća o pristupima kombiniranom učenju za visokokvalitetno i uključivo osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Cilj je dokumenta utvrditi definiciju kombiniranog učenja i pridonijeti zajedničkom razumijevanju pristupa kombiniranom učenju na razini EU-a koji su učinkoviti i uključivi te razviti dugoročne strateške pristupe kombiniranom učenju oslanjajući se na inovativne pristupe poučavanju i učenju koji su se pokazali uspješnima tijekom pandemije.

Također je usvojena Rezolucija Vijeća o novom europskom programu za obrazovanje odraslih za razdoblje 2021. - 2030. čiji je cilj u razdoblju do 2030. godine povećati i poboljšati pružanje usluga, promociju i korištenje mogućnosti svih oblika učenja. Obrazovanje odraslih trebalo bi biti povezano sa svim vrstama i razinama obrazovanja, uključujući visoko obrazovanje, kroz fleksibilne formalne, neformalne i informalne puteve učenja.

Na sastanku je usvojena i Rezolucija Vijeća o upravljačkoj strukturi strateškog okvira za europsku suradnju u području obrazovanja i osposobljavanja u smjeru europskog prostora obrazovanja i šire (2021. - 2030), čija je svrha omogućiti usmjeravanje i njegova načela za upravljačku strukturu strateškog okvira s posebnim fokusom na uključene aktere, njihovu ulogu i organizacijski okvir u kojem će provoditi aktivnosti u sklopu strateškog okvira.

U okviru rasprave o politikama ministri su razmijenili mišljenja vezano za digitalno obrazovanje i vještine te na taj način doprinijeli strukturiranom dijalogu.  Ministar Fuchs je naglasio primjere dobre prakse u RH kao što je program e-Škole, važnost strateškog usmjeravanja na digitalnu preobrazbu škola te važnost suradnje škola s vodećim tvrtkama u sektoru inovacija.  
Ministri obrazovanja EU-a i Europska komisija su na sastanku podržali Zajedničku izjavu ministara obrazovanja o situaciji u Afganistanu vezano za prava žena na obrazovanje.   Ministar Fuchs je pojasnio da je Hrvatska i prije pandemije krenula u neke projekte, da je “nasreću” imala CARNet s kojim su povezen sve škole, sveučilišta i akademski instituti.
 
“CARNet je nešto što je odigralo značajnu ulogu, svi su učenici i studenti imali preko CARNeta besplatan pristup internetu”, kaže Fuchs.  
Dodao je da su hrvatske škole dobro opremljene i infrastrukturno, svim učenicima podijeljeni su tableti, profesori su opremljeni stolnim i prijenosnim računalima.  
“Mi smo puno napravili snimajući cijeli niz video-lekcija, imali smo sustav koji je u svakom trenutku omogućavao prelazak na online nastavi bude li potrebno i na kraju smo kroz naše modele A, B i C prošli kroz cijelu prošlu školsku godinu tako da su naša djeca vjerojatno uspjela završiti školsku godinu s najmanje online nastave u usporedbi s drugim državama”, rekao je naš ministar.
 MZO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.