Slabiji odaziv na lokalnim izborima u Sloveniji - Zoran Janković i dalje gradonačelnik Ljubljane

Slabiji odaziv na lokalnim izborima u Sloveniji - Zoran Janković i dalje gradonačelnik Ljubljane

LJUBLJANA - Kao da se sve znalo unaprijed, pa zanimanje birača na lokalnim izborima u Sloveniji ove nedjelje bilo je slabije, jedva 30 do 40 posto od broja upisanih birača. Kako Slovenija nema regionalne ili druge vlasti na razini pokrajina, to je zanimanje nešto veće za izbore u gradskim općinama, kojih je 12 od ukupno 212 slovenskih općina.

U Ljubljani je po peti put izabran za gradonačelnika Zoran Janković, 69 godišnji političar, koji i dalje ima osobine uspješnog poslovnog čovjeka sa iskustvima iz vremena najuspješnijeg glavnog direktora Mercatora. To se itekako poznaje u gradu, koji stalno doživljava velike promjene u svim oblicima zadovoljavanja javnih potreba, od gradske čistoće, do škola, kulturnih i zdravstvenih ustanova.

Osim Jankovića, koji je dobio oko 64 posto glasova, u prvom krugu Slovenija je dobila gradonačelnike u Ptuju(jedina gradonačelnica), Novom Mestu, Slovenj Gradecu, Kopru i Velenju. U pogledu pripadnosti političkim strankama većina izabranih gradonačelnika je bliža strankama u slovenskoj vladi, iako će se pravi odnos potpunije sagledati kada se obrade podaci o sastavima gradskih i drugih općinskih vijeća.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.