Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN), koji će se održati 15. ožujka 2022. godine u Bruxellesu.

Uoči sastanka ECOFIN-a, 14. ožujka 2022., održat će se sastanak Euroskupine u uključivom sastavu na kojem će ministri raspravljati o situaciji vezanoj uz Bankovnu uniju, a zatim će se posvetiti pripremi Euro Summita u ožujku ove godine.

Neposredno prije sastanka ECOFIN-a, održat će se radni doručak na kojem će ministri raspraviti sankcije prema Rusiji i Bjelorus te njihov utjecaj na EU.

U zakonodavnom dijelu sastanka, ministri će raspraviti Prijedlog direktive o uspostavi globalne najniže razine oporezivanja multinacionalnih grupacija u Europskoj uniji i Prijedlog uredbe o uspostavi mehanizma za prilagodbu ugljika na granicama. Za oba dokumenta pokušat će se postići opći pristup Vijeća EU.

U nezakonodavnome dijelu sastanka, FR PRES će izvijestiti ministre o glavnim ishodima neformalnog sastanka čelnika država i vlada od 10. i 11. ožujka ove godine.

Europska komisija će zatim predstaviti smjernice o fiskalnoj politici za 2023. uključujući u svoja razmatranja i trenutnu raspravu o preispitivanju okvira za gospodarsko upravljanje u EU.

Dodatno, EK će predstaviti i Komunikaciju REPowerEU - zajednička europska akcija za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju koja se odnosi na ublažavanje maloprodajnih cijena i podršku izrazito izloženim tvrtkama te osiguravanje dovoljne količine plina u skladištu za iduću zimu.

Uslijedit će teme vezane uz proračun EU, u okviru kojih će ministri najprije, na temelju izvješća Europskog revizorskog suda, usvojiti preporuku Vijeća za davanje razrješnice Europskoj komisiji za izvršenje proračuna EU-a za financijsku godinu 2020.  Na kraju će ministri potvrditi zaključke Vijeća o smjernicama za izradu proračuna EU-a za 2023. godinu. Proračun EU za 2023. godinu će imati važnu ulogu u ostvarivanju dugoročnih ciljeva politika EU, kao i u oporavku od posljedica pandemije bolesti COVID-19. Pritom će treću godinu zaredom uključivati i sredstva iz Instrumenta za oporavak (NGEU).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.