Slovenska oporba na čelu s Janezom Janšom nije uspjela s tri referenduma

Slovenska oporba na čelu s Janezom Janšom nije uspjela s tri referenduma

LJUBLJANA - Slovenska oporba na čelu s Janezom Janšom pokušala je u montiranju tri referenduma ublažiti poraz na parlamentarnim izborima i blokirati vladu u prvim mjesecima vladanja, ali je doživjela fijasko i prve znakove raskola između stranaka desnog političkog usmjerenja. Tri zakona vlade nisu poništena i to zbog očitovane političke volje velike većine birača. Razočaranje i čak bijes prvaka oporbe otišao je toliko daleko da je njihov glasnogovornik Branko Grims sadašnje stanje u Sloveniji, nakon propasti manipulativnih referenduma, usporedo sa stanjem u Njemačkoj 1933.godine. Na takav ispad fašistoidnosti je reagiralo Veleposlanstvo Federalne republike Njemačke s upozorenjem da je takva izjava potpuno neprimjerena u današnje vrijeme demokracije u Sloveniji i Njemačkoj.

Dakle, slovenska vlada dobila je zeleno svjetlo za Zakon o vladi (56.65%glasova), koji omogućava konačno formiranje i djelovanje vlade, za Zakon o dugoročnoj skrbi za starije i nemoćne (62.23%), koji uvodi sustavna rješenja domova za starije i cjelovite mreže organizacija koje brinu o toj populaciji pučanstva, zatim to je otvorilo put za preokret u djelovanju javnog radija i televizije, jer novi zakon tu nacionalnu medijsku instituciju (glasovalo 62.8% birača) stavlja u nezavisan položaj od utjecaja stranke na vlasti.

Vrijednost ovih odluka referenduma je i u tome što su tome podršku dale brojne organizacije civilnog društva. Međutim stanje naprijed neće ići. Oporba će tražiti ustavnu raspravu o navedenim zakonima, a poziciju koju još ima u javnom radiju i televiziji će i dalje grčevito braniti, unatoč tome što je ovako blokirana Televizija izgubila 30% gledanosti programa. Glavno pitanje koje se sada javno postavlja i od vlade traži je zaštita novinara od šikaniranja vodeće ekipe nacionalnog medija. Bilo bi logično ta takvo vodstvo ponudi ostavku, ali mali su izgledi za to. To na žalost slovenske javnosti obećava burnu i medijski uspavanu jesen. Buru će dizati sindikati medija, a za njihovu medijsku uspavanost će prije ili kasnije vodstvo dobiti zaslužen otkaz.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.