Ministar Banožić s direktorom Europske obrambene agencije Jiříjem Šedivýem

Ministar Banožić s direktorom Europske obrambene agencije Jiříjem Šedivýem

Ministar obrane Mario Banožić primio je u nastupni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije Jiříja Šedivýa.

Ministar obrane Mario Banožić primio je u petak 3. studenog 2021. u Ministarstvu obrane u nastupni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (European Defence Agency-EDA) Jiříja Šedivýa.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji Ministarstva obrane i Europske obrambene agencije s osvrtom na prošlogodišnje hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, o ulozi EDA-e u obrambenom području EU, Strateškom kompasu te Europskom obrambenom fondu.

Hrvatska strana zahvalila je Europskoj obrambenoj agenciji na podršci, a posebice pri suorganizaciji konferencije "Ugrađivanje obrambenih inicijativa EU-a u planiranje nacionalne obrane".

Ministar Banožić istaknuo je vrlo važnu ulogu EDA-e u obrambenom području EU te izrazio potporu njezinom predanom radu i budućem razvoju. „Vjerujem da će EDA dodatno podržati suradnju među državama članicama, posebice u području inovacija. Želio bih zahvaliti EDA-i za podršku u razvoju PESCO CBRN SaaS projekta“, rekao je Banožić istaknuvši kako smatra da u razvoju ovog projekta uloga EDA-e može pomoći državama članicama da surađuju u području obrane i industrijske suradnje.

 „Podržavamo jačanje uloge EDA-e kao posrednika unutar Europskog obrambenog fonda“, rekao je ministar naglasivši kako Hrvatska od samog početka podržava uspostavu Europskog obrambenog fonda. „Sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji se sufinanciraju iz EDF-a otvara brojne mogućnosti, no treba uzeti u obzir da će dio financijskih sredstava trebati i uložiti te će o tome trebati voditi računa pri planiranju aktivnosti u slijedećim godinama“.

Osvrnuvši se na Strateški kompas, ministar je rekao kako se očekuje da će taj najvažniji dokument za EU dati daljnji poticaj i smjernice u području obrane i sigurnosti. „Razvijajući Strateški kompas nastavljamo zagovarati važnost ugradnje obrambene inicijative EU u planove nacionalne obrane. Vidimo to kao ključni preduvjet prema našem zajedničkom cilju, a to je izgradnja naših sposobnosti“, rekao je Banožić.

Sastanak u Ministarstvu obrane održan je u sklopu dvodnevnog posjeta izvršnog direktora Europske obrambene agencije Republici Hrvatskoj, a u okviru posjeta glavnim gradovima nakon preuzimanja dužnosti u svibnju 2020. godine.

Direktor EDA-e zahvalio je na prijemu u Ministarstvu obrane te u kontekstu poticanja razvoja obrambenih tehnologija i jačanja europske obrambene industrije, jedne od  glavnih misija Europske obrambene agencije, istaknuo odličnu suradnju s hrvatskom obrambenom industrijom. „Podupiremo hrvatsku obrambenu industriju. Uz dosadašnju odličnu suradnju i zajedničke projekte, planiramo i buduće projekte. Hrvatske tvrtke već su prepoznate u svijetu vojne industrije sa svojim proizvodima, a EDA je u mogućnosti pružiti potporu u projektima obrambenih inovacija te može osigurati da inovacije imaju veći utjecaj na vojne sposobnosti“, rekao je Šedivý.

Osvrnuvši se na pružanje potpore razvoju europskih obrambenih sposobnosti i vojne suradnje, Šedivý je izrazio pozitivna očekivanja od Europskog obrambenog fonda koji će omogućiti financiranje i podupiranje suradnje država članica u proizvodnji visoko razvijenih, interoperabilnih obrambenih tehnologija i sposobnosti. Zahvalio je hrvatskoj strani na podršci i prepoznavanju važnosti projekta, obzirom da su hrvatski prioriteti u području obrane i sigurnosti tijekom predsjedanja Vijećem EU obuhvatili i potporu jačanja konkurentnosti obrambene industrije, uloge malog i srednjeg poduzetništva te istraživačkih kapaciteta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.