Suša u BiH - Vodostaji blizu povijesnih minimuma, ali Mostar nema problema s opskrbom vodom

Suša u BiH - Vodostaji blizu povijesnih minimuma, ali Mostar nema problema s opskrbom vodom

MOSTAR, 19. kolovoza (FENA) – Ljeto 2022. ostat će upisano kao jedno od najsušnijih u povijesti. Diljem Europe bilježe se rekordno niski vodostaji, a ista ili slična situacija je u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama. Registrirane vrijednosti vodostaja su blizu povijesno zabilježenih minimuma na većini rijeka, kao i na vodotocima vodnog područja Jadranskog mora u FBiH. Kako je Feni rečeno iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, podaci s meteoroloških postaja u slivu pokazuju da su zabilježene količine padalina u prvih sedam mjeseci ove godine znatno manje od višegodišnjeg prosjeka.

Također, vodostaji na vodnom području Jadranskog mora u FBiH kreću se u granicama minimalnih višegodišnjih vodostaja, ali stanje trenutno nije alarmantno, dodaju iz Agencije. Mostar nema problema s vodoopskrbom Zanimljivo je da mostarski vodovod, unatoč svemu navedenom, nema problema s opskrbom stanovništva pitkom vodom. - Nemamo nikakvih problema na našim vodozahvatima. Izvori u Mostaru nisu previše pogođeni sušom i imamo normalno stanje. Svake godine u ovom periodu vrelo Radobolja smanjuje svoj kapacitet, ali imamo izvorište Studenac koje može opskrbljivati ​​grad i da vrelo Radobolja ne postoji - kazao je za Fenu direktor JP Vodovod Mostar Anton Vidačak.

Dodao je da pad dotoka s izvora Radobolje nije dosegao prethodno zabilježene minimalne razine. – Danas s izvora Radobolje uzimamo oko 500 litara u sekundi, a prijašnjih godina znalo je pasti i do 200 litara – pojasnio je Vidačak. Zbog svega navedenog, istaknuo je, nema potrebe za redukcijama. – Naravno, postoji neracionalna potrošnja vode, pa u višim zonama može doći do pada tlaka u vodovodnim cijevima, ali to nema veze sa stanjem izvorišta. To je još jedan problem koji bi radovi na mreži trebali riješiti - rekao je Vidačak. Neće biti drastičnog poskupljenja vode Direktor JP Vodovod Mostar osvrnuo se i na medijske napise o mogućem poskupljenju vode u Mostaru, rekavši da neće biti promjena cijene vode u 2022. godini. - Ne najavljujemo poskupljenje. Promjena cijene vode nije u domeni Vodovoda, već u domeni Gradskog vijeća. Ono što je novo kod cijene vode je da smo dobili određene zaštitne elemente u pogledu cijene, odnosno Grad Mostar, naš osnivač, preuzeo je obvezu sufinancirati JP Vodovod svaki trošak koji se ne može pokriti cijenom vode - istaknuo je. van Vidačak.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.