Rusija pokrenula nove raketne napade na Ukrajinu

Rusija pokrenula nove raketne napade na Ukrajinu

Rusija je u srijedu ponovno raketirala dijelove Ukrajine, pogodivši najmanje jednu infrastrukturnu metu u Kijevu po čijoj su periferiji odjekivale snažne eksplozije. U napadu na lokalnu bolnicu u Zaporižji poginulo je novorođenče, objavile su ukrajinske hitne službe. Više je od 270 dana od početka ruske invazije, a mira i primirja još nema na vidiku. 

Kijev bez struje i vode zbog ruskih napada, u mraku polovica Moldavije

15:30

- Cijela kijevska regija u srijedu je ostala bez struje nakon ruskih zračnih napada na kritičnu infrastrukturu, rekao je Oleksij Kuleba, čelnik regionalne vojne uprave.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je prekinuta vodoopskrba.

U nuklearnoj elektrani Pivdenoukrainsk na jugu Ukrajine u srijedu je isključeno nekoliko jedinica zbog prekida opskrbe električnom energijom tijekom ruskih zračnih napada širom Ukrajine, objavila je ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom.

- S nuklearkom je sve u redu. Nemamo gdje proizvesti električnu energiju, rekao je glasnogovornik Energoatoma govoreći o nuklearki koja se nalazi u Milokajivskoj oblasti.

Mjesni dužnosnik rekao je da jedinice ne rade ni u nuklearki Hmelnjicki na zapadu Ukrajine.

- Zaustavljamo jedinice. Nema struje, vode, grijanja, objavio je na Facebooku Oleksandar Suprunjuk, gradonačelnik grada Netišina u blizini elektrane.

- Ruski raketni napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu izazvali su prekide u opskrbi strujom u polovici Moldavije, objavio je na Twitteru srijedu zamjenik moldavske premijerke Andrej Spuni, koji obnaša i dužnost ministra za infrastrukturu.  Operator Moldelectrica radi na ponovnom priključenju više od 50 posto zemlje na struju.

Struje nema ni u Pridnjestrovlju, objavilo je lokalno ministarstvo unutarnjih poslova.

I dok je jedna od njegovih čelnih ljudi bila u Kijevu, Europski je parlament proglasio Rusiju državom sponzorom terorizma zbog brutalnih i nehumanih djela prema Ukrajini od pokretanja krvave invazije. Hersona je oslobođen, ali i dalje izložen napadima. Nema struje, nema grijanja, životi se spašavaju uz nadljudske napore.

- Oni nisu ljudi,oni su životinje, pa čak nisu ni to! Pucaju na civile, na djecu. Mi ne ubijamo njihovu djecu, zašto oni ubijaju našu?, upitala je Natalia Voblikova, majka ozlijeđenog dječaka iz Hersona.

U ruskom napadu rano jutros pogođeno je rodilište jedne bolnice u Zaporiškoj regiji. Ubijeno je novorođenče, a majka i liječnik spašeni su. U ovom krvavom ratu ubijeno je do sada više od 430 djece.

 

 

Rusija pokrenula nove raketne napade na Ukrajinu

14:27

Rusija je ponovno raketirala dijelove Ukrajine, pogodivši najmanje jednu infrastrukturnu metu u Kijevu po čijoj su periferiji odjekivale snažne eksplozije.

Upozorenje na zračne napade izdano je za cijelu Ukrajinu, a ukrajinski mediji izvijestili su o djelovanju protuzračne obrane u nekoliko dijelova zemlje, no zasad nema izvješća o žrtvama.

Dopisnici Reutersa u Kijevu i okolici potvrdili su da su čuli više glasnih eksplozija, a iznad njihovih glava letjeli su projektili protuzračne obrane.

Lokalni dobavljač energije objavio je da su u Kijevu počeli s hitnim isključenjima električne energije.

- Rakete su pogodile jedan od važnih infrastrukturnih objekata u glavnome gradu. Ostanite u skloništima! Na snazi je zračna uzbuna, rekao je građanima putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Nije naveo pojedinosti o tome o kojoj je pogođenoj infrastrukturnoj jedinici riječ.

Ruske snage posljednjih tjedana sve snažnije gađaju ukrajinsku infrastrukturu jer se suočavaju s neuspjehom na bojnom polju nakon invazije 24. veljače.

Zbog ruskih je napada prekinuta opskrba električnom energijom na dulje vrijeme za oko 10 milijuna potrošača.

Istodobno ukrajinski nacionalni operater koji opskrbljuje zemlju električnom energijom u srijedu je objavio da će u cijeloj zemlji morati pribjeći dodatnim isključenjima struje. 

 

 

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić u posjetu Kijevu

14:04

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić u posjetu je Kijevu u izaslanstvu sedam europskih državnih tajnica i ministrica. Izražavaju potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi protiv ruske agresije te solidarnost s ukrajinskim ženama na rukovodećim položajima. Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini vojno i financijski. Zagreb je osigurao dodatna 4 milijuna eura pomoći Ukrajini za razminiranje, dok ukupna pomoć od početka rata iznosi oko 59 milijuna eura.

- Specifičnost ovog posjeta jest da je naša skupina skupina žena i ovim posjetom želimo posebno skrenuti pozornost na položaj i ulogu žena u ratnim sukobima, ne samo kao žrtava rata, nego i kao liderica koje pružaju i socijalnu i humanitarnu pomoć, koje promoviraju stavove Ukrajine, dakle koje doprinose pravednoj borbi Ukrajinaca, rekla je Metelko-Zgombić.

