Ministar obrane u službenom posjetu Sarajevu susreo se i s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čovićem

Ministar obrane u službenom posjetu Sarajevu susreo se i s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čovićem

Ministar Banožić iskazao je potporu postizanju dogovora političkih stranka u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona i susreo se s vrhbosanskim nadbiskupima Puljićem i Vukšićem.

Ministar obrane Mario Banožić u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini sastao se u utorak 30. studenoga 2021. godine s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. Ministar Banožić i Dragan Čović razgovarali su o reformi izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imali legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH, ali i ostalim visokim predstavničkim tijelima.

Istaknuvši kako je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku te kako Hrvatska želi ravnopravan položaj Hrvata u BiH, ministar obrane iskazao je potporu postizanju što skorijeg dogovora političkih stranka u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona.

Čović je ministra Banožića upoznao s aktualnim događanjima u BiH, a razgovaralo se i o putu BiH prema članstvu u EU i NATO-u te gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.

Ministar obrane u pratnji veleposlanika RH u BiH Ivana Sabolića, susreo se i s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom kardinalom Vinkom Puljićem i vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata BiH Tomom Vukšićem. Nadbiskupi su ministra obrane upoznali s položajem katolika u Bosni i Hercegovini te mu zahvalili na posjetu. Ministar obrane i u ovoj prigodi kazao je kako će Republike Hrvatska nastaviti pružati potporu te podržavati svako nastojanje da se poboljša položaj i status Hrvata na području BiH.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić  sastao se najprije s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem u Ministarstvu obrane BiH u Sarajevu, u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Dvije susjedne prijateljske zemlje, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina surađuju na mnogim područjima, posebice na području obrane. Od obrambene suradnje istaknuta je suradnja u području vojnog školovanja te je posebno naglašen doprinos hrvatske strane u prenošenju znanja i iskustava iz procesa pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji, o obrambenom planiranju te sudjelovanju u mirovnim operacijama NATO-a.

Na Hrvatskom vojnom učilištu do sada je različite vrste vojnih škola završilo gotovo 600 pripadnika Oružanih snaga BiH, a dugogodišnja stručna suradnja i potpora odvija se i između obučnih središta za međunarodne vojne operacije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja se odvija i putem razmjene instruktora.

Ministar Banožić rekao je da Republika Hrvatska podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema euroatlantskim integracijama istaknuvši kako je to od izuzetne važnosti zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije. „Spremni smo pomoći BiH svojim iskustvima, a posebice onima iz procesa pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji. Doprinosom u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, UN i EU operacijama, Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao pouzdan partner koji aktivno pridonosi međunarodnoj sigurnosti“, rekao je.

Ministar se osvrnuo i na Tehnički sporazum o međusobnoj suradnji u području upravljanja krizama koji je potpisan ove godine, kojim je postavljen okvir za suradnju u području otklanjanja posljedica od elementarnih nepogoda i temeljem kojeg su protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovog ljeta četiri puta pomagali u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. „Nadam se da će takvih intervencija u budućnosti biti što manje, ali bitno je da znate da na nas možete uvijek računati“, poručio je Banožić.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić zahvalio je na pomoći u gašenju požara ovo ljeto u vrijeme kada je Hrvatska i sama imala dosta požara. Isto tako, zahvalio je na hrvatskoj podršci na području školovanja, obzirom da BiH nema ustrojeno vojno školstvo. „Najviše polaznika iz Bosne i Hercegovine se školuje na Hrvatskom vojnom učilištu. Zadovoljni smo što naše polaznike možemo slati na školovanje u NATO zemlju u našem susjedstvu, koja ima sve standarde kojima težimo“, istaknuo je ministar Podžić. Potvrdio je odličnu suradnju dviju zemalja na području obrane, koje dijele sigurnosne izazove istaknuvši da Hrvatska, kao članica NATO-a i EU-u, može pomoći na putu BiH prema Europskoj uniji i NATO-u. „Proces euroatlantskih integracija je prioritet BiH. Hvala vam na pomoći i na svemu što činite i prema Europskoj komisiji i na svemu što činite za BiH u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva i što ste neumoljivi zagovornik puta BiH u euroatlantske integracije“, rekao je ministar Podžić.

U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini, ministar Banožić s izaslanstvom posjetio je i Centar za obuku za operacije potpore miru (Peace Support Operations Training Centre - PSOTC) u kampu Butmir, gdje se obratio polaznicima tečaja Euro-Atlantske sigurnost, a nazočio je i misi zornici u sarajevskoj katedrali Srca Isusova koju je predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

FOTO: MORH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.