Zaključna konferencija EU programa pitke vode Jadranske i Jonske regije

Zaključna konferencija EU programa pitke vode Jadranske i Jonske regije

LJUBLJANA - Na zaključnoj konferenciji u Ljubljani ovog tjedna stručnjaci i politički predstavnici država Jadranske i Jonske regije govorili su o rezultatima zajedničkog projekta MUHA u očuvanju i zaštiti pitke vode slivnog područja Jadranskog i Jonskoga mora. Projekt MUHA, započet u ožujku 2020. godine vodi se u okviru europskog programa Interreg ADRION u istraživanju rizičnosti opskrbe s pitkom vodom regije i o postupcima očuvanja kvalitete vode. Partneri iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke predstavili su učinkovite analize rizičnosti kod upravljanja s vodovodnim sustavima izloženim opasnostima onečišćenja, poplava, suša i potresa. Svaka država u regiji ima u opskrbi pitke vode svoje posebne specifičnosti, koje su u mnogo čemu zajedničke za susjedne države. Na ovoj konferenciji je Slovenija istakla posebnost naglih olujnih planinskih bujica.

Ovaj stručno znanstveni skup aktivno podržavaju i političke institucije država. U ovoj prilici je veleposlanica za vodnu diplomaciju ministarstva vanjskih poslova Slovenije Tanja Miškova predstavila je ulogu Slovenije u svjetskoj vodnoj politici. O posebnosti i značenju zaštita voda u pograničnim područjima Jadransko-Jonske regije govorili su hrvatski veleposlanik mag. Boris Grigić, talijanski veleposlanik Carlo Campanile i grčki veleposlanik Eleftherios Kouvartiakis, te voditelj projekta MUHA Emanuele Romano iz Instituta za istraživanje voda Italije.

Uvažavajući narasle opasnosti zbog klimatskih promjena i brojnih iznenadnih pojava, sudionici su istakli bitni zahtjev da se detaljno razrade postupci postupanja u slučajevima takvih nesreća, jer u tim slučajevima treba sve djelovati spremno u momentu.
Predstavnik hrvatskog istarskog vodovoda Dragan Kranjčić govorio je o osposobljavanju kroz štabne vježbe za posebne slučajeve nesreća, kroz simulacije mogućih situacija i potrebnih postupaka intervencija zaštite, što čini i dio ovog projekta zaštite voda regije.
Na kraju ove međunarodne konferencije partneri su potpisali izjavu o obavezi ostvarivanja svih rješenja u projektu kao najvažnije osnove za sprječavanje mogućih rizika nesreća na vodama regije.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.