- Hrvatska zna kako je biti izložen vojnoj agresiji nametnutog rata i uistinu znamo kako je Ukrajini u ovom trenutku. Osjećamo bol, gubitke, žalost i patnju milijuna Ukrajinaca koji su morali napustiti svoj dom, pa čak i Ukrajinu. Razumijemo patnju svih koji su bez struje i grijanja. Uistinu vjerujem da iskustvo i put hrvatskog naroda mogu biti oruđe te izvor nade za Ukrajinu, rekla je.

 

Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma

13:35

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom je Rusiju proglasio državom "pokroviteljicom terorizma" zbog rata protiv Ukrajine i uništavanja civilne infrastrukture te zemlje.

Eurozastupnici prihvatili su danas rezoluciju u kojoj su istaknuli kako namjerni napadi i zločini ruskih snaga i njihovih posrednika protiv civila u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture te druga ozbiljna kršenja međunarodnog i humanitarnog prava, predstavljaju čin terorizma i ratne zločine. U tom kontekstu, Rusiju smatraju državom pokroviteljicom terorizma i državom koja se koristi sredstvima terorizma, objavio je Europski parlament.

U rezoluciji se ističe da je Rusija odgovorna za ubojstva mnogih civila u Ukrajini i drugim ratovima u kojima je sudjelovala, u Čečeniji i Siriji, kao i za ubojstva političkih protivnika u zemlji i u inozemstvu.

Rezolucija izvjestitelja litavskog pučanina Andriusa Kubiliusa prihvaćena je s 494 glasova za, 58 protiv i 44 suzdržana.

 

Britanija prvi put šalje helikoptere Ukrajini

11:14

Velika Britanija šalje helikoptere u Ukrajinu, rekao je ministar obrane Ben Wallace o prvim letjelicama kojima upravlja ljudska posada koje će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Kijevu od početka rata u veljači ove godine, javlja u srijedu BBC.

Tri helikoptera Sea Kings koja su pripadala britanskoj vojsci namijenjena su Ukrajini, a prvi je već stigao, navodi BBC.

U proteklih šest tjedana, ukrajinski piloti uvježbavani su u Ujedinjenom Kraljevstvu za upravljanje letjelicama koje su namijenjene potrazi i spašavanju.

Ministar Wallace rekao je da će UK poslati i dodatnih 10.000 komada topničkog streljiva.

Topničko streljivo pomoći će ukrajinskim oružanim snagama da osiguraju nedavno oslobođena područja koja su ranije okupirali Rusi.

Helikopterima Sea King prethodno su se služile i Kraljevske zračne znače i Kraljevska mornarica, a posljednja letjelica tog tipa povučena je iz uporabe u mornarici 2018. godine.

Malo je zemalja koje su Ukrajinu opskrbile letjelicama namijenjenima za upravljanje ljudskom posadom od početka rata, a na zahtjev vlade u Kijevu saveznicima da im pošalju borbene avione zasad nema odgovora.

 

 

Napadnuto rodilište u Vilniansku

10:21

U ruskom napadu na lokalnu bolnicu u Zaporižji, u kojem je pogođen odjel za rodilje, poginulo je novođenče, objavile su ukrajinske hitne službe.

- U noći na 23. studenoga, u gradu Vilniansk u regiji Zaporižja, u raketnom napadu na području lokalne bolnice pogođeno je rodilište. U pogođenom dijelu dvokatnice nalazili su se majka i beba te liječnik. Novorođenče je poginulo, a majka i liječnik su spašeni iz ruševina, priopćila je Državna služba za izvanredna stanja.

Majka je ranjena, napisao je na Telegramu predsjednik Volodimir Zelenskij te dodao da "teroristička država nastavlja ratovati protiv civila".

Gradić Vilniansk se nalazi na sjeveru Zaporižje čiji je veći južni dio pod ruskom okupacijom.

 

 

Ruski MVP osudilo Kijev zbog napada na manastir

09:42

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Ukrajinu zbog "bebožnog", "divljačkog" i "nemoralnog" napada na manastir Pravoslavne crkve u Kijevu.

Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija izvele su raciju na tisuću godina stari kompleks Kijevsko-pečerske lavre rano u utorak u sklopu operacije sprječavanja "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", objavio je SBU.

Manastir je ukrajinski kulturni dragulj i sjedište ruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koja potpada pod Moskovsku patrijaršiju.

U srijedu je glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova rekla da nema opravdanja za raciju i usporedila je "kijevski režim" sa svetkovinama Bakhusa, rimskog boga vina čije se ime u Rusiji često povezuje s nemoralnim ponašanjem, kaosom i bančenjem.

 

 

Ukrajina otvara "centre nepobjedivosti" s grijanjem, strujom, vodom i internetom

07:24

Posebni "centri nepobjedivosti" bit će postavljeni diljem Ukrajine za pružanje električne energije, grijanja, vode, interneta, mobilnih veza i lijekova besplatno i 24 sata dnevno, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svojem noćnom videoobraćanju u utorak.

Ruski napadi prekinuli su opskrbu strujom na duže vrijeme za do deset milijuna potrošača odjednom. Ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna.

- Ako se masivni ruski napadi ponove i jasno je da struja neće biti vraćena još satima, 'centri nepobjedivosti' krenut će u akciju sa svim ključnim službama, rekao je Zelenski.

Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milijune ljudi do kraja ožujka - najnoviji učinak ruske devetomjesečne invazije koja je već ubila desetke tisuća, protjerala milijune i uništila globalno gospodarstvo, prenosi Reuters.

Ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja slijede niz neuspjeha na bojnom polju koji su uključivali povlačenje njezinih snaga iz južnog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-otvara-centre-nepobjedivosti-s-grijanjem-strujom-vodom-i-internetom-10455537

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.