Prva predsjednica Slovenije za šire povezivanje u Regiji i sa susjedima

Prva predsjednica Slovenije za šire povezivanje u Regiji i sa susjedima

LJUBLJANA - Predsjednički izbori u Sloveniji otvorili su novu stranicu slovenske politike, s izraženom namjerom za široko povezivanje političkih stranaka i struja u svojoj zemlji, ali i za novi impuls u povezivanju država Zapadnog Balkana i slovenskih najbližih susjeda. Ni u jednoj fazi drugog kruga izbora nije dolazilo u pitanje konačna pobjeda nestranačke Nataše Pirc Musar. Razlike između broja glasova pobjednice i drugog kandidata Anže Logara nisu velike. Pobjednica izbora i prva predsjednica Slovenije, koja počinje mandat 23.prosinca, dobila je 53.86 % glasova, a za njezinoga suparnika zabilježeno je 46.14% glasova podrške.

Ovi izbori unijeli su više novina u političku praksu Slovenije. Izborna kampanja bila je umjerena i na visokoj razini političke kulture, za neke medije i dio javnosti, željnih senzacija pomalo i dosadna, ali to je uistinu bio prekid s dosadašnjom praksom političkih nedostojnih prepucavanja i stranačkih sukoba. Tome je svakako pridonijela pojava prve ženske i ustrajnog borca za ljudska prava, kada je ušla najuži izbor kandidata. I možemo reći da je upravo Nataša Pirc Musar davala taj novi ton kampanji, koja je više govorila o povezivanju i isticanju vrijednosti potrebne najvišoj političko funkciji u državi, koje traži većina slovenskog pučanstva, nego traženju sivih zona u djelovanju kandidata, iako je i toga bilo, recimo na račun Aleša Musara, supruga predsjednice, inače vrlo uspješnog poslovnog čovjeka i ljubitelja svjetske i nacionalne kulture. To je bilo vrlo vidljivo i zapaženo u načinu izražavanja svojega raspoloženja i spremnosti priznavanja rezultata izbora i u čestitanju suparnika i kandidata političke desnice, bivšeg ministra vanjskih poslova Anže Logara.

On je prvi još prije prvih rezultata došao u medijsko središte izbora i javno čestitao pobjednici izbora, izražavajući želju, da Nataša Princ Musar bude i predsjednica cjelokupnog pučanstva Slovenije. Istina, on je svoj nastup imao pripremljen i čitao za javnost, a zatim odbio davati odgovore novinarima u već najavljenom segmentu novinarskih pitanja. To je vjerojatni neki potez ili zahtjev njegovog stranačkog prvaka Janeza Janše, očito nezadovoljnog ishodom. Istini treba reći, da je upravo Logar postigao do sada najveći broj glasova za politički blok desnice i na neki način nagrađen za izraženu želju i spremnost povezivanja političkog tijela Slovenije na glavnim pitanjima razvitka zemlje i života ljudi. Logar je to pokušao i prilično uspio ispraviti prvi dojam dočekivanjem predsjednice Musar i vrlo srdačnim zagrljajem pred očima kamera. Sve to na neki način obećava nešto novo u slovenskoj politici. Iako uloga predsjednika države u Sloveniji nije primarna (kao na primjer i u Hrvatskoj), ali figurira kao važni moralno politički autoritet sa značajnim utjecajem u međunarodnim odnosima. To je u svojim izjavama potvrdila i predsjednica Slovenije kada je naglasila »prioritet odnosa s državama Zapadnog Balkana«, koje su najvjerojatnije prvi ciljevi uzajamnih posjeta tim državama. Nije slučajno, da su iz regije prve čestitke pobjednici izbora stigle od upravo od predsjednice Republike Kosovo i predsjednika Albanije, od država koje su tek na počeku europskog puta.

Nataša Pirc Musar nije zaobišla ni svoju naklonjenost dobrom odnosima s Hrvatskom, s kojom je kako je rekla »vezana čestim posjetima i uživanju na moru« i drugim turističkim destinacijama. O Schengenu i ulasku Hrvatske rekla je sve pozitivno kao i o pristupanju Hrvatske euro valuti. Jasno je rekla u odgovoru na jedno pitanje hrvatske televizije, da je protiv postavljanja fizičkih barijera na granicama, što još uvijek čini Austrija.

Poznata kao ustrajna i argumentirana sugovornica, pokazala je spremnost da će kao pravnica, odvjetnica i iskusna televizijska novinarka, u novoj ulozi predsjednice Slovenije prihvatiti dobro dijaloge sa svim šefovima država, koji nastupaju s uvažavanjem i željom miroljubive gospodarske, političke i kulturne suradnje.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.