European Media Forum - Čitateljima je najvažnije tko stoji iza medija

European Media Forum - Čitateljima je najvažnije tko stoji iza medija

BRUXELLES/SARAJEVO, 10. studenoga (FENA) - Istraživanje je pokazalo da je najvažnije da čitatelji vjeruju medijima tko stoji iza medija i da ima otisak koji pokazuje tko stoji iza vijesti, rekao je direktor poslovnog razvoja Henneo Ignacio Martínez de Albornoz Tarongi na panelu trećeg izdanja Europskog medijskog foruma koji se danas održava u Bruxellesu. Tema ovog panela je "Nove standardne prakse i urednička neovisnost" gdje se raspravljalo o transparentnosti, novinarskim standardima i internim zaštitnim mjerama za izgradnju povjerenja publike i zaštitu uredničke neovisnosti.

Na panelu se raspravljalo o načinima financiranja medija i oglašivačima. – Vrlo često se događa da vam tvrtke kažu “Nećemo vam dati novac jer nam se ne sviđa kako ste izvještavali o toj temi”. Ili jednostavno neće postaviti oglase jer im se sadržaj ne sviđa. Primjerice, tijekom pandemije Covida tvrtke u Španjolskoj gotovo su prestale oglašavati se u medijima jer se nitko nije htio oglašavati pored broja umrlih. Tada smo bili prisiljeni osmisliti nove sadržaje kako bismo privukli oglašivače – rekao je Tarongi. O pitanju uređivačke neovisnosti, panelist Olle Zachrison, voditelj strategije digitalnih vijesti na Sveriges Radio (Švedski javni radio) rekao je da je u nordijskim zemljama neovisnost urednika u odabiru vijesti i izvještavanju o događajima prilično visoka te da nemaju izazovi u tom pogledu.

– Trenutno nam je najveći izazov kako privući tinejdžere da čitaju vijesti jer se način na koji ljudi dobivaju vijesti radikalno mijenja. Sada se koriste platforme društvenih medija, a svjedoci smo sve veće popularnosti TikToka, pa se pokušavamo orijentirati na taj način - rekao je Zachrison. Zaključio je da je uređivačka neovisnost veći problem u zemljama poput Poljske i Mađarske zbog represije medijskih sloboda u tim zemljama.

EUROPSKI MEDIJSKI FORUM (FENA)

Tekst: Lejla Nuhanović, FOTO FENA /Snimak ekrana

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.