Što nas čeka u 2022. godini?

Što nas čeka u 2022. godini?

Digitalna pitanja, javno zdravlje i put prema klimatskoj neutralnosti među glavnim su temama Parlamenta za 2022. Saznajte što nas čeka.

Konferencija o budućnosti Europe

Zastupnici će aktivno sudjelovati na Konferenciji o budućnosti Europe koja svim Europljanima pruža priliku da utječu na promjene u EU-u. Na temelju preporuka građana, konferencija treba donijeti zaključke u prvoj polovici 2022.

Digitalna transformacija

Parlament nastavlja s radom na Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima čiji je cilj zaštititi korisnike na internetu i zaustaviti nepoštene prakse velikih internetskih platformi. Parlament treba glasovati o Aktu o digitalnim uslugama početkom 2022. i započeti pregovore o Aktu o digitalnim tržištima sa zemljama EU-a u prvoj polovici godine.
Zastupnici će također pripremiti svoje stajalište o Zakonu o umjetnoj inteligenciji koji je Komisija predložila u travnju 2021. Parlament poziva na uspostavu sveobuhvatnog pravnog okvira za tehnologije umjetne inteligencije kojim će se potaknuti europsko gospodarstvo uz istodobnu zaštitu temeljnih prava.
Posebni odbor Parlamenta za umjetnu inteligenciju iznijet će preporuke o tome kako se nositi s izazovima koje donosi tehnologija.
Sljedeće godine Parlament se nada donošenju zakona kojim će USB-C postati zajednički standard za punjenje pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja. Ako zastupnici i vlade država članica EU-a postignu dogovor, pravila mogu stupiti na snagu 2024.
Predstavnici Parlamenta pregovarat će s Vijećem o nizu dokumenata o digitalnim financijama, uključujući pravila o kriptoimovini, čiji je cilj podržati inovacije i uvođenje novih tehnologija u financije uz istodobnu zaštitu potrošača i ulagača.
Saznajte više o digitalnoj transformaciji u EU-u

Zdravlje

U kontekstu pandemije COVID-19 zastupnici dogovaraju jačanje Europske agencije za lijekove (EMA) kako bi se povećala transparentnost kliničkih ispitivanja tijekom izvanrednog stanja i bolje nosilo s nestašicom lijekova i medicinskih proizvoda.
Početkom ove godine Parlament će također usvojiti završno izvješće posebnog odbora za borbu protiv raka s preporukama kako bolje poduprijeti istraživanje i prevenciju te ojačati europske zdravstvene sustave.

Postizanje ugljične neutralnosti

Smanjenje emisijaenergija iz obnovljivih izvora i održiva goriva doprinijet će postizanju ugljične neutralnosti EU-a do 2050. Oni su dio Komisijina paketa zakonodavnih predmeta o kojem će se raspravljati i glasati tijekom 2022.

Održive baterije

Očekuje se dramatično povećanje upotrebe baterija u nadolazećim godinama jer su one ključne za električnu mobilnost i prijelaz na obnovljivu energiju. U okviru novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo i europske industrijske strategije Parlament će se baviti pravilima za održivu proizvodnju, primjenu i gospodarenje otpadom svih baterija na tržištu EU-a.

Pravedne plaće

U nadolazećim mjesecima Parlament je spreman započeti pregovore o pravilima za pravedne minimalne plaće u svim državama članicama EU-a. Zastupnici su u studenom pozdravili prijedlog Europske komisije i usvojili svoje stajalište za pregovore s državama članicama.
Prioritet Parlamenta je i smanjenje razlike u plaćama muškaraca i žena. Zastupnici će u veljači zauzeti svoje stajalište o zakonodavstvu o transparentnosti plaća. Smatraju da objavljivanje više informacija o tome koliko velike kompanije plaćaju svoje zaposlenike može biti koristan alat za postizanje jednake plaće za muškarce i žene koji rade isti posao.

Planovi oporavka

Zastupnici će nastaviti održavati sastanke s Komisijom kako bi nadzirali napredak planova oporavka i osigurali da se novac posuđen na razini EU-a pametno troši.

Migracije

Zastupnici iz Odbora za građanske slobode rade na poboljšanju prijedloga Komisije iz rujna 2020. o novom paktu o migracijama i azilu kojim se nastoje uskladiti politike migracija, azila, integracije i upravljanja granicama diljem EU-a.
Očekuje se da će dva izvješća o podjeli tereta obrade zahtjeva za azil unutar EU-a i postupcima na vanjskim granicama biti predstavljena na plenarnim sjednicama u proljeće.

Posebni odbori

Osim odbora za umjetnu inteligenciju i borbu protiv raka, još dva odbora dovršavaju svoj rad. Istražni odbor za zaštitu životinja u prijevozu odobrio je svoje izvješće u prosincu i ono će biti razmotreno na plenarnoj sjednici početkom godine. Posebni odbor za vanjsko upletanje u proljeće treba predložiti mjere za suzbijanje dezinformacija i drugih pokušaja narušavanja demokracije EU-a.

Europska godina mladih

 2022. je Europska godina mladih. Parlament pomaže u oblikovanju programa godišnjih aktivnosti te je zatražio da se uključe i mladi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.