Osmi prosvjed Srbija protiv nasilja održan je u subotu u Beogradu

Osmi prosvjed Srbija protiv nasilja održan je u subotu u Beogradu
Osmi prosvjed Srbija protiv nasilja održan je u subotu u Beogradu. Tjedni antivladini skupovi redoviti su događaj u glavnom gradu Srbije od početka svibnja, kada su 13-godišnjak i 20-godišnjak ubili ukupno 19 ljudi u dva napada pucnjavom.Prosvjedi su održani u još desetak mjesta u Srbiji. Prosvjednici su blokirali autocestu u Beogradu, a nezadovoljni građani zauzeli su prometnice i ulice u mnogim drugim srbijanskim gradovima.
Kako prenosi Glas Amerike (VOA), skup nekolicine pojedinaca ovoga je puta održan iu Washingtonu, gdje su se ispred Bijele kuće okupili članovi lokalne srpske emigrantske zajednice kako bi skrenuli pažnju na ono što se događa u njihovoj domovini. Zahtjevi prosvjednika i predstavnika oporbe ostaju isti.  
Riječ je o smjeni svih članova Vijeća za regulaciju medija, ukidanju reality programa i emisija koje promiču nasilje, kao i tiskanih medija koji to čine. Sve su glasniji i pozivi na ostavku predsjednika Aleksandra Vučića . Traže i smjenu ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije BIA Aleksandra Vulina te prihvaćanje ostavke ministra obrazovanja Branka Ružića . 
Traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy.
Srbijanske vlasti optužuju oporbu za zlouporabu tragičnih događaja. Prosvjedi, koji su prvotno održani u Beogradu, proteklih su se tjedana proširili Srbijom. Prosvjednici su ove subote blokirali promet i u Šapcu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu, Leskovcu i Vranju.
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.