Visoki dužnosnik NATO-a traži hitnu deeskalaciju napetosti na sjeveru Kosova

SUKOB SRBIJE I KOSOVA

Beograd i Priština trebaju odmah poduzeti korake na deeskalaciji, sukladno planu Europske unije u tri točke, poručio je u srijedu pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Thomas Goffus i pozvao obje strane da odmah primjene temeljni sporazum iz Bruxellesa i aneks iz Ohrida.

Goffus je na tiskovnoj konferenciji nakon odvojenih sastanaka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani konstatirao kako Kosovo i Srbija nisu poslušali međunarodne pozive da poduzmu korake ka deeskalaciji napetosti u koje su uključeni etnički Srbi na sjeveru Kosova, a koje su prijetile mirovnim snagama NATO-a.

Nasilje na sjeveru Kosova, gde živi oko 50.000 Srba i čine lokalnu vecinu, izbilo je koncem svibnja nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije po nalogu Prištine, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su većinski Srbi bojkotirali a izlaznost bila tek 3,4 posto.

- Nismo vidjeli nikakav napredak ka deeskalaciji. To ugrožava sigurnost i bezbjednost svih ljudi na Kosovu, kao i osoblja NATO-a, rekao je Goffus.

On je naveo da su 93 vojnika mirovnih snaga u misiji NATO-a (KFOR), ozlijeđena u sukobima s prosvjednicima na sjeveru 29. svibnja, premda je KFOR ranije priopćio da ih je ozlijeđeno 30, dok su liječnici u zdravstvenom centru na sjeveru rekli da je ozlijeđeno više od 50 Srba prosvjednika.je, prema izvješću kosovskih medija, rekao da je to "apsolutno neprihvatljivo i ne može se ponoviti", te da je tu poziciju NATO "jasno stavio do znanja i srpskim vlastima".

Goffus je, prema izvješću kosovskih medija, rekao da je to "apsolutno neprihvatljivo i ne može se ponoviti", te da je tu poziciju NATO "jasno stavio do znanja i srpskim vlastima".

Visoki dužnosnik NATO-a naglasio je "vidljiv pad praktične i političke koordinacije" s Kosovom, ocijenivši da je to protivno "euroatlantskim težnjama kosovskog naroda.

Ukazavši na krizu izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Goffus je poručio da Europi nije potreban novi sukob.

- Nitko ne bi trebao riskirati još jedan sukob u Europi koji bi potkopao mir i stabilnost stečenu tolikim žrtvama, rekao dužnosnik NATO-a.

Sjedinjene Države i Europska unija, koja moderira dijalog Beograda i Prištine, nastoje intenzivnim diplomatskim akcijama potaknuti dvije strane na deeskalaciju napetosti i povratak za pregovarački stol, videći kao dominatnog uzročnika aktualne krize kosovskog premijera Albina Kurtija čije akcije ne pridonose smirivanja napetosti na sjeveru.

Specijalni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak objavio je danas na Twitteru poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je imao "iskren i otvoren razgovor" o daljem putu "uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz sudjelovanje kosovskih Srba i povratak dijalogu".

Lajčak je ocijenio da su sastanak i putovanje pomogli da se razjasne naredni koraci.

Vučić je, pak, na Instagramu istaknuo kako je upozorio Lajčaka da je srpski narod na Kosovu izložen "najžešćoj torturi i progonu u proteklih 15 godina" i ponovio mu zahtjeve "za poštivanje njihovih prava i sigurnost".

Vučić je rekao kako je pozvao međunarodnu zajednicu da se "konkretnije angažira po svim pitanjima".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/visoki-duznosnik-nato-a-trazi-hitnu-deeskalaciju-napetosti-na-sjeveru-kosova-10878402

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.